Știri externe

Primul copil cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie | Demamici.ro

Primul copil cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie. Primul bebeluș „cu trei părinți” a venit pe lume în Marea Britanie. Este vorba de o premieră medicală, prin care medicii britanici au reușit să conceapă un bebeluș prin folosirea ADN-ului a trei persoane diferite, informează BBC și The Guardian care citează Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie (HFEA) din Marea Britanie.

O astfel de procedură medicală, responsabilă pentru nașterea unui „bebeluș cu trei părinți”, constă în adăugarea de ADN de la o persoană terță, în afara părinților copilului. Tehnica inovatoare este, de fapt, o încercare a medicilor de a preveni cazurile de bebeluși care se nasc cu boli mitocondriale care se pot dovedi fatale.

Astfel, 99% din ADN-ul recoltat aparține părinților, iar restul aparține unui al treilea donator, numit și „al treilea părinte”.

Primul copil cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie. Bolile mitocondriale, moștenite pe linie maternă

Bolile mitocondriale sunt incurabile și se pot dovedi fatale chiar și în câteva zile de la naștere, uneori chiar ore. O astfel de tehnică poate veni în sprijinul familiilor care își doresc să aducă pe lume un copil sănătos, cu șansă la viață.

Aceste boli mitocondriale sunt devastatoare și pot duce la leziuni ale creierului, insuficiență cardiacă, atrofie musculară sau orbire. Moștenirea genetică provine pe linie maternă, iar prin tratamentul de donare mitocondrială de la un donator cu oscite sănătoase, se poate preveni un astfel de scenariu.

„Tratamentul de donare mitocondrială oferă familiilor cu o boală mitocondrială severă moștenită șansa de a avea un copil sănătos”, a declarat Peter Thompson, directorul executiv al HFEA.

În cazul copilului cu ADN de la trei persoane, bagajul genetic de la cea de-a doua femeie afectează doar mitocondriile, însă nu și alte trăsături esențiale ale copilului, precum aspectul, susțin specialiștii.

Tehnica a fost inventată în Newcastle, Marea Britanie introducând legi în 2015 care permit conceperea copiilor în acest mod.
Totuși, cercetările continuă în acest sens, iar verdictul nu este unul final.

Metoda nu este una lipsită de riscuri și pot exista situații în care bebelușii nou-născuți să dezvolte boli mitocondriale, în ciuda folosirii ADN-ului de la un al treilea donator sănătos.

Aproximativ 15 de bebeluși ar putea veni pe lume „cu trei părinți”, în Marea Britanie, în fiecare an, potrivit unor estimări.

Vezi și: Premieră medicală: O femeie cu transplant de uter a născut o fetiță perfect sănătoasă | Demamici.ro

Vezi și: Terapia cu celule stem în tratarea autismului. Nașterea celui de-al doilea băiețel i-a adus minunea salvării primului copil. Povestea Dianei VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni