Restricția de creștere intrauterină. Ce este, complicații și prevenție | Demamici.ro

Restricția de creștere intrauterină este definită ca imposibilitatea fătului de a ajunge la nivelul lui maxim de dezvoltare. Asta înseamnă că la naștere fătul este mai mic decât ar trebui pentru numărul de săptămâni de sarcină.

O sarcină poate să decurgă foarte bine sau, dimpotrivă, de-a lungul acestei perioade să apară diverse probleme cu fătul sau cu gravida.

De exemplu, gravida se poate confrunta cu diabetul gestațional, o afecțiune în care nivelul de zahăr din sânge crește în timpul sarcinii sau cu hipertensiunea arterială gestațională , o afecțiune gravă care poate apărea în a doua jumătate a sarcinii. Unele dintre problemele care pot afecta fătul în timpul sarcinii includ restricția de creștere intrauterină, anomaliile cromozomiale, malformațiile congenitale, infecțiile intrauterine și multe altele.

Restricția de creștere intrauterină poate debuta în orice moment al sarcinii și poate afecta atât dimensiunea bebelușului, cât și creșterea organelor, țesuturilor și celulelor. Acest lucru poate cauza multe probleme de sănătate pe viitor, avertizează specialiștii.

Ce provoacă restricția de creștere intrauterină?

Sunt mulți factori care cresc riscul apariției restricției de creștere intrauterină, precum anumite probleme ale placentei sau probleme cu cordonul ombilical. De exemplu, este posibil ca placenta să nu se atașeze bine sau fluxul de sânge care ajunge la făt, prin cordonul ombilical, să fie limitat. Restricția de creștere intrauterină afectează aproximativ 10% dintre toate sarcinile.

Factori care pot provoca întârzierea de creștere intrauterină care țin de gravidă

  • Hipertensiune arterială sau alte boli ale inimii și ale vaselor de sânge
  • Diabet
  • Anemie
  • Afecțiuni pulmonare sau renale, netratate pentru o perioadă lungă de timp
  • Afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul
  • Supraponderalitatea
  • Consumul de alcool sau droguri
  • Fumatul

Restricția de creștere intrauterină. Factori care pot provoca întârzierea de creștere intrauterină care țin de făt

  • Sarcina este multiplă
  • Fătul are o malformație sau o problemă cromozomială
  • Fătul are o infecție

Care sunt simptomele restricției de creștere intrauterină?

O femeie însărcinată nu prezintă simptome ale întârzierii de creștere intrauterină. Dar un copil cu restricție de creștere intrauterină poate avea anumite semne după naștere, cum ar fi:

  • Greutate mică la naștere
  • Niveluri scăzute ale glicemiei
  • Temperatura corpului mai scăzută
  • Nivel ridicat de globule roșii

Cum se pune diagnosticul de restricție de creștere intrauterină?

În timpul sarcinii, dimensiunea fătului este estimată în diferite moduri, inclusiv înălțimea fundului uterului. Pentru a verifica înălțimea fundului uterin medicul va măsura distanța de la vârful osului pubian până la vârful uterului (fundus). Înălțimea fundului uterului, măsurată în centimetri, este aproximativ aceeași cu numărul de săptămâni de sarcină. Această măsurătoare se efectuează după săptămâna a 20-a de sarcină. Dacă înălțimea fundului uterului este mai mică decât se aștepta, poate fi vorba despre restricție de creștere intrauterină.

Dacă medicul este de părere că fătul se confruntă cu această problemă, poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare, precum:

Ecografia

Estimarea greutății fetale cu ultrasunete este cea mai bună modalitate de a diagnostica restricția de creștere intrauterină. Ecografia folosește undele sonore pentru a crea imagini ale fătului în pântec. Undele sonore nu vor dăuna nici copilului, nici mamei. Diagnosticul de restricție de creștere intrauterină se pune dacă există o diferență dintre măsurătorile reale și cele așteptate la o anumită vârstă gestațională.

Ecografia Doppler

Este posibil ca gravida să efectueze și o astfel de ecografie pentru a diagnostica restricția de creștere intrauterină. Cu ajutorul ecografiei Doppler se poate verifica fluxul de sânge care ajunge la făt, prin cordonul ombilical. Scăderea fluxului de sânge poate însemna că fătul se confruntă cu restricție de creștere intrauterină.

Tratament restricție de creștere intrauterină

În cazul în care se depistează că fătul are o întârziere de creștere intrauterină, este posibil să fie nevoie de:

Monitorizare frecventă

Acest lucru înseamnă că viitoarea mamă trebuie să facă mai des vizite la medic și ecografii sau chiar alte teste. Monitorizarea include ecografii regulate și alte teste pentru a urmări creșterea fătului, fluxul de sânge prin placentă și starea generală de sănătate a fătului.

Restricția de creștere intrauterină. Urmărirea mișcărilor fetale

Medicul poate solicita gravidei să monitorizeze periodic mișcările fetale. Acesta poate monitoriza constant bătăile inimii fătului pentru a se asigura că primește suficient oxigen și nutrienți.

Medicamente și suplimente

În anumite cazuri, medicul poate prescrie medicamente pentru a sprijini dezvoltarea fătului sau pentru a gestiona problemele de sănătate asociate cu restricția de creștere intrauterină. Unele medicamente pot fi utilizate pentru a dilata vasele de sânge, crescând astfel fluxul sangvin către placentă și făt. Dacă fătul este expus la riscul de deficiențe nutriționale, medicul va prescrie suplimente nutriționale.

Restricția de creștere intrauterină. Cezariană de urgență

În cazurile severe de restricție de creștere intrauterină, când sănătatea fătului și cea a mamei sunt în pericol, medicul poate recomanda nașterea prematură planificată prin cezariană sau inducție a travaliului.

Vezi și: O sarcina extrem de dificila, obtinuta miraculos la 41 de ani! Cristina C ne-a impartasit povestea ei | Demamici.ro

Referințe:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24017-intrauterine-growth-restriction
  2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00055/full
Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

5 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni