Tu - mamă și femeie

Studiu: Mamele care au mai mulți copii ar putea trăi mai mult | Demamici.ro

Nu există cremă de noapte sau pilule magice care să ne păstreze tinere pentru totdeauna, dar un studiu realizat de Universitatea Simon Fraser din Canada sugerează că maternitatea ar putea să fie cât mai aproape de fântâna tinereții.

Cercetătorii au descoperit că cu cat o mamă are mai mulți copii, cu atât mai mult sunt influențați telomerii. Reducerea telomerilor este legată de îmbătrânire.

Practic, acest studiu sugerează că, cu cât mai mulți copii supraviețuitori are o mamă, cu atât mai tânără rămâne.

Studiul a analizat 75 de femei care trăiau în Guatemala rurală și a măsurat lungimea telomerilor o dată și apoi din nou 13 ani mai târziu.

„Ritmul mai lent al scurgerii telomerilor gasit în participanții la studiu care au mai mulți copii ar putea fi atribuit creșterii dramatice a estrogenului, un hormon produs in timpul sarcinii”, a explicat profesorul Pablo Nepomnaschy intr-un comunicat de presă.

În timp ce studiul a fost publicat în 2016, rapoartele recente din presă au făcut din nou vâlvă prin lucrarea lui Nepomnaschy, dar există și cercetări mai recente pe această temă, pe care ar trebui să le analizăm și noi.

Potrivit unui studiu din 2018 publicat în rapoartele științifice, un copil poate îmbătrâni celulele mamei cu până la doi ani.

În acest studiu, cercetătorii au analizat lungimea telomerilor a 821 de femei (în vârstă de 20 de ani) în Filipine și au descoperit că telomerele păreau mai în vârstă pentru mamele care aveau mai mulți copii.

„Lungimea telomerilor și vârsta epigenetică sunt martori celulari care prezic independent mortalitatea și ambele au apărut mai în vârstă la femeile care au avut mai multe sarcini în istoria lor reproductivă”, a declarat Calen Ryan, student la doctorat în antropologie biologică la Northwestern și autor principal al studiului.

Chiar și după contabilizare pentru alți factori care afectează îmbătrânirea celulară, numărul de sarcini încă a ieșit în vârf.

Pentru femeile din studiul din Guatemala (unde vârsta medie a mamei a fost de 39,4 ani), având mai mulți le-a menținut tinere, dar pentru femeile din Filipine, le-a îmbătrânit.

Ar putea fi și faptul că cerințele fizice ale maternității ne îmbătrâneau în anii ’20, dar sistemul de asistență socială pe care îl creăm prin maternitate ne ține mai tinere mai târziu în viață?

După cum explică cercetătorii din studiul efectuat în Guatemala:

„Reproducerea implică investirea resurselor energetice și creșterea riscurilor pentru sănătate care pot conduce la o investiție mai redusă în efortul somatologic.

Cu toate acestea, la oameni și la alte specii de reproducție, creșterea sarcinii și a puilor poate atrage un sprijin social mai mare, rezultând un câștig energetic net, ceea ce, la rândul său, poate încetini procesul de îmbătrânire”.

Evident, trebuie făcută mai multă cercetare cu privire la impactul sarcinii și maternității asupra telomerilor și a îmbătrânirii.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni