Sănătatea și siguranța bebelușului

Infecțiile respiratorii la copii. Metode de prevenție și soluții naturale pentru a le reduce severitatea și a găbi vindecarea (P) | Demamici.ro

Infecțiile respiratorii la copii. Metode de prevenție și soluții naturale pentru a le reduce severitatea și a găbi vindecarea. Toamna este anotimpul emoțiilor, iar acest lucru, fără nicio implicație poetică în acest caz, îl resimt din plin părinții care au copii recent intrați în colectivitate. Emoțiile nu sunt generate de nostalgia după zilele călduroase de vară și nici după soarele puternic sau zilele lungi, ci de spaima pe care o trăiesc părinții la fiecare strănut sau ridicare bruscă a temperaturii corporale a copilașului „din dotare”.

Colectivitatea, fie că vorbim despre creșă, grădiniță sau școală, lansează către sistemul imunitar al copiilor o serie de provocări mai ușoare sau peste care este mai dificil de trecut. Sezonul rece este perioada în care virusurile, bacteriile și alți agenți patogeni, deloc bine intenționați, își dau întâlnire fix în locurile în care copiii își petrec cea mai mare parte a zilei.

Cât de des este normal să se îmbolnăvească un copil la intrarea în colectivitate?

Numărul de îmbolnăviri, odată cu intrarea în colectivitate, este greu de precizat sau de anticipat. Unii specialiști vorbesc de 6 – 8 îmbolnăviri pe sezon, ca fiind normale, mai ales în primul an de colectivitate (1), pe când alții pun părinții în gardă și îi sfătuiesc să se pregătească pentru câteva zeci de răceli în decursul unui an.

Numărul de îmbolnăviri este influențat de mai mulți factori, printre care: alimentația, stilul de viață, imunitatea moștenită, imunitatea formată prin contactul pe care copilul l-a avut cu virusuri și bacterii în mediul familial, înainte de intrarea în colectivitate. În plus, starea generală de sănătate a copilului (predispoziția sau vreo afecțiune cronică diagnosticată), precum și felul în care se face triajul în unitatea de învățământ frecventată de copil sunt variabile importante care influențează numărul de îmbolnăviri.

Ce este și cum funcționează sistemul imunitar?

Sistemul imunitar are rolul de a ne proteja de invadatorii externi, analizând cu atenție tot ce intră în corp. În momentul în care în corp intră virusuri, bacterii, germeni, toxine, paraziți, fungi etc, sistemul imunitar identifică un potențial pericol și pornește o adevărată rețea de celule, țesuturi, organe pentru a intra în luptă cu agenții patogeni externi.

Rolul sistemului imunitar este de a recunoaște și de a neutraliza substanțele nocive cu care organismul intră în contact. De asemenea, sistemul imunitar se angajează în lupta împotriva celulelor din corp care au suferit modificări (ex: celulele canceroase).

Structura sistemului imunitar este complexă. Acesta este format din: leucocite, anticorpi, sistem enzimatic multifuncțional și organe limfoide (măduva osoasă, timusul, splina, ganglionii limfatici).

Sistemul imunitar se întărește datorită îmbolnăvirilor repetate. Contactul cu virusuri, bacterii sau alți germeni, responsabili pentru declanșarea anumitor boli, este benefic pentru organism întrucât contribuie la construirea sistemului imunitar.

Mai devreme sau mai târziu, toți copiii vor trece prin această serie de îmbolnăviri repetate menită să îi facă mai puternici și mai rezistenți în lupta cu agenții patogeni. Așadar, a-ți ține copilul acasă, izolat, într-un „glob de sticlă” nu este o soluție bună pe termen lung. Aceasta nu este decât o modalitate de amânare a îmbolnăvirilor. În momentul în care copilul va ajunge în colectivitate va fi expus la virusuri și bacterii, iar îmbolnăvirile se vor produce inevitabil. Vestea bună este că imunitatea dobândită în copilăria mică va proteja viitorul adult.

„Imunitatea obținută în primii ani de viață îi protejează pe copii de răceli și alte complicații, mai târziu, în viață”, se arată într-un studiu întreprins de Thomas M Ball, profesor asociat de pediatrie clinică la Universitatea din Arizona.

Cum ne putem ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva invadatorilor externi?

Un stil de viață sănătos contribuie la întărirea sistemului imunitar. Dieta variată, echilibrată și bazată pe alimente sănătoase este esențială pentru un sistem imunitar puternic. Mișcarea regulată, respectarea unui program de somn, evitarea stresului constant sunt doar câteva recomandările făcute de specialiști pentru a avea un sistem imunitar pe care ne putem baza în lupta cu agenții patogeni externi.

„În principiu, un sistem imunitar bun are la bază un stil de viață sănătos, un meniu echilibrat, respectarea orelor de somn, reducerea factorilor de stres și activitatea fizică regulată. Adoptați un stil de viață sănătos pentru că este cel mai bun „boost” al imunității și contribuie la reducerea probabilității de a face anumite boli, atac vascular cerebral, diabet, infarct miocardic sau cancere.”, a declarat dr. Stephen McMullan, Medicina de Familie (2).

Infecțiile respiratorii la copii, cele mai frecvente infecții din timpul copilăriei

Sistemul imunitar al copiilor este imatur. Anticorpii sunt insuficienți, iar căile aeriene superioare sunt mai predispuse inflamării. Cele mai frecvente infecții în copilărie sunt infecțiile respiratorii. Trei sferturi dintre acestea sunt virale, afirmă Prof. Dr. Gabriela Zaharie, Medic Primar Neonatologie (3).

Căile respiratorii (cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee, bronhii) și plămânii compun sistemul respirator. În lunile din sezonul rece (septembrie – martie), condițiile meteorologice creează condițiile ideale răspândirii virusurilor care produc infecțiile virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS).

Cum putem recunoaște o infecție virală sau bacteriană la nivelul tractului respirator? Simptome:

  • congestie nazală
  • rinoree
  • dureri în gât
  • dificultăți în respirație
  • tuse
  • cefalee
  • febră
  • letargie
  • stare generală alterată

Infecțiile virale ale căilor respiratorii sunt produse, în principal, de: rinovirusuri, adenovirusuri, virusuri gripale și paragripale, thinovirusuri, virus sincițial respirator (4).

Infecțiile cu rinovirus – cauza cea mai frecventă a răcelilor

Rinovirusurile umane (HRV) provoacă, de cele mai multe ori, infecții ale tractului respirator superior, otite și sinuzite. Perioada de incubație este de 12-72 de ore, timp în care pot să apară principalele simptome: iritație nazală, durere în gât sau gât iritat, rinoree, congestie nazală, cefalee, tuse, febră ușoară, stare alterată. (5)

Adenovirusurile

Adenovirusurile sunt responsabile, în general, pentru problemele digestive cu care se pot confrunta copiii, acestea reprezentand o cauză frecventă a diareei. Cu toate acestea, 10% din infecțiile respiratorii acute la copii sunt produse de adenovirusuri. Principala categorie de risc este constituită din copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani (6).

Virus respirator sincițial (RSV)

Virusul Sincițial Respirator este responsabil pentru 60% dintre infecțiile tractului respirator la copii, fiind cea mai frecventă cauză a bronșiolitelor și a pneumoniilor în cazul copiilor mai mici de un an. Simptomele infecției cu VSR (respirațiile scurte, superficiale sau mult prea rapide, stări de letargie, lipsa apetitului, rinoree, tuse, strănut, febră, wheezing)  apar, de obicei, la 4-6 zile după ce persoana intră în contact cu virusul.

Infecțiile respiratorii la copii. Metode de prevenție și soluții naturale pentru a le reduce severitatea și a găbi vindecarea

Măsuri de profilaxie

Copiii înțeleg foarte bine ce se întâmplă în corp dacă lucrurile sunt explicate pe înțelesul lor. Ajutați-i să realizeze transformările prin care trece corpul atunci când intră în contact cu agenții patogeni. Fiți creativi și inventați o adevărată completă astfel încât să le puteți transmite un mesaj foarte important, cel al respectării regulilor pentru evitarea îmbolnăvirilor repetate, într-un mod cât mai prietenos și ușor de înțeles.

Imaginați-vă o zi din viața unui virus. Îi puteți pune și un nume. Virusul ajunge și el la creșă/ grădiniță de pe mâinile unui copilaș care a atins o balustradă de la scări/ butonul unui lift etc. Virusul își continuă aventura trecând de pe mâinile copilului pe una dintre jucării. Un alt copil atinge jucăria, iar virusul se agață de mâinile lui. Fără să-și dea seama, cel mic bagă degetul în gură/ pune mâna la nas sau la ochi. Virusul ajunge în corp. La câteva ore după ce copilul ajunge acasă, încep primele simptome, iar până dimineață starea sa de sănătate devine din ce în ce mai rea. Vorbiți cu cel mic punând accent pe lucrurile pe care copilul din povestea le-ar fi putut face pentru a evita îmbolnăvirea.

Reguli pe care copilul trebuie să le știe la intrarea în colectivitate pentru prevenirea îmbolnăvirilor repetate:

  • Spălăm des mâinile cu apă caldă și săpun. Întotdeauna înainte de masă și după folosirea toaletei.
  • Evităm atingerea nasului, a ochilor sau a gurii, mai ales cu mâinile murdare.
  • Obiectele nu se bagă în gură, cu atât mai mult cele din sala de clasă de la creșă/ grădiniță/ școală, sau cele care, în general, sunt atinse de mai multe persoane.
  • Atunci când ne vine să tușim sau să strănutăm o facem în plica cotului, după care spălăm mâinile cu apă și săpun.
  • Evităm contactul cu copiii bolnavi.

Infecțiile respiratorii la copii. Soluții naturale pentru a le reduce severitatea și a găbi vindecarea

Părinții ai căror copii s-au îmbolnăvit trebuie să fie responsabili și să-i țină pe micuți acasă până când se refac.

Cum îi putem ajuta pe copii să treacă mai ușor și mai rapid peste o viroză:

  • Îi încurajăm să se odihnească. Somnul ajută organismul să lupte impotriva infecției și facilitează recuperarea.
  • Îi hidratăm corespunzător, îndemnându-i să bea apă, ceaiuri din plante, sucuri naturale, supe, lapte etc
  • le oferim alimente sănătoase, bogate în vitamine.
  • le monitorizăm atent temperatura corpului și ținem legătura cu pediatrul pe care îl informăm cu privire la starea de sănătate a copilului și la modul în care evoluează boala.

Tratament

De regulă, tratamentul virozelor este unul simptomatic. Administrarea unui produs antiviral ar putea inhiba replicarea virusului, scurtând durata și severitatea infecției respiratorii.

Virodep picături orale de la Dr Phyto este indicat în prevenția și tratamentul infecțiilor respiratorii (virale și bacteriene). Produsul poate fi asociat cu antibiotice și simptomatice, având rol și în consolidarea sistemului imunitar. Virodep reprezintă o soluție naturală, cu acțiune blândă și eficientă, având la bază un complex unic de fitoextracte standardizate și nutraceutice.

Iată ce beneficii oferă Virodep picături orale:

✅ Scurtează durata infecțiilor respiratorii
✅Reduce numărul și severitatea infecțiilor respiratorii
✅ Previne complicațiile bacteriene
✅ Susține sistemul imunitar în perioada de vulnerabilitate imunologică

Virodep picături orale 30 ml

Măceșul – util în prevenția și tratamentul afecțiunilor sistemului respirator. Bogat în vitamina C, are acțiune imunomodulatoare.

Echinacea – prin intermediul polizaharidelor pe care le conține, echinacea crește capacitatea de apărare a organismului împotriva virusurilor și a bacteriilor. Echinacea are proprietăți antibacteriene și efecte antivirale.

Propolisul – este cunoscut pentru acțiunea sa antiinflamatoare și efectul antibacterian. Crește rezistența organismului împotriva virusurilor și bacteriilor.

Muștarul sălbatic – are proprietăți antiinflamatoare și protectoare la nivelul mucoasei căilor respiratorii.

Grindelia si cimbrul de cultură – bogate în flavonoide, au acțiune antibacteriană și spasmolitică.

Eucaliptul – are acțiune antibacteriană și mucoreglatoare.

Virodep® se găsește și sub formă de comprimate de supt. Acestea pot fi administrate copiilor mai mari de 6 ani și adulților.

Virodep® comprimate de supt

O viroză, care evoluează fără complicații, se vindecă în 4 – 10 zile.

(1) –  https://www.formaremedicala.ro/interviu-6-7-raceli-pe-sezon-la-intrarea-in-gradinita-este-o-problema-cu-copilul-meu/

(2) – Mayo Clinic Minute: How to maintain a healthy immune system (YouTube)

(3) – https://www.demamici.ro/virusul-sincitial-respirator-responsabil-pentru-peste-60-din-infectiile-tractului-respirator-la-copii-interviu-cu-prof-dr-gabriela-zaharie-medic-primar-neonatologie-video/

(4) – https://emedicine.medscape.com/article/227820-overview

(5) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605

(6) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559072/

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

4 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

4 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

6 zile