Știri interne

Schimbări pentru concediul și indemnizația de creștere a copilului 2023: mai mulți bani + luna tatălui se dublează | Demamici.ro

Schimbări pentru concediul și indemnizația de creștere a copilului 2023. Se dau mai mulți bani și luna tatălui se dublează.

Pentru că mai multe prevederi europene au trebuit transpuse și la noi, legislația privind concediul și indemnizația de creștere a copilului se modifică în acest an. Mai exact, apar schimbări precum suplimentarea indemnizației de creștere în cazul sarcinilor multiple, recunoașterea veniturilor din străinătate sau dublarea perioadei în care tatăl sau mama (persoana care nu solicită dreptul la concediu) poate sta acasă cu copilul.

Schimbări pentru concediul și indemnizația de creștere a copilului 2023

Cele mai recente schimbări legate de concediul și indemnizația de creștere a copilului (CCC) sunt aduse de OUG nr. 164/2022, Chiar dacă ordonanța este deja în vigoare, măsurile conținute se vor putea aplica pe deplin odată cu modificarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, termenul pentru asta fiind data de 5 februarie 2023.

Concediul de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu dizabilități) poate fi acordat oricăruia dintre părinți, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții legale. Pe perioada concediului, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani pentru care e prevăzută atât o limită minimă (2,5 x indicatorul social de referință – ISR), cât și una maximă (8.500 de lei).

„Luna tatălui”, dublată

Perioada de o lună din interiorul CCC în care tatăl poate sta acasă cu copilul, în timp ce mama se întoarce la muncă, cunoscută drept “luna tatălui”, se extinde la două luni.

În același timp, dacă persoana care nu solicită dreptul la concediul care i se cuvine, respectiv cele cel puțin două luni, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

Schimbări pentru concediul și indemnizația de creștere a copilului 2023. Sunt recunoscute și veniturile din străinătate

OUG 164/2022 prevede că dacă, în aceeași lună, o persoană realizează venituri atât în țară, cât și în statele în care se aplică Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, fără suprapunerea perioadelor de activitate, se iau în calcul veniturile realizate în ambele țări.

Recalcularea indemnizației pentru PFA-uri sau cei cu venituri din drepturi de autor

În situația persoanelor care realizează venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, cuantumul indemnizației lunare stabilit prin decizia de acordare a indemnizației se recalculează în baza actelor doveditoare eliberate de organele competente privind veniturile efectiv realizate în perioada pentru care s-a luat în calcul venitul estimat în vederea plății anticipate a impozitului sau, după caz, pentru care s-a completat declarația pe propria răspundere.

Schimbări pentru concediul și indemnizația de creștere a copilului 2023. Diferențele se acordă și din urmă

Dacă în urma recalculării rezultă o valoare mai mare a indemnizației lunare față de cea stabilită inițial, diferența se acordă pentru întreaga perioadă începând cu data stabilirii dreptului la indemnizația pentru creșterea copilului.

Același principiu se aplică și dacă, în urma recalculării, rezultă un cuantum mai mic al indemnizației lunare față de cel stabilit inițial. Astfel, sumele acordate în plus, încasate necuvenit, se recuperează de la beneficiar.

Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți. Iată cum se calculează

Schimbări pentru concediul și indemnizația de creștere a copilului 2023. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți. Aceeași măsură se va aplica și pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului.

Potrivit ministrului, în ședința de Guvern a fost adoptată o modificare legislativă care le va permite mamelor de gemeni, tripleți sau multipleți să primească, începând cu al doilea bebeluș, 50% în plus la indemnizația de creștere a copilului. Aceeași măsură se va aplica și pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului.

Citește tot articolul aici.

Indemnizația de creștere a copilului s-a mărit cu circa 180 lei din luna martie. Alte 8 beneficii sociale cresc și ele cu 13,8%

Schimbări pentru concediul și indemnizația de creștere a copilului 2023. Indemnizația de creștere a copilului s-a mărit cu circa 180 lei din luna martie. Alte 8 beneficii sociale cresc și ele cu 13,8%. Iatlista completă și sumele mărite.

Indemnizația de creștere a copilului a crescut de la 1 martie, după ce indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului acestui drept financiar, se mărește de la 525,5 lei la 598 de lei, cu 13,8%, atât cât este rata medie a inflației în 2022, indice definitiv și anunțat de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul anului.

De creșteri sunt vizate și indemnizația de șomaj, ajutorul social, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap, și ele calculate tot pe baza indicelui social de referință (ISR). ISR se actualizează din oficiu la data de 1 martie a fiecărui an cu rata medie a inflației din anul trecut, dacă aceasta a fost pozitivă, potrivit legii nr. 225 din 26 iulie 2021.

Citește tot articolul aici.

Vezi și: Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți. Iată cum se calculează | Demamici.ro

Vezi și: Indemnizația de creștere a copilului s-a mărit cu circa 180 lei din luna martie. Alte 8 beneficii sociale cresc și ele cu 13,8% | Demamici.ro

Vezi și: Schimbări pentru concediul și indemnizația de creștere a copilului 2023: mai mulți bani + luna tatălui se dublează | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

7 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni