Sarcina

Beneficiile tăierii întârziate a cordonului ombilical. Recomandările OMS | Demamici.ro

Beneficiile tăierii întârziate a cordonului ombilical. Recomandările OMS. Cordonul ombilical asigura legatura intre mama si copil, pe parcursul sarcinii. Dezvoltarea armonioasa a fatului, hranirea si asimilarea nutrientilor au loc prin acest cordon.

Totusi, o intarziere a taierii cordonului ombilical poate aduce multe beneficii: o crestere numarului de globule rosii, a celulelor stem si a altor celule care asigura imunitatea la nastere.

Tot mai multi parinti vorbesc cu medicul despre cordonul ombilical al copilului si decid sa amane taierea lui.

Vezi si: Travaliul si nasterea prematura | Demamici.ro

Cordonul ombilical. Cand este ideal sa fie taiat

Intarzierea taierii cordonului ombilical ar trebuie sa fie facuta pana in clipa in care nu mai exista pulsatii. Ca sa iti faci o idee, este ideal sa fie taiat nu imediat dupa nastere, ci dupa ce placenta a fost si ea eliminata in totalitate.

Studiile arata ca atunci cand se intarzie aceasta practica, nou nascutul va primi cu 30% mai mult sange si celule importante, doar din cordonul ombilical.

Pentru copil, acest lucru se traduce printr-o imunitate mult mai buna, o adaptare mai eficienta a organismului sau, de la viata intrauterina la cea externa.

In cazul mamelor, exista si aici cateva beneficii. Prin aceasta practica, legatura dintre ea si copil nu este „taiata” brusc si, mai mult, poate preveni eventualele intarzieri ale eliminarii placentei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca cordonul ombilical sa fie taiat dupa primul minut dupa nastere. In cazul in care bebelusii nu pot respira bine, taierea cordonului trebuie efectuata imediat pentru a fi permisa ventilarea.

In cazul celor mai multor nasteri, taierea cordonului ombilical este recomandata intre 1 si 3 minute dupa nastere, conform OMS. Taierea cordonului la mai putin de un minut dupa venirea copilului pe lume NU se recomanda decat in cazul in care bebelusul este in risc de sufocare, iar medicii trebuie sa ia masuri imediate.

Aceleasi masuri se aplica atat in cazul nasterilor naturale, cat si in cazul nasterilor prin cezariana.

The American College of Nurse-Midwives recomanda ca taierea cordonului ombilical, in cazul copiilor nascuti la termen, sa fi facuta dupa 5 minute, timp in care copilul este pus pe pieptul mamei pentru contactul piele pe piele. Acamedia Americana de Pediatrie recomanda, de asemenea, asteptarea unui timp de 30-60 de secunde pana la taierea cordonului, informeaza CNN.

Vezi si: Embrionul uman de la concepere pana la nastere in 23 de fotografii. Asa creste o viata | Demamici.ro

Cand taiem cordonul? Ce riscuri exista

In ultimele decade, s-a studiat intens fenomenul taierii cordonului ombilical la scurt timp dupa ce bebelusul a venit pe lume.

Concluziile medicilor arata ca atunci cand cordonul ombilical este taiat prea devreme, acest lucru poate afecta sanatatea copilului. Efectele negative pot fi resimtite chiar si 6 luni de la nastere.

Pentru mame, atunci cand cordonul ombilical este taiat mult prea devreme, exista un risc mai mare de a experimenta hemoragii postpartum.

Alte studii au gasit o corelatie intre aparitia icterului si taierea timpurie a cordonului ombilical. Statistic vorbind, bebelusii care au experimentat o amanare a taierii cordonului ombilical au necesitat tratament impotriva icterului intr-un procent mai mic decat bebelusii carora li s-a taiat cordonul ombilical imediat dupa nastere.

Vezi si: Cum se dezvolta copilul in uter? Sarcina pe saptamani – de la concepere la nastere VIDEO | Demamici.ro

 

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână