Sănătatea gravidei

Uterul unicorn. Cum pot fi prevenite complicațiile în sarcină | Demamici.ro

Uterul unicorn sau unicornuat este o malformație congenitală a aparatului reproducător feminin, fiind caracterizat de prezența unei singure corzi uterine. Mai exact, uterul unicorn este o anomalie a uterului în care doar jumătate din uter este dezvoltat.

Această afecțiune este una extrem de rară și afectează aproximativ 0,5 – 4,5% din populația infertilă, potrivit Dr. Radu Maftei.

În 74-90% din cazuri, pacienta prezintă și cealaltă jumătate de uter sub forma unui corn uterin rudimentar.

Uterul unicorn poate fi asociat cu alte malformații ale aparatului genital, cum ar fi agenezia sau hipoplazia vaginală, malformații renale sau anexele uterine. Femeile cu uter unicorn prezintă adesea dureri pelvine și dificultăți în a concepe un copil.

Uterul unicorn. Principalele simptome și complicații

O astfel de anomalie a uterului nu prezintă simptome specifice și de cele mai multe ori ajunge să fie diagnosticat în timpul unui control de rutină, în special dacă pacienta întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinată.

Diagnosticul este pus în urma unei ecografii endovaginale cu reconstrucție 3D, RMN, histeroscopie sau laparoscopie.
Totuși, în unele cazuri pot apărea simptome precum:

  • durere abdominală intensă în timpul menstruației;
  • dureri pelvine cronice;
  • reținerea sângelui în cavitatea uterină – hematometru

Una dintre principalele complicații ale uterului unicorn este dificultatea în a rămâne însărcinată. Din cauza dimensiunilor reduse ale uterului, sarcina poate fi dificil de menținut și poate duce la complicații, cum ar fi avortul spontan sau nașterea prematură.

Principalele riscuri la care se expune pacienta sunt:

  • subfertilitate/ infertilitate
  • avorturi recurente
  • naștere prematură
  • restricție de creștere intrauterină
  • hipertensiune arterială gestațională

Se poate trata chirurgical această anomalie?

Pentru femeile diagnosticate cu uter unicorn, există opțiuni de tratament disponibile. Unele femei pot beneficia de intervenții chirurgicale pentru corectarea malformațiilor uterine sau pentru a facilita concepția și menținerea unei sarcini sănătoase.

De exemplu, în unele situații, atunci când cornul rudimentar prezintă complicații, se poate interveni și scoate chirurgical acel corn.
Însă în general, un uter unicorn, caracterizat de absența a jumătate din uter, nu poate fi corectat, ci se pot doar lua cele mai bune măsuri care să ajute la conceperea, menținerea unei sarcini și starea generală bună a pacientei.

Uterul unicorn și sarcina

În unele cazuri, pacienta cu uter unicorn poate obține o sarcină pe cale naturală, însă având în vedere că doar o trompă comunică cu uterul, șansele sunt mai mici.

„În ultimii 3 ani am avut 11 cazuri cu uter unicorn. Din acestea, 6 au obținut sarcina și au născut peste 37 de săptămani: 4 au obținut sarcina prin FIV și 2 au obținut spontan. Încă 5 cazuri sunt în diverse stadii de pregătire pentru o procedură de FIV. Procedurile de FIV în cazurile de mai sus nu au avut ca unică indicație prezența uterului unicorn!”, mai spune Dr. Radu Maftei pe pagina lui de Facebook.

Vestea bună este că fertilizarea in vitro poate fi o opțiune pentru femeile cu uter unicorn care întâmpină dificultăți în a concepe.

Este important ca femeile diagnosticate cu uter unicorn să aibă o monitorizare atentă și să colaboreze cu medicul lor pentru a găsi cele mai bune opțiuni de tratament pentru situația lor specifică.

Cu îngrijire și gestionare adecvată, femeile cu uter unicorn pot să aibă o viață sănătoasă și să își îndeplinească visul de a deveni mame.

Uterul bicornuat, o anomalie congenitală

Anomaliile congenitale ale uterului, reprezintă defecte structurale ale dezvoltării uterine, ce apar înainte de naștere, în timpul dezvoltării intrauterine ale fătului.

În cazul unuo făt de sex feminin, organele sexuale se dezvoltă din ductele Mulleriene. Astfel, fiecare duct Mullerian va forma câte o jumătate de uter, un duct uterin și un ovazr, ca mai apoi acestea să formeze perechi.
Orice întrerupere a procesului embriologic de dezvoltare și fuziune a acestor organe poate duce la apariția unor malformații uterine congenitale.
Cele mai comune malformații congenitale uterine includ: uterul septat, uterul bicornuat, uterul arcuat, uterul unicornuat, uterul didelf sau agenezia uterină.

Potrivit statisticilor, o femeie care s-a născut cu o anomalie congenitală uterină, are șanse mai mari de a experimenta un avort spontan la prima ei sarcină.

Cauzele aparițiilor acestor anomalii uterine nu sunt pe deplin cunoscute, însă fiind vorba de malformații congenitale, factorul genetic este deocamdată singura explicație.

Vezi și: Uterul bicornuat sau uterul în formă de inimă. Cum afectează sarcina | Demamici.ro

Vezi și: Uterul didelf sau uterul dublu. Cum afectează sarcina | Demamici.ro

Vezi si: O femeie cu două utere a rămas însărcinată în același timp în ambele și a născut la 22 de săptămâni de sarcină | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

5 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

2 săptămâni

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni