Știri interne

15 copii duși la spital cu suspiciune de rujeolă, în Bistrița-Năsăud | Demamici.ro

Suspiciune de rujeolă. 15 copii cu vârste între 1 și 17 ani, din orașul Năsăud, au ajuns de urgență la spital cu suspiciune de rujeolă. 

Copiii au fost duși la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu suspiciune de rujeolă. Conform declarațiilor părinților, copiii nu au fost vaccinați cu vaccinul ROR. Din fericire, toți cei 15 copii cu suspiciune de rujeolă erau în stare stabilă, conștienți, cooperanți.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Camelia Strungari, a precizat că minorii prezentau simptome precum febră, tuse, erupții cutanate, dureri abdominale, greață, vărsături.

„După investigațiile din UPU-SMURD, copiii au fost transferați la Secția Boli Infecțioase pentru evaluare medicală și tratament. În cursul nopții, aceștia au fost externați cu suspiciune de rujeolă, tratament medical, recomandări și indicația de izolare la domiciliu pe o perioadă de 5-7 zile”, a precizat purtătul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în data de 5 decembrie 2023, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Suspiciune de rujeolă. Totul despre vaccinarea cu ROR

Cunoscută popular drept vaccinare ROR, vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei este singura metodă specifică de prevenție a acestor boli. Conform schemei naționale, o persoană este considerată vaccinată complet împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, după administrarea a două doze de vaccin ROR (una la vârsta de 12 luni și una la vârsta de 5 ani).

În cazul unor situații epidemiologice deosebite (epidemii de rujeolă) se poate recomanda administrarea unei doze suplimentare de vaccin ROR la vârsta de 9 luni, pentru ca sugarul să fie protejat mai devreme, în condițiile în care virusul rujeolic circulă în populație.

Rubeola și rujeola în timpul sarcinii sunt, de asemenea, extrem de periculoase, femeile însărcinate infectate riscând să aibă un făt cu malformații congenitale, să facă avort spontan sau să aibă o naștere prematură. Prin urmare, vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei este recomandată tuturor femeilor de vârstă fertilă (15-44 ani) nevaccinate anterior, înainte de a rămâne însărcinate. Vaccinul ROR este contraindicat femeilor însărcinate.

Vezi si: Cum ne ajutăm copilul să se calmeze după un vaccin | Demamici.ro

Vezi și: Cum se administrează fiecare vaccin în parte! Tot ce trebuie să știi pentru copilul tău | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni