S-au nascut primii bebelusi modificati genetic. Cercetatorul care i-a creat, condamnat la inchisoare | Demamici.ro

S-au nascut primii bebelusi modificati genetic. Creatorul lor, cercetatorul chinez He Jiankui, este cel care a incalcat legile naturii si a creat primii bebelusi modificati genetic din lume.

Cercetatorul nu a scapat nepedepsit pentru fapta sa si a fost condamnat la trei ani de inchisoare. El a fost acuzat la sfarsitul anului 2019 de practicarea ilegala a medicinei de instanta din tara sa.

Bebelusi modificati genetic, creati pentru a-i scapa de HIV

In urma cu doi ani, He Jiankui a spus ca a folosit tehnica de editare genetica CRISPR-Cas9 pentru a modifica genomul unor gemene, cu scopul de a le proteja de infectia cu HIV. Tatal fetitelor fusese diagnosticat pozitiv cu acest virus, potrivit stiripesurse.ro.

Citeste si: Sarcina oprita din evolutie din cauza anomaliilor genetice | Demamici.ro


Anuntul cercetatorului a fost primit cu reticenta, mai ales din punct de vedere etic.
Mai mult, He Jiankui si colaboratorii sai ar fi falsificat documente si ar fi recrutat barbati bolnavi de SIDA pentru a face acest studiu.

Astfel, in urma acestor experimente, doua femei au nascut trei bebelusi modificati genetic.

Vezi si: Lulu și Nana, primele fetițe gemene modificate genetic. Cercetătorul chinez le-a editat genetic pentru a le feri de boli | Demamici.ro

Mutatii nedorite la nasterea bebelusilor

Cercetatorul si cei doi complici ai sai au fost condamnati la pedeapsa cu inchisoarea.

„Cei trei acuzati nu au avut calificare pentru a practica medicina si, cautand sa obtina faima si avere, au încalcat deliberat legislatia nationala privind cercetarile stiintifice si tratamentele medicale”, se arata in decizia instantei. „Au incalcat minimele reguli ale eticii in cercetarea stiintifica si medicina”, potrivit aceluiasi document.

Citeste si: Genetica bebelusului – ce trasaturi mosteneste doar de la tata | Demamici.ro

Totodata, tehnica de editare genetica folosita pentru obtinerea gemenelor Lula si Nana din China ar fi produs si o serie de mutatii nedorite.

He Jiankui a declarat in primele faze ale cercetarii ca descoperirea sa ar putea „controla epidemia de HIV„, dar nu a fost clar daca scopul initial – imunizarea bebelusilor in fata virusului imunodeficientei umane (HIV) – a fost atins, pentru ca echipa acestuia nu a reusit sa reproduca mutatia genetica ce ofera aceasta protectie.

In intreaga lume sunt foarte putini oameni care se nasc cu aceasta imunitate. Ei sunt purtatori ai unei mutatii a genei CCR5.

„Afirmatia ca au reprodus varianta prevalenta CCR5 este o denaturare sfruntata a datelor actuale si poate fi descrisa doar astfel: un fals deliberat. Studiul (original, n.r.) arata in schimb ca cercetatorii au esuat in reproducerea mutatiei CCR5”, mai spune Fiodor Urnov, cercetator la Universitatea California din Berkeley.

Mai multe informatii despre acest subiect pe digi24.ro.

Vezi si: Lulu și Nana, primele fetițe gemene modificate genetic. Cercetătorul chinez le-a editat genetic pentru a le feri de boli | Demamici.ro

Share

Articole recente

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

2 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

o săptămână

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 săptămâni

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

2 săptămâni

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

3 săptămâni