De ce se ingrasa barbatul cand partenera e insarcinata? Totul despre sindromul Couvade | Demamici.ro

De multe ori, atunci cand o femeie este insarcinata, se intampla ca si partenerul sa ia in greutate.

Viitorii tatici se ingrasa atunci cand partenera este insarcinata. Insa asta nu este tot, unii preiau si din simptomele mamicii, avand insomnii, pofte si greturi matinale.

Greutatea in sarcina este un subiect de interes maxim pentru gravidute. Teoretic, in perioada sarcinii, o femeie cu un indice de masa corporala normala ar trebui sa puna intre 11 si 16 kilograme.

Cum ramane insa cu greutatea viitorului tatic? Cum se explica faptul ca barbatul ia in greutate si prezinta unele simptome specifice gravidelor?

Ce este sindromul Couvade?

Fenomenul prin care partenerul experimenteaza manifestarile specifice sarcinii poarta denumirea de sarcina simpatetica sau sindromul Couvade. Sindromul Couvade este un fenomen psihologic, analizat de oamenii de stiinta.

Dupa ce mama naste, sindromul se remite, iar barbatul se va simti mai bine. Specialistii nu au gasit cu exactitate cauza sindromului Couvade, insa exista teorii care sustin ca aceasta afectiune poate fi explicata prin:

  • simpatie sau empatie cu mama
  • identificare cu fatul
  • o modalitate prin care viitorul tata solicita atentie partenerei intr-un moment in care considera ca este neglijat
  • gelozie ca urmare a capacitatii mamei de a purta copilul si de a experimenta nasterea

Cercetatorii au descoperit, pe baza studiilor efectuate, ca partenerii care au o relatie profunda cu viitoarele mame au niveluri mai ridicate de hormoni feminini in sange, pe perioada sarcinii partenerelor.

Viitorul tatic incepe sa ia in greutate si chiar sufera de insomnii, pofte si greturi matinale. Ce este de facut in acest caz?

Partenera trebuie sa vorbeasca cu viitorul tatic si sa-l linisteasca, pentru a lua contact cu realitatea sarcinii. Chiar i se poate recomanda sa citeasca forumuri si site-uri specializate de copii sau carti cu privire la sarcina si nou-nascuti.

In acest fel, viitorul tatic isi va da seama cu ce se confrunta, va primi sfaturi, va invata lucruri noi care pana atunci au fost in ceata pentru el si poate intelege exact ce presupune sarcina si viata unui nou-nascut.

Dupa toate acestea, taticul va incepe sa simta o legatura mult mai profunda cu viitorul sau bebelus, iar asta o va ajuta si pe mamica.

Acest sindrom poate fi ameliorat prin implicarea mai profunda a barbatului in relatia cu femeia insarcinata, descoperirea unor modalitati de a face fata anxietatii asociate cu paternitatea, consultarea unui medic sau a unui psihoterapeut.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

15 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni