Vaccinarea. 10 reguli de respectat înainte și după | Demamici.ro

Vaccinarea bebelușului poate fi un episod stresant pentru cel mic, în fața căruia nu vei ști cum să reacționezi, astfel încât, să alini cât poți de mult durerea copilului tău.

În tot amalgamul de stări și emoții, s-ar putea să îți scape din vedere anumite lucruri de care ar fi trebuit să te ocupi.

Așadar, înainte de vaccinarea copilului, iată câteva reguli de care e bine să ții cont.

1. În săptămâna premergătoare datei când ar trebui primit vaccinul, acordă o atenție sporită bebelușului tău.

Acest lucru înseamnă că, mai mult ca niciodată, bebelușul nu trebuie să se îmbolnăvească. În caz de febră, vaccinarea va fi amânată, iar vaccinul va fi recuperat mai târziu.

Vezi si: Ce se intampla cu vaccinarea copiilor in aceasta perioada? Sfaturi de la Mihaela Nita, medic pediatru VIDEO | Demamici.ro

2. Există numeroase controverse în jurul vaccinării obligatorii. Discută cu medicul tău pediatru, informează-te despre fiecare vaccin pe care urmează să-l facă copilul tău (cele obligatorii și cele opționale), posibilele reacții adverse care pot veni la pachet odată cu vaccinarea.

Trebuie să fii suficient de informată, iar atunci când ajungi la cabinetul pediatrului să îți primești răspunsurile la întrebările cele mai relevante.

3. Nu uita de carnetul de vaccinări al copilului! Trebuie să îl ai cu tine la fiecare vaccinare.

4. Rămâi calmă, dacă îți dorești ca bebelușul tău să nu se simtă agitat. Dacă simți că veți întâmpina probleme și copilul va fi prea agitat, poți apela la un simplu artificiu. Alăptează bebelușul în timp ce medicul îi va face injecția. Stresul și durerea resimțită vor scădea considerabil.

Dacă copilul e sătul și nu vrea să fie alăptat, îi poți distrage atenția cu o jucărie sau un cântecel.

Pentru vaccinarea făcută la copii ceva mai mari, le poți explica faptul că această injecție îi va ajuta să rămână sănătoși și puternici.

5. Continuă cu alăptatul/joaca/cântecelul chiar și după ce vaccinarea a avut loc. Acestea sunt cele mai bune metode de a liniști copilul chiar și după.

6. Nu pleca imediat din cabinetul medicului. Așteaptă câteva minute după ce vaccinarea a avut loc. De cele mai multe ori, reacțiile alergice apar la câteva minute după vaccinare și mai rar după câteva ore.

În situația în care acest lucru se întâmplă, cadrele medicale aflate la fața locului vor ști ce să facă.

În general, primele simptome ale unei reacții alergice sunt: respirație dificilă, șuierătoare, răgușeală, edemul limbii, amețeală, stare de slăbiciune,erupții cutanate.

7. Dacă copilul tău dezvoltă o ușoară febră (38,5°C, rareori depaseste 39°C), dezbraca-l și aerisește bine camera. Dacă febra nu scade, poți aplica comprese sau face împachetări. Nu uita să îl hrănești cu cât mai multe lichide și dă-i paracetamol sau ibrupofen, alternativ.

Important: nu-i da niciodată aspirină, deoarece există riscul apariției sindromului Reye.
Dacă observi o roșeață sau tumefacție la locul vaccinului, aplică o compresă rece timp de 10-20 minute.

Vezi si: Dr Monica Burlacu, despre Panadol si Paracetamol supozitoare: „Exista riscul sa ajungem la supradozare sau intoxicatie!” | Demamici.ro

8. Se poate întâmpla ca după vaccinurile ROR sau cel antivaricelic să apară o erupție cutanată la 7-14 zile. De obicei, ea dispare de la sine și nu necesită un tratament.

9. În primele zile post vaccinare, pot apărea stări de iritabilitate ale copilului, refuzul alimentației sau o stare generală de agitație.

Suplimentele pe bază de lichide și o temperatură de confort termic în camera copilului vă pot ajuta în acest sens.

10. Dacă starea de agitație continuă, copilul plânge mai mult de 3 ore după ce vaccinarea a avut loc, are convulsii sau alte mișcări involuntare sau febră mare care nu scade nici după administrarea antitermicelor, sună de urgență medicul pediatru.

Nu încerca să îi aplici singură vreun tratament acasă și du copilul la cea mai apropiată cameră de gardă.

Vezi si: Emotii la vaccin? Cum sa-ti faci copilul sa treaca prin aceasta experienta mai usor | Demamici.ro

Vezi si: Vaccinarea. Un bebelus de 2 luni s-a imbolnavit de la surioara mai mare, nevaccinata | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

6 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

7 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

2 săptămâni