Știri interne

Tichete electronice de 2.000 de lei pentru unele mame la început de drum. Ce categorii de mame beneficiază de acest ajutor | Demamici.ro

Tichete electronice de 2.000 de lei pentru unele mame la început de drum. Guvernul acordă tichete electronice în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare nou-născut, potrivit unei Ordonanțe de Urgență a cărei prelungire s-a aprobat pentru perioada 2024-2027.
Astfel, tinerele mame aflate la început de drum și care se află în situații defavorizate, vor avea parte de acest sprijin din partea statului român.
Fiecare tichet electronic în valoare de 2.000 de lei va putea fi folosit la achiziția elementelor necesare unui trusou în primele 3 luni de la nașterea copilului.

Sprijin pentru mamele aflate la început de drum. Statul oferă 2000 de lei pentru fiecare nou-născut

Astfel, dacă o mamă a avut o sarcină gemelară, ea va putea beneficia de același tichet în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare copil în parte.
Scopul acestui ajutor este de a asigura copilului articolele necesare de îngrijire, îmbrăcăminte și alte materiale sanitare destinate bebelușilor, în primele luni de viață.

Persoanele care sunt eligibile acestui program vor fi identificate și clasificate de primăriile localității de care aparțin.

Finanţarea se va face prin MIPE, în derularea efectivă a acestei măsuri fiind implicat şi Ministerul Muncii, cât şi primăriile care vor identifica şi clasifica persoanele eligibile pentru acest ajutor.

„Şedinţa de guvern extraordinară a avut pe ordinea de zi un singur punct şi anume aprobarea ordonanţei de urgenţă care instituie tichetele electronice de ajutor pentru mamele care nasc în această perioadă şi se clasează în anumite categorii sociale care au nevoie de sprijin.

Este vorba despre ordonanţa care a fost deja discutată în şedinţa de guvern trecută şi vreau doar să reamintesc nişte parametrii generali: sunt 24 de milioane de euro fonduri derulate de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru intervalul anului curent, 2024, până în 2027, care ţinteşte în medie 15.000 de mame care vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere.

Dacă o mamă are gemeni, de exemplu, ea va primi două astfel de tichete”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Tichete electronice de 2.000 de lei pentru unele mame la început de drum. Ce categorii de mame beneficiază de acest ajutor?

Valoarea ajutorului, de 2.000 de lei, se va plăti într-o tranșă unică, după naștere, pentru următoarele categorii de mame, potrivit avocatnet.ro:

  • mamele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;
  • mamele cu dizabilităţi;
  • mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;
  • mamele care nu deţin acte de identitate;
  • mamele minore;
  • mamele ce nu au cetățenie română și care provin din zone de conflict.

În toate cazurile, mamele vor beneficia de ajutorul financiar doar dacă nasc după intrarea în vigoare a măsurilor și dacă nu se depășește termenul de trei luni de la naşterea copilului.

Vezi și: Bani pentru mamele devaforizate începând cu 2024. Vor primi ajutor pentru trusoul bebelușilor | Demamici.ro

Vezi și: Angajații cu copii de până la 11 ani vor putea lucra de acasă patru zile pe lună – proiect de lege | Demamici.ro

Share

Articole recente

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

22 de ore

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

6 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

7 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

2 săptămâni