Alimentația în sarcină

Alimentația săracă în fibre a gravidei încetinește dezvoltarea creierului la bebeluș – Studiu | Demamici.ro

Alimentația săracă în fibre a gravidei încetinește dezvoltarea creierului la bebeluș – Studiu. Dieta săracă în fibre pe durata sarcinii poate veni cu riscuri majore în ceea ce privește dezvoltarea neurologică a copilului

Fibrele joacă un rol important în dieta oricărei persoane, însă o atenție sporită ar trebui să fie acordată și de viitoarele mămici, potrivit ultimelor studii de nutriție apărute în acest sens.

Până acum, femeile însărcinte erau sfătuite să consume fibre pentru a avea o digestie mai bună, reglarea tranzitului intestinal și evitarea constipației. Un nou studiu, desfășurat în Japonia, arată o corelație între aportul de fibre și dezvoltarea creierului bebelușului.

Alimentația săracă în fibre a gravidei încetinește dezvoltarea creierului la bebeluș – Studiu

Specialiștii japonezi au descoperit că un bebeluș născut dintr-o mamă, care a consumat mai puține fibre decât doza recomandată, avea șanse mai mari de a prezenta anumite întârzieri ale creierului, aspecte ce țin de comunicare, abilități sociale, gestionarea problemelor.

Acest studiu s-a bazat pe monitorizarea a 76.000 de perechi de mamă-copil din Japonia, unde s-a constatat că doar 8,4% dintre gravidele japoneze au consumat ceea ce ar fi considerat cantitatea recomandată de fibre.

De altfel, majoritatea femeilor din Japonia se află la limita acestui risc, din cauza consumului scăzut de fibre.

„Majoritatea femeilor însărcinate din Japonia consumă mult mai puține fibre alimentare decât aportul recomandat. Rezultatele noastre au oferit dovezi că subnutriția în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut de întârziere a dezvoltării neurologice la copii”, spune Dr. Kunio Miyake, cercetător la Universitatea din Yamanashi și primul autor al studiului publicat în Frontiers in Nutrition (1).

Alimentația săracă în fibre a gravidei încetinește dezvoltarea creierului la bebeluș. Studiul din Japonia, un semnal de alarmă pentru gravidele de pretutindeni

Alimentația joacă un rol major în sănătatea noastră, la fel cum și alimentația unei gravide își va pune amprenta asupra dezvoltării fătului.

Se vorbește adesea despre poftele unei gravide, despre alimentele greu de suportat în timpul sarcinii, însă chiar și așa, nicio viitoare mămică nu ar trebui să ignore nutriția pe durata sarcinii și să se asigure că, pe cât posibil, consumă doar alimente cu un nivel nutrițional crescut.

Iar viitoarele mămici nipone nu sunt singurele care prezintă un aport scăzut de fibre pe durata sarcinii.

Dr. Kunio Miyake și-a pornit inițial studiul de la un alt tip de evaluare de acest fel, care s-a realizat în trecut, însă pe animale. Și atunci, cercetătorii au descoperit că o dietă săracă în fibre pe durata gestației afectează funcția nervoasă a creierului la pui.

Ulterior, studiul desfășurat pe oameni, mult mai amplu, a constatat într-o analiză care s-a întins pe durata mai multor ani.
Cele 76.000 de perechi mamă-copil din Japonia au completat un chestionar în care erau întrebare de obiceiurile alimentare din trimestrul al doilea și trimestrul al treilea de sarcină.

Un al doilea chestionar în ceea ce privește întârzierile neuronale ale copilului a fost completat de aceleași mame, însă după ce copiii lor au împlinit trei ani.

Pe baza acestor răspunsuri, medicii au constatat că deficitul de fibre afectează nu doar partea creierului ce ține de comunicare și abilități sociale, dar s-au constatat și întârzieri motorii, în dezvoltarea mișcării și coordonarării mușchilor.

Ce sunt fibrele alimentare?

Fibrele sunt o parte importantă a unei alimentații echilibrate și complete din punct de vedere nutrițional.
Ele fac parte din categoria carbohidraților și sunt de două tipuri:

  • fibre solubile – conduc la o senzație de sațietate și te ajută să controlezi cantitatea de mâncare pe care o consumi (fulgi de ovăz, citrice, fasole, linte, mere, morcovi, castraveți, țelină)
  • fibre insolubile – ajută la sănătatea tractului digestiv (orez brun, varză, cereale integrale, nuci, semințe, broccoli)

Majoritatea fructelor și legumelor conțin ambele tipuri de fibre. În timp ce coaja și partea mai dură a fructului sau a legumei sunt mai bogate în fibre insolubile, pulpa și miezul au în componența lor mai multe fibre solubile.

În general, se recomandă echivalentul a 25 de grame de fibre pe zi, iar recomandarea pentru femeile însărcinate este de 28 de grame de fibre pe zi.

Reguli de alimentație sănătoasă în sarcină

Unul dintre miturile răspândite de multe femei este că odată cu sarcina ai voie să mănânci mai mult, căci mănânci pentru doi.
Acest lucru este cât se poate de greșit, iar calitatea alimentelor este mai importantă decât cantitatea.

Orice viitoare mămică trebuie să fie atentă să aibă o alimentație echilibrată, care să contribuie la sănătatea corpului care suține sarcina, dar și să asigure nutrienții necesari bebelușului.

Studiile arată că o femeie cu vârsta între 15-18 ani consumă aproximativ 2110 calorii/ zi, iar pentru femeile între 19-49 de ani consumul mediu este de 1940 calorii.
În cazul gravidelor, se mai adaugă un supliment energetic de aproximativ 200 de calorii pe zi, pe parcursul ultimelor trei luni de sarcină.

Pe lângă fibre, o dietă corectă trebuie să aibă în componența ei și grăsimi nesaturate, care ajută la absorbția vitaminelor A, D, E și K. Carnea are un conținut ridicat de grăsimi, dacă este gătită corect și îndepărtat stratul de grăsime înainte de a fi gătită.

Proteinele din carne, lapte, pește sau fasole sunt de asemenea recomandate.

Acidul folic în sarcină are un rol foarte important în primul trimestru al sarcinii și face parte din complexul vitaminelor B.
Cele mai bune surse de acid folic sunt: broccoli, varza, conopida, fasolea verde, mazărea, cartofii, spanacul, bananele, laptele, salata, ouăle, peștele.

În ceea ce privește necesarul de fier în sarcină, el poate fi suplimentat din alimente precum ouă, sardine, legume rădăcinoase, nuci, dacă analizele arată că sunteți anemică.

Suplimentele de fier se iau doar la recomandarea medicului. Mare atenție, o doză prea mare de fier administrată poate fi toxică sau chiar letală.

Surse:

(1) – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1203669/full

Vezi și: Ce mănânci în sarcină va deveni și mâncarea preferată a bebelușului. Iată la ce trebuie să fii atentă | Demamici.ro

Vezi și: Intoxicația cu nitriți la bebeluși și copii! Ce să evite părinții în alimentația celor mici | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni