Sarcina

Nasterea in apa. Cat de sigura este pentru mama si copil | Demamici.ro

Nasterea in apa este o alternativa care a inceput sa prinda tot mai multa popularitate in ultimii ani.

E suficient sa iti imaginezi ca te afli intr-un bazin cu apa calda, in timpul durerilor nasterii, si deja parca anxietatea cauzata de momentul in care iti aduci pe lume copilul pare ca a mai scazut.

Insa cat de sigura este nasterea in apa? Ce avantaje si ce dezavantaje are comparativ cu nasterea naturala sau operatia de cezariana?

Desi pare mai degraba un „moft” aparut recent, nasterea in apa a fost testata prima data in anul 1960. Cercetatorul de origiene sovietica Igor Charkovsky a facut o serie de studii prin care a incercat sa evidentieze beneficiile unei astfel de nasteri.

Mai tarziu, studiile cercetatorului rus au fost puse in practica de medicii obstetricieni francezi Frederick Leboyer si Michel Odent.

Scopul lor principal era sa foloseasca bazinele cu apa calda, de pana la 37 de grade Celsius, pentru a ameliora durerile din timpul travaliului.

Ideea principala a nasterii intr-un bazin cu apa a pornit de la faptul ca fatul isi petrece cele 9 luni de viata intrauterina in lichid amniotic.

In momentul in care vine pe lume, copilul beneficiaza de o scurta acomodare cu mediul extern, de asemenea lichid, pana cand ajunge sa ia prima gura de aer.

Vezi si: Travaliul indus. Tot ce trebuie sa stii in ultima luna de sarcina | Demamici.ro

Nasterea in apa. Ce riscuri exista?

Nasterea in apa, desi a capatat popularitate in multe tari, nu a beneficiat de studii ample din 1960 si pana acum.

Totusi, in urma unor statistici realizate in Europa, a reiesit faptul ca metoda nu pune in pericol viata bebelusului. Rata mortalitatii in cazul nasterilor in apa nu este mai mare decat cea in cazul nasterilor conventionale.

Un aspect important este acela ca nasterea in apa trebuie sa se desfasoare sub supravegherea unor medici, iar mama si copilul sa fie monitorizati in permanenta.
Fatul este urmarit printr-un sistem special de ascultare a batailor cordului fetal, sincron cu inregistrarea contractiilor uterine, dar la distanta prin niste electrozi speciali pentru imersie.

Vezi si: 10 activitati care au rolul de a declansa travaliul. La unele nu te-ai fi asteptat | Demamici.ro

Avantaje ale nasterii in apa

Nasterea in apa este benefica atat pentru mama, cat si pentru copil. Gravida aflata in travaliu va resimti durerile nasterii la un nivel mai redus. De asemenea, traumatismul vaginal poate fi si el mai scazut.

In plus, deoarece in apa nu exista gravitatie, mama isi poate schimba pozitia oricand, si se poate concentra mai bine pe ritmul respiratiilor regulate din timpul nasterii.

Un alt avantaj al nasterii in apa este ca viitoarea mamica se simte mai putin inhibata si anxioasa. Apa creeaza o atmosfera mai relaxanta si, nu in ultimul rand, ceva mai intima.

Fatul are parte de o experienta mai putin traumatizanta odata cu venirea pe lume. Acest lucru se datoreaza trecerii dintr-un mediu lichid, intr-unul tot lichid, asemanator mediului intrauterin.

Nasterea in apa. Dezavantaje

Un risc il poate reprezenta aspiratia hidrica a copilului, adica atunci cand incepe sa respire cand inca e in apa.

Daca se urmeaza procedura in mod corect, un astfel de risc iese din calcul.

Bebelusul trebuie sa fie nascut in intregime in apa si abia apoi sa fie ridicat la suprafata. Capul trebuie sa fie prima data expus, niciodata corpul prima data.
Altfel, el va respira cand corpul sau vine in contact cu aerul rece din mediul exterior apei, in timp ce capul inca se afla sub apa. Totusi, acest fenomen este unul destul de rar.

Cadrele medicale au constatat ca efectul relaxat produs de apa poate scadea intensitatea contractiilor, prelungind travaliul.

Din acest motiv s-a stabilit ca accesul la bazinul cu apa sa se faca abia dupa ce orificiul cervical are o dilatatie de 5 centimetri. Ruptura accidentala a cordonului ombilical este o complicatie rara, dar care poate aparea si aici.

Un alt aspect important are legatura cu calitatea apei. Din cauza efortului de impingere, copilul poate fi afectat de complicatii infectioase cauzate de poluarea mediului de imersie.

Din acest motiv, schimbarea apei din cada se face incontinuu, pentru a fi mereu curata.
Fiecare bazin trebuie sa fie dotat cu un dispozitiv care detecteaza emisiile de urina, fecale sange si lichid amniotic care se scurg in apa.

Nu in ultimul rand, desi este o experienta ceva mai placuta pentru mama, nasterea in apa vine si ea la pachet cu un anumit grad de durere.

Multe femei care aleg sa nasca astfel pot trai un sentiment de dezamagire, deoarece asociaza ideea de nastere in apa cu o nastere lipsita de durere.

Cand nu ai voie sa nasti in apa

Nasterea in apa este exclusa in urmatoarele situatii:

  • suferi de afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala (pre-existenta sau dobandita in sarcina)
  • infectia HIV
  • hepatita
  • epilepsie
  • fatul in prezentatie pelviana
  • nasterea este prematura
  • nasterea are loc dupa o operatie cezariana
  • sarcina multipla

Daca esti tentata sa optezi pentru o astfel de nastere, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa stai de vorba cu medicul tau obstetrician.

In functie de evolutia sarcinii tale, el iti va recomanda cea mai buna optiune pentru tine.
Daca decizia este una finala si iti vei aduce pe lume copilul in bazin, intereseaza-te de cursurile de pregatire pentru nasterea in apa si ia in considerare si gimnastica specifica care te pregateste pentru acest moment.

Vezi si: Cordonul ombilical. De ce nu e bine sa fie taiat imediat dupa nastere | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni