Drepturile părinților (noutăți legislative)

Indemnizație creștere copil 2024. Tot ce trebuie să știi: acte necesare și condiții de acordare | Demamici.ro

Indemnizație creștere copil 2024. Legislația din România oferă facilități mamelor sau taților care intră în concediul de creștere a copilului și primesc indemnizație pentru creșterea copilului în această perioadă.

Potrivit legilor în vigoare, mama sau tatăl au dreptul la concediu și indemnizație atâta timp cât au obținut venituri salariale sau alte feluri de venituri impozabile în cel puțin 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului.

Suma de bani pe care o primesc părinții se raportează la veniturile nete obținute de aceștia. În plus, trebuie menționat că în perioada concediului de creștere a copilului, pe lângă indemnizație, părinții nu mai pot obține alte feluri de venituri, cu câteva mici excepții, despre care vă explicăm pe larg mai jos.

Legea care reglementează indemnizația pentru creșterea copilului este Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010. Se stabilește că atât mama, cât și tatăl copilului au dreptul la concediul și indemnizația de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap).

Indemnizație creștere copil 2024. Acte necesare

Lista de acte care trebuie depuse la dosar pentru indemnizație creștere copil 2024.

  • cerere tip pentru indemnizație creștere copil;
  • actul de identitate al solicitantului – copie şi original;
  • actul de identitate al celuilalt părinte – (copie şi original);
  • certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original). Acolo unde este cazul trebuie depusă și hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original); livretul de familie (copie)
  • certificat de căsătorie (copie şi original);
  • adeverinţă eliberată de angajator din care să rezulte că persoana îndreptăţită: a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, în ultimele 24 luni anterior datei naşterii copilului, – nivelul lunar al acestora (se va trece separat și valoarea bonurilor de masă, dacă este cazul) – prima şi ultima zi de concediu de maternitate, – data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie, prima zi de concediu de creştere a copilului;
  • declaraţie pe proprie răspundere (în cazul în care dreptul se solicită de către tată) din care să rezulte dacă mama a beneficiat sau nu de concedii medicale pentru nou-născut;
  • dosar cu șină;
  • extras de cont bancar pe numele beneficiarului, pentru opţiunea de virament bancar.

Indemnizație creștere copil 2024. Când se plătește indemnizația

Conform prevederilor OUG nr. 111/2010 cu modificarile şi completările ulterioare şi a OUG nr. 148/2005 republicată, drepturile reprezentând indemnizaţie se cuvin şi se plătesc:

– începând cu ziua următoare celei în care încetează conform legii concediul şi indemnizaţia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.
– începând cu data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru acordarea concediului şi indemnizaţiei aferente, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
– începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului în regim de urgenţă, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
– de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, în situaţia în care, după alegerea opţiunii de concediu de către persoana îndreptăţită , copilul este încadrat în grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată. Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.
– de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, în situaţia în care după împlinirea vârstei 2 ani copilul, respectiv unul sau mai mulţi dintre copiii rezultaţi din sarcini multiple este încadrat într-un grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la această dată. Dacă cererea este depusă după termenul menţionat, dreptul se acordă de la data depunerii cererii.
– de la data depunerii cererii în celelalte cazuri, conform legislatiamuncii.manager.ro.

Indemnizație creștere copil 2024. Perioada minimă de muncă și plata indemnizației

Dacă nu ai lucrat 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului, să știi că pot fi luate în calcul mai multe activități pentru a strânge minimul de luni necesar. Astfel, sunt acceptate perioadele în care:

– ți-ai însoțit soțul în misiune permanentă în străinătate
– ai beneficiat de indemnizație de șomaj
– ai beneficiat de indemnizatie crestere copil până la 2 sau 3 ani
– ai avut pensie de invaliditate
– ai beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare sau perfecționare profesională din proprie inițiativă sau cu acordul angajatorului
– ai beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate
– ai realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii
– ai avut pensie de invaliditate
– ai urmat sau urmezi cursurile de zi ale învățământului universitar, postuniversitar sau liceal
– au trecut cel mult 60 de zile de când ai absolvit cursurile de zi ale învățământului universitar, cu examen de diplomă și/sau licență
– pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul cuvenit în luna respectivă.

Cum se acordă indemnizația de creștere copil 2024 în cazuri excepționale

Persoanele care pot beneficia de indemnizație creștere copil în 2024 trebuie să aibă în ultimele 24 de luni înainte de nașterea copilului 12 luni consecutive de venituri supuse impozitului pe venit.

Dacă această condiție nu este îndeplinită, poți beneficia de indemnizație creștere copil 2024 și dacă:

  • ți-ai însoțit soțul/soția în misiune permanentă în străinătate;
  • ai beneficiat de indemnizație de șomaj;
  • ai beneficiat de indemnizație creștere copil până la 2 sau 3 ani;
  • ai avut pensie de invaliditate;
  • ai beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare sau perfecționare profesională din proprie inițiativă sau cu acordul angajatorului;
  • ai beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
  • ai realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
  • ai avut pensie de invaliditate;
  • ai urmat sau urmezi cursurile de zi ale învățământului universitar, postuniversitar sau liceal;
  • au trecut cel mult 60 de zile de când ai absolvit cursurile de zi ale învățământului universitar, cu examen de diplomă și/sau licență.

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se calculează în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Cu toate acestea, indemnizația nu poate fi mai mică de 1.495 de lei și nici mai mare 8.500 de lei. Această regulă se aplică tuturor care depun dosarul pentru obținerea indemnizației de creștere copil, indiferent de venituri.

Cererea pentru acordarea indemnizației pentru creșterea copilului și actele necesare la dosar se depun în cel mult 60 zile lucrătoare de la încetarea concediului de maternitate. Concediul de maternitate este format din concediu prenatal și concediu postnatal și este de maximum 126 zile.

Vezi și: Alocație copii 2024. Acte pentru alocația de stat pentru copii, unde se depun dosarele și care este valoarea în funcție de vârstă | Demamaici.ro

Vezi și: Ce este concediul de risc maternal? Cât este îndemnizația de risc maternal și cine plătește concediul de risc maternal | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

9 ore

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

9 ore

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

2 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 săptămâni

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 săptămâni