Alăptatul în sarcină, periculos sau nu? Cât de sigur este pentru mamă și bebelușul din burtică | Demamici.ro

Alăptatul în sarcină. Ce trebuie să știi dacă ai aflat că ești din nou însărcinată, în timp ce încă îl alăptezi pe juniorul familiei.

Probabil că multe mame care au continuat să își alăpteze copilul și au aflat între timp că urmează să devină din nou mame, și-au pus la un moment dat această întrebare: este sau nu periculos alăptatul în sarcină?

Din fericire, medicii sunt de părere că nu trebuie să vă îngrijorați, în ciuda schimbărilor prin care trece organismul vostru. Sarcina nu este afectată, iar copilul poate fi alăptat în continuare.

Totuși, este bine să fiți atente la anumite simptome care pot apărea dacă sunteți însărcinată și alăptați.

Vezi si: Alaptarea. 20 de lucruri pe care o mama trebuie sa le stie | Demamici.ro

Alăptatul în sarcină. Ce simptome pot apărea?

În cazul mamei, au fost raportate apariția unor contracții uterine. Acest lucru se datorează stimulării producției de oxitocină prin alăptare. Acest hormon este responsabil de contracțiile uterului atunci când începe travaliul.

Totuși, nivelul acestui hormon nu va fi atât de ridicat încât să vă pună sarcina în pericol.

Mamele care au mai pierdut o sarcină sau au născut prematur sunt sfătuie să se consulte cu un medic.

Tot din cauza sarcinei vă veți putea confrunta și cu o sensibilitate a sânilor. Acest lucru poate cauza un disconfort și o durere mai mare atunci când alăptați. 74% dintre mame descriu experienta ca fiind dureroasa (senzatie de arsura, intepatura, durere).

Nu în ultimul rând, grețurile vă pot împiedica să vă alimentați corespunzător, însă nici aici nu aveți motiv de grijă. Organismul unei mame este cu adevărat miraculos și are capacitatea de a oferi nutrienții necesari atât fătului, cât și bebelușului pe care îl alăptați.

Odată ce stările de greață dispar, acordați o atenție importantă alimentației, astfel încât să fie una echilibrată.

Contracțiile declanșate de alăptarea în timpul sarcinii

Oxitocina implicată în declanșarea reflexului de ejecție a laptelui, precum și prostaglandina, pot să stimuleze și contracția uterului. Contracțiile datorate alăptării sunt de obicei destul de ușoare (asemanatoare celor Braxton-Hicks), deși au fost mame care le-au descris ca destul de puternice.

Nu s-a constatat că ar duce la dilatarea colului și nici la nașteri premature.

Luați în calcul suplimentarea cu formulă de lapte

Alăptatul în sarcină poate deveni o provocare după luna a patra de sarcină. Producția de lapte va începe să scadă, iar dacă bebelușul nu primește suficient lapte, e bine să suplimentați cu formulă.

Spre sfârșitul sarcinii, ca urmare a transformării acestuia în colostru, gustul laptelui va începe ușor să se schimbe. În unele cazuri, bebelușul va refuza să mai sugă, iar în altele, nici nu va sesiza diferența.

Chiar dacă unii hormoni produși de organismul mamei însărcinate ajung și în lapte, acest lucru nu afectează starea de sănătate a copilului.

Când ar trebui oprit alăptatul în sarcină?

Există situații când alăptatul în sarcină nu mai este sigur. Dacă, de exemplu, în timpul alăptării apar contracții, însoțite sau nu de dureri de spate, crampe, presiune pelviană, secreții vaginale, este necesar să vă adresați medicului.

Femeile cu istoric de sarcini pierdute sunt cele mai vulnerabile, în acest sens.

Alte situații în care e bine să consultați un medic, dacă doriți să alăptați pe durata sarcinii: aveți o sarcină gemelară, prezentați dureri sau sângerări uterine, restricția de a face sex în timpul sarcinii.

În general, alăptatul în sarcină este unul sigur. Un studiu din 1993 la care au participat 57 de femei din California și care au alăptat pe perioada sarcinii a concluzionat faptul că alăptatul nu a avut consecințe negative asupra sarcinii lor. Nou-născuții au fost sănătoși și cu o dezvoltare normală pentru vârsta lor gestațională.

Vezi si: Alaptarea bebelusului. Indicatori care iti arata ca o faci corect | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni