Probleme în alăptare

Mastită sau cancer de sân? Care este diferența: simptome și tratament | Demamici.ro

Mastită sau cancer de sân? Care este diferența: simptome și tratament. În timp ce aveți frijă de sănătatea generală, este important să vă cunoașteți corpul. Efectuând autoexaminări regulate – cum ar fi cea a pielii sau a sânilor – orice modificări pe care le observați trebuie luate în serios.

Dacă observați o schimbare, în special la sân, aceasta poate duce la multe întrebări și preocupări. A simți un nodul în zona sânilor este înfricoșător, dar înainte să trageți concluzii pripite, trebuie să recunoașteți mai întâi câteva simptome și factori de risc importanți. Deși este ușor să te temi de ce e mai rău, aceasta poate fi o infecție simplă și tratabilă numită mastită.

Mastită sau cancer de sân? Simptome mastită

Mastita este o inflamație a sânului, cauzată de obicei de o infecție subiacentă, cum ar fi un abces sub piele sau un canal de lapte înfundat la persoanele care alăptează. Este posibil să aveți dureri la sân, în plus față de alte simptome care sunt ușor de observat. „De obicei, pielea devine mai roșie, mai caldă și se va simți puțin mai groasă”, spune Jessica Young, MD, chirurg la Roswell Park Comprehensive Cancer Center. „Este posibil să aveți o oarecare sensibilitate în zonă sau să aveți febră și frisoane dacă infecția progresează. Dacă există un abces subiacent, s-ar putea chiar să simțiți un nodul.”

La fel ca atunci când corpul se luptă cu orice infecție, mastita poate duce, de asemenea, la ganglioni limfatici umflați, cel mai frecvent sub brațe sau în jurul gâtului.

În timp ce mastita poate fi diagnosticată la oricine, cel mai frecvent apare la femeile care alăptează. Canalele de lapte se pot bloca, și chiar infecta, în unele cazuri.

Mastită sau cancer de sân? Din fericire, această infecție a sânului este ușor de tratat. „Mastita apare destul de repede, dar va dispărea de obicei cu antibiotice”, spune dr. Young. „De obicei, dacă infecția nu se rezolvă după una sau două cure de antibiotice, atunci va fi necesar un consult mai amănunțit, pentru a verifica dacă nu este vorba despre ceva mai mult.”

Mastita vs. cancer mamar inflamator

Cancerul de sân inflamator este un subtip rar de cancer de sân, explică dr. Young. „Din păcate, acesta poate fi uneori confundat cu o infecție, deoarece simptomele sunt atât de asemănătoare.” Aceste simptome, foarte asemănătoare mastitei, includ umflarea, înroșirea și îngroșarea pielii sânului, precum și senzația de căldură la atingere.

„Pacienții pot lua antibiotice timp de săptămâni înainte de a realiza că situația nu se îmbunătățește”, spune dr. Young. „Dacă acesta este cazul, următorul pas poate fi să faci o biopsie.”

În timp ce un nodul cauzat de mastită nu va apărea în mod normal pe o mamografie, la examenul imagistic se va observa că pielea poate fi îngroșată, adăugând și mai mult la încrucișarea simptomelor dintre mastită și cancerul de sân inflamator. Din acest motiv poate fi necesară o biopsie pentru diagnostic; țesutul din biopsie este examinat pentru a determina dacă țesutul mamar prezintă de fapt semne de cancer.

„Cancerul inflamator este foarte agresiv, așa că vrem să începem să tratăm asta cât de repede putem”, explică dr. Young. „Dar este important să spunem că mastita este foarte frecventă, în timp ce cancerul de sân inflamator este foarte rar.”

Dacă ați fost tratată pentru o infecție a sânului care nu a dispărut după mai multe serii de antibiotice, este important să căutați o a doua opinie. „Deoarece cancerul de sân inflamator este rar și dificil de diagnosticat, este important să solicitați o opinie de specialitate”, explică dr. Young.

Mastită sau cancer de sân? Simptomele cancerului mamar inflamator rezultă dintr-o acumulare de lichid în sânul pacientei

Multe femei, însă, nu simt un nodul, ci mai degrabă observă:

  • o senzație de mâncărime care nu dispare;
  • o erupție pe piele care poate să semene cu înțepătura unei insecte;
  • mamelonul inversat sau înfundat; mamelonul devine plat;
  • tumefacție (umflarea zonei) și roșeață care afectează cel puțin o treime din sân;
  • pielea învinețită, de culoare roz sau de culoare mov-roșiatică;
  • pielea care are aspectul cojii de portocală;
  • sânul crește subit în dimensiuni;
  • sensibilitate la nivelul sânului sau acea senzație că sânul este „greu”;
  • ganglionii limfatici de la axilă sunt umflați ori ganglionii limfatici din apropierea claviculei sunt inflamați.

Mastită sau cancer de sân? Controlul medical este important

Abcesul mamar și cancerul mamar inflamator nu sunt singurele probleme care pot face ca sânul să își schimbe aspectul. Pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, este important să mergi la medic, pentru un control senologic. De reținut că majoritatea abceselor mamare sunt benigne, însă atunci când o pacientă care nu alăptează prezintă un abces mamar, ar trebui făcute investigații suplimentare.

Referințe:

(1) https://www.roswellpark.org/cancertalk/202303/mastitis-or-breast-cancer-know-difference

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459122/

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564324/

Citește și:

CUM ARATA SANII AFECTATI DE MASTITA. O MAMA A FACUT PUBLICA POZA DIN SPITAL | DEMAMICI.RO

POZA CARE DEMONSTREAZA CA LAPTELE MATERN ESTE UN MIRACOL. O MAMICA A OBSERVAT CA LAPTELE A DEVENIT GALBEN PESTE NOAPTE | DEMAMICI.RO

 

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

5 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni