Știri interne

Părintele dintr-o familie monoparentală nu poate fi obligat să facă ture de noapte – proiect de lege | Demamici.ro

Părintele dintr-o familie monoparentală nu poate fi obligat să facă ture de noapte, conform unui proiect de lege depus în Parlament de senatoarea USR Silvia Dinică.

Proiectul prevede modificarea art. 128 pct. 2 din Codul Muncii, astfel încât „reprezentantul familiei monoparentale” să fie adăugat, alături de „femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează” în categoria persoanelor care nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte, conform unui comunicat de presă transmis de USR.

Părintele dintr-o familie monoparentală nu poate fi obligat să facă ture de noapte

Senatoarea Silvia Dinică argumentează că familiile monoparentale sunt compuse dintr-un singur adult care îşi asumă responsabilitatea de a creşte şi a îngriji copiii, în condiţiile în care, adesea, părintele se confruntă cu provocări financiare şi logistice majore, în încercarea de a-şi îndeplini rolul de părinte şi de a-şi asigura traiul zilnic.

„Există o serie de motive pentru care părintele dintr-o familie monoparentală nu ar trebui să fie obligat să lucreze în ture de noapte: siguranţa copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă; posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenţie şi îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii acumulate în urma turelor de noapte; dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligaţiile familiale”, arată parlamentarul USR.

Proiect de lege: parintii pot primi pana la 710 lei sa angajeze bona

Proiect de lege: parintii pot primi pana la 710 lei sa angajeze bona. Parintii vor putea primi de la autoritatile locale ajutor financiar pentru angajarea unei bone.

Astfel, s-a propus acordarea de pana la 150 de euro pentru fiecare copil de varsta ante-prescolara, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament.

Propunerea a fost facuta in contextul deficitului de crese si gradinite din Romania pentru copiii de varsta prescolara.

Aceasta propunere legislativa isi propune sa vina in sprijinul parintilor care, din motive financiare, nu isi pot permite serviciile unei bone in timpul in care se afla la munca. Astfel, se incurajeaza echilibrul intre viata profesionala si cea familiala si incurajarea ocuparii pe piata de munca.

Proiectul de lege a mai stabilit ca ajutorul financiar sa fie acordat din bugetele locale. Astfel, primarul este autoritatea care asigura punerea in aplicare a prevederilor legale. Citește tot articolul aici.

Vezi și: Se schimbă Legea în România 2023! „Luna tatălui” se transformă în două luni din concediul total: pentru cine se aplică și de când intră în vigoare | Demamici.ro

Vezi și: Zile libere la nașterea copilului 2023! Cine are dreptul, câte sunt și cum se iau | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

7 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni