Drepturile părinților (noutăți legislative)

Concediul prenatal 2023. Cum se calculează, informații despre acte și modul de acordare | Demamici.ro

Concediul prenatal 2023 este un concediu medical de care beneficiază femeile care urmează să nască. Acesta se acordă de către medicul de specialitate care supraveghează sarcina sau de către medicul de familie.

Concediul de maternitate însumează 126 de zile calendaristice și este format din:

  • Concediu prenatal: se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere;
  • Concediu postnatal sau de lăuzie: se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naștere.

Ce este concediul prenatal 2023 și cum se calculează!

Aceste două tipuri de concedii se pot compensa între ele, ținând cont de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare, astfel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

Condiții de acordare a concediului prenatal

Condițiile pe care viitoarele mămici trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de concediu de maternitate (prenatal și postnatal) sunt:

  • Să îndeplinească stagiul minim de cotizare (6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical);
  • Să aibă domiciliul sau reședința în România;
  • Să dețină un certificat medical care atestă starea de graviditate, eliberat de medicul specialist.

De aceleași drepturi vor beneficia și femeile care și-au pierdut calitatea de asigurat (din motive ce nu țin de acestea), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. În acest caz, baza de calcul a indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuția asiguratorie pentru munca, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat.

Se consideră stagiu de cotizare și:

  • Concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, venitul luat în considerare este indemnizația de asigurare socială;
  • Pensia de invaliditate: venitul care se ia în considerare este salariul de bază minim brut pe țară;
  • Perioada în care o persoană a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, cu condiţia absolvirii acestora, iar venitul ce se ia în considerare este salariul de bază minim brut pe țară;
  • Concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, iar venitul ce se ia în considerare este indemnizaţia lunară primită.

Concediul prenatal 2023 . Acte necesare concediu prenatal

Pentru a intra în concediu prenatal, viitoarea mămică are obligația de a informa angajatorul despre această intenție și de a atașa o cerere prin care solicită drepturile asigurării sociale, însoțită de către o adeverință de la medicul de familie sau de la cel specialist, care monitorizează sarcina.

Pentru a beneficia și de indemnizația de maternitate, viitoarea mămică trebuie să prezinte următoarele documente:

  • Certificat medical pentru maternitate, eliberat potrivit Ordinului nr. 233/125/2006;
  • Codul de diagnostic: 08 sarcină și lăuzie;
  • Certificatul medical eliberat de medicul specialist la data la care a avut loc consultația pentru angajatele care au prezentat adeverința de plătitor;
  • Certificatele de concediu medical pentru sarcină: sunt eliberate pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de către medicul de familie sau de către medicul specialist, care supraveghează sarcina;
  • Certificatul medical pentru lăuzie: este eliberat de medicul specialist din unitatea sanitară în care a născut femeia sau de către medicul de familie pentru o perioadă de 30 de zile.

Concediul prenatal 2023 . Calcul concediu prenatal

Mămica aflată în concediu de maternitate va primi o indemnizație lunară care reprezintă 85% din media veniturilor brute lunare, încasate în ultimele 6 luni. Calculul concediului prenatal se realizează în baza certificatului medical, acesta fiind considerat document justificativ și se realizează în felul următor:

Baza de calcul a indemnizației = Suma salariilor lunare brute din ultimele 6 luni / Suma zilelor lucrătoare din ultimele 6 luni;
Indemnizația de maternitate brută = Baza de calcul x Numărul de zile lucrătoare din lună x 85%;
Indemnizația de maternitate netă = Indemnizația de maternitate brută – CAS

Este foarte important de știu că Indemnizația de maternitate este suportată integral de bugetul asigurărilor sociale de stat și nu este impozabilă.

Concediul prenatal 2023 . Exemplu de calcul concediu prenatal

Pentru a înțelege mai bine cum se calculează indemnizația de maternitate iată un exemplu concret.

Salariu brut ultimele 6 luni: 6000 lei * 6 = 36.000 lei
Zile lucrate în ultimele 6 luni: 129 zile
Număr de zile concediu de maternitate: 15 zile

85% * (36.000 / 129) * 15 = (0.85 * 279,0697 )* 15 = 237.2092 * 15 = 3558 lei

Pe perioada acestui tip de concediu se reține și se plăteiște doar CAS 25%, restul contribuțiilor CASS, Impozit și CAM nu se rețin și nu se plătesc.

Cine plătește concediul prenatal?

Indemnizația de maternitate este plătită inițial de către angajator. Ulterior, în baza documentelor depuse de către mămica în cauză, acesta își va recupera sumele plătite către ea. Astfel, indemnizatia va fi suportată (în final) integral, așa cum am menționat și anterior, din contribuția pentru concedii și indemnizații ale asigurării sociale de sănătate, conformă cu legislația în vigoare.

Concediul prenatal 2023. Care sunt avantajele concediului prenatal?

Pe durata concediului de maternitate, angajatele se confruntă cu anumite temeri. Cea mai des întâlnită apare cu privire la pierderea locului de muncă. Însă, legislația interzice angajatorului să te concedieze. Astfel, după încheierea concediului poți reveni la muncă.

Mai mult decât atât, dacă te decizi să continui activitatea, trebuie să știi că poți refuza acele taskuri care ți-ar putea afecta sarcina, fiind protejată prin lege. În același timp, în cazul în care apar probleme în timpul sarcinii și pentru a nu consuma zilele de concediu prenatal există Concediu de risc maternal cu cod 15 care se plătește cu 75% și se suportă integral din FNUASS.

Câteva aspecte despre perioada de după concediul prenatal

Indemnizație creștere copil 2023. Când se plătește indemnizația

Conform prevederilor OUG nr. 111/2010 cu modificarile şi completările ulterioare şi a OUG nr. 148/2005 republicată, drepturile reprezentând indemnizaţie se cuvin şi se plătesc:

– începând cu ziua următoare celei în care încetează conform legii concediul şi indemnizaţia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.
– începând cu data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru acordarea concediului şi indemnizaţiei aferente, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
– începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului în regim de urgenţă, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
– de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, în situaţia în care, după alegerea opţiunii de concediu de către persoana îndreptăţită , copilul este încadrat în grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată. Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.
– de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, în situaţia în care după împlinirea vârstei 2 ani copilul, respectiv unul sau mai mulţi dintre copiii rezultaţi din sarcini multiple este încadrat într-un grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată. Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.
– de la data depunerii cererii în celelalte cazuri, conform legislatiamuncii.manager.ro.

Indemnizație creștere copil 2023. Perioada minimă de muncă și plata indemnizației

Dacă nu ai lucrat 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului, să știi că pot fi luate în calcul mai multe activități pentru a strânge minimul de luni necesar. Astfel, sunt acceptate perioadele în care:

– ți-ai însoțit soțul în misiune permanentă în străinătate
– ai beneficiat de indemnizație de șomaj
– ai beneficiat de indemnizatie crestere copil până la 2 sau 3 ani
– ai avut pensie de invaliditate
– ai beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare sau perfecționare profesională din proprie inițiativă sau cu acordul angajatorului
– ai beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate
– ai realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii
– ai avut pensie de invaliditate
– ai urmat sau urmezi cursurile de zi ale învățământului universitar, postuniversitar sau liceal
– au trecut cel mult 60 de zile de când ai absolvit cursurile de zi ale învățământului universitar, cu examen de diplomă și/sau licență
– pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul cuvenit în luna respectivă.

Vezi și: Legea care instituie dreptul părinților de a-și lua concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav, semnată de președintele României | Demamici.ro

Vezi și: Concediul de creștere a copilului 2023! Principalele modificări ce vor intra în vigoare de anul viitor | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

5 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni