Știri interne

Alexandra Ivanov, mama de numai 25 de ani, moartă în Maternitatea din Botoșani ar fi putut fi salvată! Ce spune raportul IML | Demamici.ro

Alexandra Ivanov, mama de numai 25 de ani, moartă în Maternitatea din Botoșani în urmă cu șase luni ar fi putut fi salvată! 

Potrivit raportului preliminar întocmit de DSP Botoșani, tânăra mamă a fost internată la ora 23:30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”.

Însă, o sarcină oprită din evoluție, un diagnostic care, dacă se intevine la tinm nu ucide pe nimeni, a fost condamnarea la moarte pentru Alexandra, tânăra mămică pe care o așteptau acasă încă trei copilași.

Potrivit raportului IML, femeia ar fi putut fi salvată cu o simplă întrerupere de sarcină şi administrare de antibiotice. Raportul INML arată că tânăra de 25 de ani a murit după ce a făcut edem pulmonar provocat de „procesele de putrefacție intra-uterină”, deoarece sarcina era oprită în evoluție, fătul fiind mort de 2-4 zile, potrivit ReporterIS.

„Au apărut concluziile de la IML, care susţin că Alexandra a murit din cauza neglijenţei şi ignoranţei. A avut şansă de viaţă. Scrie destul de clar. Un simplu şi antibiotic, de trei ori o salva”, spune Vlad Miron, fratele Alexandrei.

Familia îndurerată a Alexandrei își cere dreptatea în instanță. „Peste 7 milioane de euro. E foarte probabil ca asupra daunelor materiale să revenim. Să fie din ce în ce mai mari”, a declarat Gianina Porosnicu, avocatul familiei Alexandrei.

Alexandra Ivanov, mama de numai 25 de ani, moartă în Maternitatea din Botoșani ar fi putut fi salvată! Analizele de sânge ar fi arătat septicemia și starea de urgență

Un alt medic ieșean a explicat pentru sursa citată protocolul în astfel de cazuri: „Când a fost adusă cu Salvarea, ea era conștientă. Îi faci o ecografie, cordul e oprit, este clar că fătul a murit. Asta deja este o problemă pentru gravidă. Este potențial toxic. Fătul devine o bombă cu ceas în corpul femeii, că nu știi de când e acolo. Obligatoriu îi faci o hemoleucograma (un test de sânge complet) și vezi dacă e o stare sepsis (prezența bacteriilor în sânge) care poate duce la șocul septic, adică ultima formă după care urmează decesul”.

Alexandrei Ivanov nu i s-au făcut analize de laborator. Personalul laboratorului a confirmat că nu a primit probe de urină și nici bacteriologice.

„Subsemnata Baletchi Anca, medic de laborator (…) vă comunic (…) că în data de 18.08.2023 probele pacientei Ivanov Alexandra (…) nu au fost aduse laboratorului, fapt consemnat prin comentariul lipsă probă în sistemul informatic și în înregistrările interne, pe listele de lucru (…) pt. sumar urină și (…) pt. secreția vaginală. Absența probelor s-a motivat de către asistenții de secție prin faptul că nu s-a reușit recoltarea până la deces”.

Alexandra Ivanov a fost lăsată să agonizeze ore întregi

Povestea dramatică a început în noaptea de 18 august, atunci când Alexandra a început să sângereze. Alexandra a ajuns la maternitatea din Botoșani, în grija medicilor, în numai câteva minute, însă medicii au decis că nu reprezintă o urgență și a fost lăsată până dimineață, deși femeia le-a spus că are dureri crunte. Starea tinerei s-a deteriorat, iar dimineață tânăra s-a stins din viață.

În prima oră după internare, Alexandra a primit ser fiziologic și un medicament „simptomatic”, după care, timp de 7 ore, nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire”, arăta un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani.

Deși toată noaptea, Alexandra a avut dureri și sângerări, niciun medic nu a intervenit. În jurul orei 8.00 dimineața, vineri, 18 august 2023, Alexandra Ivanov murea după o noapte de chin, din cauza unui edem pulmonar și a unei insuficiențe cardio-respiratorii.

Medicul care era de gardă în noaptea fatidică a decesului a fost concediat

Conducerea Spitalului Judeţean din Botoşani a dispus desfacerea contractului de muncă al medicului Mariana Pitrop, de pe Secţia de obstretică şi ginecologie, considerată responsabilă de moartea Alexandrei Ivanov.

Medicul era de gardă în noaptea în care tânăra a agonizat ore întregi înainte de a muri și, potrivit unui raport al DPS Botoșani, nu a primit îngrijiri medicale timp de aproape 7 ore.

Ce scrie în raportul preliminar întocmit de DSP Botoșani

Potrivit raportului preliminar întocmit de DSP Botoșani, tânăra mamă a fost internată la ora 23:30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”. Inspectorii sanitari au stabilit că „de la ora 00:45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07:35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra respectivă.

Vezi și: Ce spune mama Alexandrei Ivanov despre noaptea cumplită în care fiica sa a murit | Demamici.ro

Vezi și: „Dar nu sunt brațele mamei”. Fiica Alexandrei Ivanov a îmbrățișat afișul cu chipul mamei ei, în ziua în care aceasta ar fi împlinit 26 de ani | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

5 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni