Sarcină molară la o fetiță de 12 ani din Focșani. Fenomen rar care apare o dată la 1000 de cazuri | Demamici.ro

Sarcină molară (mola hidatiforma) la o fetiță de 12 ani din Focșani. Fenomen rar care apare o dată la 1000 de cazuri. O fetiță în vârstă de 12 ani din Focșani a fost depistată cu o sarcină molară de medicii ieșeni. Pe lângă vârsta mult prea fragedă a minorei, fenomenul este unul extrem de rar și potrivit specialiștilor apare o dată la 1000 de cazuri.

Fetița de 12 ani a ajuns la timp, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, înainte de a apărea alte complicaţii.

Sarcina molară, cunoscută și sub denumirea de mola hidatiforma, este o tumoră benignă (necanceroasă) care se dezvoltă în uter.

Ea apare atunci când ovulul fecundat are un set în plus de cromozomi de la tată.
Practic, o astfel de anomalie care se instalează în momentul concepției va transforma viitoarea placentă într-o masă de vezicule care crește încontinuu.

Într-o astfel de sarcină, nu va exista nici embrion și nici țesut placentar normal. În schimb, într-o sarcină molară parțială, se poate dezvolta un embrion anormal și posibil țesut placentar, însă embrionul nu va putea ulterior supraviețui.

Dacă nu este depistată la timp, o sarcină molară poate avea complicații severe, inclusiv să dezvolte o formă de cancer. Din fericire, cazul fetiței de 12 ani din Focșani a fost depistat la timp, iar copila primește în aceste momente toate îngrijirile necesare.

Sarcină molară la o fetiță de 12 ani din Focșani. Fenomen rar care apare o dată la 1000 de cazuri

„Pacienta a venit cu sângerări genitale şi o stare de astenie fizică. În urma unor investigaţii, cazul a fost preluat de către o echipă complexă, care a evidenţiat un diagnostic de o posibilă sarcină molară. Este un caz rar, se poate întâmpla o dată la 1000 de sarcini.

S-au demarat procedurile pentru asigurarea unui climat optim şi s-a evacuat conţinutul uterin. Nu era prezent un făt propriu-zis, era vorba despre o masă de celule care ar fi putut să o pună în pericol. Pacienta a fost internată cu mama ei şi i s-au explicat toate complicaţiile care ar fi putut să apară. Totul a decurs fără probleme. Ea a ajuns la medic după ce a avut simptomele. E o sarcină care poate pune probleme mari. Pot apărea complicaţii, una dintre ele poate fi sângerarea, care poate duce până la scoaterea uterului. Nu a fost cazul nostru, totul a decurs bine”, a transmis Ciprian Ilea, medic la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi.

Potrivit medicilor, monitorizarea fetei, în urma diagnosticului primit, poate continua până la 12 luni, după externare.

Vezi si: O mamă a născut gemeni concepuți la 3 săptămâni distanță. Superfetația, fenomenul rar în sarcină | Demamici.ro

Vezi si: Ce mănânci în sarcină va deveni și mâncarea preferată a bebelușului. Iată la ce trebuie să fii atentă | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni