8 mituri legate de CEZARIANA. E mai usor sa nasti prin operatie decat vaginal | Demamici.ro

8 mituri legate de CEZARIANA. E mai usor sa nasti prin operatie decat vaginal | Demamici.ro

Una din 3 femei din Statele Unite ale Americii devine mama prin operatia de cezariana. E un numar foarte mare, dar cu toate astea inca exista foarte multe preconceptii in ceea ce priveste nasterea prin cezariana.

  • Mitul 1: Cezarienele nu pot fi considerate nasteri adevarate

Haideti sa clarificam un lucru din start. Atata timp cat un copil iese din corpul tau se numeste nastere si punct. Sa spui ca cezariana nu este nastere pentru ca nu s-a intamplat vaginal e ca si cum ai spune ca fotbalul nu este sport pentru ca nu este tenis, ceva absolut absurd.

Nasterile prin cezariana si cele vaginale sunt diferite, dar stiti ce nu e diferit? Cat de greu este pentru o femeie sa poarte o sarcina timp de 40 de saptamani si sa aduca pe lume mogaldeata care va schimba pentru totdeauna viata familiei.

Indiferent de modul prin care bebelusul vine pe lume, mama va fi la fel de mandra de pruncul ei si il va iubi la fel de mult.

  • Mitul 2: Femeile care nasc prin cezariana nu trec prin travaliu

Nu este adevarat. Majoritatea femeilor care ajung sa faca cezariana trec prin travaliu. In cele mai multe cazuri operatia se face cand medicul constata ca bebelusul nu poate fi adus pe lume pe cale naturala. Atunci are loc cezariana de urgenta.

Intr-adevar sunt si cazuri in care femeile nu trec prin travaliu, acele in care cezariana este programata si mama merge sa nasca fara sa i se fi declansat contractiile sau sa i se fi rupt apa.

  • Mitul 3: E mai usor sa nasti prin cezariana decat natural

Din ce in ce mai multe nasteri au loc prin cezariana, insa acest lucru nu inseamna ca operatiile sunt simple. Ca orice operatie si cezariana implica foarte multe riscuri si posibile complicatii.

De regula, cezariana implica o recuperare mai grea decat nasterea vaginala. Asigurati-va ca beneficiati acasa de tot ajutorul pe care il puteti primi.

  • Mitul 4: Nu poti alapta dupa cezariana

Fals. Ca si in cazul unei nasteri naturale, mamele isi pot alapta copiii si dupa cezariana. Uneori dureaza mai mult pana vine lactatia, insa cu rabdare si cu ajutorul unei asistente sau al unui consultant in alaptare, proapetele mamici vor putea sa-si hraneasca natural bebelusii.

In cazul operatiei de cezariana „la cald”, lactatia se instaleaza la fel de repede ca si in cazul nasterii vaginale.

CONTINUARE