Gravida in luna a opta din Bacau, cu tumora cervicala, salvata la timp impreuna cu bebelusul | Demamici.ro

Gravida in luna a opta din Bacau, cu tumora cervicala, salvata la timp impreuna cu bebelusul. O gravida in varsta de 24 de ani se afla aproape de termen atunci cand s-a prezentat la Urgentele Spitalului Judetean Bacau, intr-o stare foarte grava.

Tanara provenea din mediul rural si era insarcinata in luna a opta cu al doilea copil. Cazul ei a atras atentia medicilor dupa ce femeia a acuzat stari de paralizie la maini si la picioare.

In urma investigatiilor, medicii au constatatca pacienta care urma sa nasca in curand, dezvoltase o tumora la nivelul cefei.

Pacienta a mai recunoscut ca in tot acest timp nu facuse niciun fel de vizita medicala, nici la medicul de familie, dar nici la ginecolog.

„Pacienta a ajuns la spital cu ambulanța, pentru că nu mai putea să meargă. Practic, a fost adusă pe targă. Era la prima consultație în timpul acestei sarcini, deși vorbim de o sarcină înaintată, de opt luni. Mai ales că este la a doua sarcină, pentru că mai are un copil acasă.

Am solicitat un consult neurologic, pentru că simptomatologia pe care o prezenta ridica suspiciunea unei tumori. A fost un caz complex, care s-a rezolvat în echipă, la fel ca multe altele, cu ajutorul colegilor din celelalte specialități medicale.

Am considerat în interesul pacientei, fiind vorba despre un caz foarte rar în literatura de specialitate, că este oportună trimiterea sa într-un centru medical universitar. Am obținut în aceeași zi acordul Spitalului Universitar de Urgență București și pacienta a fost transferată tot în aceeași zi”, a declarat Dr. Roxana Calapod, medic primar, șef Secție Obstetrică-Ginecologie I.

Vezi si: Gravida cu cancer de col uterin, operata si tratata inca din sarcina. E al doilea caz din lume | Demamici.ro

Tanara gravida, salvata impreuna cu bebelusul, la timp, in urma diagnosticului

Pacienta a fost supusa imediat unui consult ginecologic, neurologic, dar si unor investigatii radiologice.

Echipa de medici care s-a ocupat de cazul ei a stabilit diagnosticul, inclusiv patologia tumorii printr-un RMN efectuat in regim de urgenta, avand in vedere sarcina avansata.

In aceeasi zi, pacienta a fost transferata cu elicopterul SMURD la Clinica Universitara de Urgenta Bucuresti.

Medicii din Capitala au intervenit imediat si au supus-o unei operatii de cezariana, cu salvarea fatului, dar si unei operatii de extirpare a tumorii, pe sectia de neurochirurgie.

Daca medicii nu ar fi actionat la timp, tanara mama ar fi riscat sa ramana paralizata pe viata de la gat in jos.

În urma consultului de specialitate pe care l-am efectuat s-a identificat o patologie care a avut o evoluție lentă, pe care pacienta a neglijat-o. Nu s-a adresat nici medicului de familie, nici celui specialist, nu a efectuat nici evaluările periodice absolut necesare în sarcină, care ar fi putut duce și la un consult neurologic.

Din acest motiv și starea sa de sănătate s-a agravat. Pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului, a fost nevoie de investigarea ei în Laboratorul de radiologie, prin examen RMN, care a pus în evidență o formațiune tumorală expansivă, cu localizare cervicală, foarte greu abordabilă.

Așa s-a ajuns să decidem în echipă transferul său spre o clinică universitară, fiind foarte importantă și viața fătului,” a declarat Dr. Adriana Mihăilescu, medic specialist neurolog.

Vezi si: A aflat ca are cancer la san cu cateva ore inainte sa nasca | Demamici.ro

Sarcinile nemonitorizate, riscuri majore pentru mama si fat

Odata cu acest caz, medicii atrag inca o data atentia asupra pericolelor care pot aparea, atunci cand femeile insarcinate, indiferent de mediul din care provin, nu isi monitorizeaza sarcina prin vizite la medci.

Cu atat mai mult cu cat are prioritate și gratuitate la toate analizele și investigațiile necesare, fiind asigurată în sistemul medical din România prin lege.

„Acest caz arată încă o dată că toate aceste proceduri de transfer pentru un pacient critic, colaborarea între secțiile spitalului, dar și între spitalele din România funcționează, și funcționează foarte bine.

Totul se desfășoară repede, corect, atunci când situația o impune. Deci există operativitate și comunicare interdisciplinar, prin consult intersecții, dar și interspitalicesc, când urgența este reală, SMURD funcționează la fel foarte bine și operativ, iar toți acești pași sunt făcuți în interesul pacientului.

În acest caz, în mai puțin de 24 de ore de la suspiciune, pacienta era deja pe masa de operație la spitalul din București,” a declarat Dr. Raluca Ioana Dinu, directorul medical al spitalului.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

6 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni