De ce e important ca gravidele sa doarma si in timpul zilei? Explicatia stiintifica | Demamici.ro

Indiferent daca obisnuiai sau nu sa dormi in timpul zilei, sarcina aduce cu sine obiceiuri noi. Somnul din timpul zilei ajunge sa fie o necesitate pentru multe femei insarcinate, iar acest lucru nu are beneficii doar asupra mamei, ci si a copilului.

Un studiu nou, publicat in jurnalul Sleep Medicine, a evidentiat faptul ca femeile insarcinate care dorm in timpul zilei nu risca sa aduca pe lume bebelusi cu o greutate scazuta la nastere (scazuta este considerata sub 2,5 kg).

O greutate scazuta la nastere este asociata cu mai multe probleme de sanatate in timpul copilariei, dar si in viata de adult, precum boli respiratorii sau hipertensiune arteriala. Asadar, somnul gravidelor nu au beneficii temporare pentru mame, ci contribuie la o sanatate mai buna a copilului.

Studiul a avut ca esantion 10.111 femei insarcinate, studiate in perioada 2012-2014. Raportul intitulat Healthy Baby Cohort a relevat faptul ca mamele care trag cate un pui de somn de 60-90 de minute risca cu 29% mai putin sa aiba un copil cu o greutate mica la nastere, in comparatie cu cele care sar peste somnul de pranz.

De asemenea, gravidele care dorm 5 sau 7 zile pe saptamana in timpul zilei risca mult mai putin sa nasca un copil cu o greutate mica.

„Studiul somnului din timpul zilei este un alt semnal ca trebuie sa acordam atentie somnului intrucat acesta poate influenta sanatatea mamei si a copilului”, a declarat Dr. Suzanne Karan la University of Rochester Medical Center din New York.

Oboseala din timpul sarcinii este cauzata de schimbarile fizice si psihice prin care trece corpul pentru a putea sa creasca inauntrul lui un „omulet”. Mai mult decat atat, mai ales in trimestrul 3 de sarcina, insomniile sunt foarte frecvente.

Gravidele fac drumuri nenumarate la baie, iar pozitiile de somn nu mai sunt atat de confortabile ca cele de dinainte de sarcina. Asadar e absolut normal si recomandat ca femeile insarcinate sa se odihneasca cand simt nevoia.

Somnul din timpul zilei reprezinta o modalitate buna de odihna pentru mama si are beneficii pe termen lung pentru sanatatea copilului.

Citeste si:

GREUTATEA IN SARCINA! CAT E NORMAL SA TE INGRASI SI DE CATE KILOGRAME SCAPI DUPA NASTERE | DEMAMICI.RO

ANESTEZIA EPIDURALA – CUM SE FACE SI IN CE CAZURI NU ESTE INDICATA! INFORMATII PUTIN CUNOSCUTE DESPRE RISCURI | DEMAMICI.RO

BENEFICIILE NASTERII VAGINALE! NASTEREA NATURALA ESTE MAI SANATOASA PENTRU COPIL | DEMAMICI.RO

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni