Ce animal de companie alegi pentru copilul tău în funcție de vârstă? Sfaturi pentru a lua decizia corectă | Demamici.ro

Ce animal de companie alegi pentru copilul tău în funcție de vârstă? Sfaturi pentru a lua decizia corectă | Demamici.ro

Ce animal de companie alegi pentru copilul tău? Fie că le văd la o cunoștință sau un străin, animalele de companie sunt o alegere nemaipomenită pentru orice copil. Pot avea parte de activități zilnice prin joacă, afecțiune și mult timp petrecut în familie. De aici și insistențele copiilor în a avea unul, dar pe care îl alegi? De ce caracteristici ții cont? Când îl cumperi?

De ce un animal de companie?

 1. Mai puține boli/ sănătate fizică – cercetările arată că acei copii care locuiesc în case cu un câine/ pisică pot avea mai puține infecții ale urechii și ale tractului respirator și necesită mai puține antibiotice, poate pentru că expunerea la animale la o vârstă fragedă stimulează sistemul imunitar;
 2. Dragoste necondiționată/ sănătate mintală – Familiile caută animale pentru a oferi/ primi dragoste (loialitate sau afecțiune, de asemenea). Dragostea necondiționată este surprinzător de comună la anumite animale de companie, pe cât de rară este în viață. Aceasta este în special cazul câinilor, despre care unii oameni de știință cred că ne pot înțelege emoțiile;
 3. Socializare – Un copil emotiv și retras își va face prieteni cu o mai mare dificultate. Nu este ușor pentru toată lumea să înceapă o conversație cu alte persoane. Un animal de companie este cel mai bun mod prin care puteți începe acest proces;
 4. Responsabilitate/ grijă și maturitate emoțională – pe lângă încrederea în sine și stima de sine, grija unui copil față de propriul animal de companie îl va ajuta să devină mult mai responsabil față de lucrurile înconjurătoare;
 5. Atenuarea stresului – Terapia cu animale de companie este o formă din ce în ce mai populară de ameliorare a stresului. Acest lucru este cauzat de faptul că organismul eliberează endorfine după ce a intrat în contact cu un animal de companie afectuos. Pe lângă eliberarea de endorfine pentru, un copil va experimenta și o tensiune arterială mai scăzută;
 6. Respect pentru orice ființă vie – O relație bună cu propriul animal de companie poate duce la o relație bazată pe încredere a copilului cu alții. De asemenea, vor avea parte de lecții despre viață, inclusiv despre reproducere, naștere, boli, accidente, moarte și deces;
 7. Stil de viață mai activ – Acest lucru este valabil mai ales în cazul câinilor, care trebuie să fie antrenați pentru a rămâne fericiți și sănătoși. Un studiu a constatat că persoanele care dețin câini au șanse mai mari să respecte regulile de activitate fizică decât oamenii fără câine. Permiterea unui copil să meargă la plimbări regulate și încurajarea acestuia să facă curățenie după un animal, vor avea un impact pozitiv în dezvoltarea acestuia.

Ce animal de companie alegi pentru copilul tău? Sfaturi pentru a lua decizia corectă:

 • Copii mici – La vârsta de 3 – 5 ani, copiii tind să apuce și să tragă de animale, provocându-le iritații și disconfort. Au multe de învățat, așa că animalele de companie care sunt închise într-o cușcă sau rezervor sunt cel mai bun potrivire aici. Hamsterii și porcușorii de Guineea își fac prieteni grozavi pe care să îi urmărească alergând toată ziua, iar peștii sunt și mai buni dacă crezi că copilul tău ar putea să-și bage degetele printr-o cușcă. La această vârstă, lăsați-i să urmărească animalele și să le vorbească despre importanța respectului.
 • Copii mai mari – Această grupă de vârstă este capabilă să își asume puțin mai multă responsabilitate și ar trebui să înțeleagă cum să trateze un animal. Păsările mici, reptilele, țestoasele sau rozătoarele sunt animale de companie grozave pentru acești copii. Le poți da responsabilitatea hranei și apei pentru animalele lor, dar asigură-te că îi supraveghezi pentru a te asigura că nu-și hrănesc în exces animalul de companie, dar și pentru a verifica dacă chiar o fac. Le poți vorbi mai mult despre siguranța și igiena animalelor de companie.
 • Pre-adolescenți – Odată cu această schimbare, ei devin mai responsabili. Pre-adolescenții sunt capabili să-și îngrijească animalele de companie și chiar să curețe după ele. Pentru această categorie de vârstă, puteți începe să vă uitați la pisici și câini, precum și la oricare dintre animalele de companie enumerate pentru grupele de vârstă anterioare, precum și la iepuri. Ca întotdeauna, educați-i în continuare despre îngrijirea și siguranța animalelor de companie și asigurați-vă că au grijă de animalele lor.
 • Adolescenți – La această vârstă, puteți începe să îi lăsați să își ia animale de companie care au nevoie de și mai multă îngrijire: păsări mai mari, cai sau chiar un acvariu cu pești. Aceste animale de companie necesită mult mai multă responsabilitate și timp, așa că dacă crezi că adolescentul tău este pregătit pentru asta, atunci nu există niciun motiv să nu îl lași să aibă unul.

Ce animal de companie alegi pentru copilul tău? Lucruri de care TREBUIE să ții cont:

Spațiu – Locuiți la apartament sau la casă? Aveți curte? Este vreun parc prin zonă? Spațiul de care dispuneți este foarte important. Gândiți-vă la aceste aspecte deoarece un animal mare necesită mult spațiu, nu trebuie să se simtă ca într-o cușcă.

Buget – Luați în calcul suma de bani pe care doriți să o cheltuiți lunar pentru întreținerea animalului de companie. În această categorie intră și costurile pentru consultul la veterinar de care trebuie să țineți cont.

Stil de viață – Aici contează foarte mult dacă aveți un program încărcat sau nu. De asemenea, un copil cu foarte multe activități zilnice nu se va putea ocupa foarte mult de un câine, de exemplu.

Preferințe – Țineți cont și de preferințele copiilor. Poate nu le plac hamsterii sau câinii, așa că nu insistați asupra acestui aspect.

Responsabilitate – Stabiliți cine și în ce fel se va ocupa de îngrijirea animalului. Puteți fixa un program de care să fie responsabili toți membrii familiei și împărțiți sarcinile.

Cel mai important lucru în alegerea unui animal de companie este să vă distrați împreună, în familie. Indiferent de animalul de companie ales, asigurați-vă că acesta va avea parte de dragostea și grija voastră.

Surse:

https://www.petmd.com/dog/pet-lover/these-are-best-pets-kids-each-age

https://www.directline.com/pet-cover/magazine/pets-for-kids

Vezi și: Parintii i-au daruit un catelus fetitei lor cu paralizie cerebrala. Reactia micutei | Demamici.ro

Vezi și: Ce jucării sunt potrivite pentru bebelușul tău în primul an de viață. Opțiuni ce contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului | Demamici.ro