Sarcina pe săptămâni

Sarcina pe saptamani: saptamana 20 de sarcina | Demamici.ro

Felicitari! In saptamana 20 de sarcina ai intrat in cea de-a doua jumatate a sarcinii tale. Practic, peste inca 19 saptamani vei avea ocazia sa iti tii bebelusul in brate.

Deocamdata, iti poti alina dorul cu miscarile pe care le produce in uter si pe care cu siguranta deja ai inceput sa le simti in aceasta perioada sau urmeaza cat de curand.

Daca ai mai nascut inainte, cel mai probabil ai simtit miscarile copilului inca de acum cateva saptamani.

Se continua dezvoltarea copilului, in special la nivel digestiv. In saptamana 20 de sarcina, copilul va inghiti mai mult lichid amniotic decat de obicei. O parte din lichid se va absoarbe, iar o parte va fi eliminat la nivelul intestinului.

Digerat, el se va transforma in meconiu si se va acumula in colon. Practic, acesta va fi primul scaun al bebelusului dupa ce se va naste.

In aceasta faza, copilul masoara deja 25,6 cm si cantareste aproape 300 de grame, cu mici variatii. Ca sa iti faci mai bine o impresie, copilul va fi de dimensiunea unei banane mici.

Vezi si: Embrionul uman de la concepere pana la nastere in 23 de fotografii. Asa creste o viata | Demamici.ro

Corpul tau in saptamana 20 de sarcina

Uterul tau s-a extins si mai mult odata cu cresterea copilului. Astfel, varful uterului se afla acum la nivelul ombilicului.

Din acest punct, vei incepe sa castigi saptamanal in greutate intre 350 si 500 de grame, in functie si de greutatea ta de dinainte de a ramane insarcinata.

Anumite simptome se vor accentua sau te vei confrunta cu ele pentru prima data in aceasta perioada.

Arsurile retrosternale

Pe langa starile de greata, oboseala si schimbarile hormonale, arsurile in sarcina sunt considerate cele mai neplacute.

Aceasta afectiune denumita si „Pirozis” va poate influenta in mod drastic buna dispozitie in timpul sarcinii si poate crea o stare de apatie totala.

Arsurile retrosternale sunt arsurile pe care le simti in spatele osului pieptului si care apar atunci cand sfincterul de la nivelul esofagului inferior nu mai poate preveni trecerea alimentelor si acidului din stomac inapoi in esofag.

Practic, uterul devine mai mare şi iti preseaza stomacul astfel încat acidul gastric este impins in sus. Poti afla de AICI cateva metode de a ameliora aceste arsuri.

Crampe musculare

Aceste crampe sunt resimtite in special la nivelul gambelor si pot fi deranjante in special noaptea, cand incerci sa dormi. Poti incerca o serie de exercitii inainte de a te baga in pat.

Pune piciorul stang in fata celui drept si lasa-te usor in jos, cu piciorul stang indoit din genunchi. Mentine genunchiul drept intins si calcaiul drept la nivelul solului. Mentine pozitia de intindere aproximativ 30 secunde, iar apoi schimba.

Poti incerca si exercitiile Kegel special create pentru sarcina.

Transpiratii nocturne

In saptamana 20 de sarcina vei incepe sa observi ca hainele in care dormi noaptea sunt destul de umede atunci cand te trezesti.

Nu este cazul sa te ingrijorezi. In sarcina este destul de comun ca femeile sa transpire mai mult decat de obicei. Acesta este un semn ca metabolismul se intensifica, din cauza hormonilor de sarcina si cresterea in greutate.

Din cauza nivelului crescut de estrogen, vei incepe si sa sforai in timpul noptii.

Cum te pregatesti de venirea copilului

La jumatatea sarcinii poti incepe sa te informezi mai bine despre cum ti-ai dori sa nasti, despre rolul moasei si inclusiv sa incepi sa cauti un medic pediatru pentru copil.

Odata cu saptamana 20 de sarcina te poti inscrie chiar si la niste cursuri de pregatire pentru nastere.

Fa o lista cu ce cumparaturi mai ai de facut pentru copil si organizeaza-te din timp, mai ales ca in ultima parte a sarcinii este recomandat cat mai mult repaus.

Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 19 de sarcina | Demamici.ro

Vezi si: Sarcina pe saptamani: saptamana 21 de sarcina | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni