Îngrijirea bebelușului

Cum ne îmbrăcăm copiii în sezonul rece. Sfaturi de la medicul pediatru Alexandra Duma VIDEO | Demamici.ro

Cum ne îmbrăcăm copiii în sezonul rece. Sfaturi de la medicul pediatru Alexandra Duma. De multe ori, mai ales dacă sunt la primul copil, mămicile au tendința să îmbrace copiii mult mai gros decât este cazul, atunci când afară e frig.

Însă, acest lucru nu este deloc indicat, chiar dacă vorbim despre bebeluși. Ce ar trebui să facă o mămică atunci când vine sezonul rece și cum ar trebui îmbrăcat un copil atunci când afară este frig, despre toate acestea a vorbit la postul de televiziune Kanal D, cunoscutul medic pediatru, Alexandra Duma.

Este adevărat că ne răcesc copiii foarte repede dacă îi îmbrăcăm subțire în sezonul rece?

Dr. Alexandra Duma: „Nu, nu este adevărat. Copiii se îmbolnăvesc pentru că vin în contact cu germeni patogeni, virusuri, bacterii. Aceștia îi îmbolnăvesc, nu temperatura. Aș vrea să distrugem mitul că ne îmbolnăvim pentru că sunt îmbrăcați prea subțire. În plus, să nu uităm că în 2023 nu mai avem sezon rece cum era pe vremea părinților și bunicilor noștri, când se îmbrăcau cu paltoane, cojoace. Acum avem perioade scurte, cu temperaturi scăzute. Deci, și modul în care ne îmbrăcăm trebuie să fie diferit”.

Cum ne îmbrăcăm copiii în sezonul rece

Care sunt semnele că îmbrăcăm copiii prea subțire sau prea gros și cum ne dăm seama că i-am îmbrăcat fix așa cum ar trebui?

Dr. Alexandra Duma: „Cum ne îmbrăcăm noi. Adică, diferențe între straturile de haine ale părinților și copiilor nu ar trebui să existe. Peste haina de corp, body, maiou, punem același număr de straturi de haine pe care l-am pus pe noi. Putem să verificăm pentru copiii mari, peste doi ani, dacă modul în care i-am îmbrăcat este corect, la încheietura mâinii. Nu la mânuțe. La încheietură. Dacă este caldă, i-am îmbrăcat corect, dacă este rece mai punem un strat de haine pe el. Plus, să nu uităm, iarăși, copilul mare când va ieși afară va alerga, se va agita, se va juca, va transpira. Pe când un sugar, care va sta cuminte în cărucior are nevoie peste haine de o păturică și suntem atenți să nu acopere năsucul”.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care noi, părinții, le facem din dorința de a-i proteja prea mult pe copii?

Dr. Alexandra Duma: „Clar îi îmbrăcăm prea gros. Clar le punem prea multe straturi de haine. Clar, de foarte multe ori în cabinet, când dezbrăcăm copilașul acesta este transpirat. Deci, era mult gros îmbrăcat. Trebuie să fim atenți pentru că această transpirație, dimpotrivă, în loc să producă căldură organismului, aceasta scade temperatura, iar copilului îi va fi și mai frig”.

Îi ținem pe bebeluși și pe copiii mai mari în casă când avem temperaturi cu minus?

Dr. Alexandra Duma: „Nu. Îi scoatem afară, chiar dacă temperaturile sunt cu minus, chiar dacă sunt negative, chiar dacă sunt cu plus. Îi scoatem oricând afară. Copiii au nevoie să iasă afară, de mai multe ori pe zi, fără probleme. Nu acesta este motivul pentru care se vor îmbolnăvi”.

Dar în sezonul rece ar trebui să-i ținem mai departe de locurile aglomerate?

Dr. Alexandra Duma: Da. Unul dintre motivele pentru care ne îmbolnăvim în sezonul rece este pentru că stăm mai mult înauntru, pentru că, evident, afară este frig. Și această conglomerare în aglomerație ne îmbolnăvește. Contactul cu persoanele bolnave este motivul pentru care suntem și noi bolnavi”.

Cum ne îmbrăcăm copiii în sezonul rece. Sfaturi de la medicul pediatru Alexandra Duma

Cei mici resimt frigul ceva mai puternic în sezonul rece, decât noi adulții. Este un motiv faptul că avem mult prea cald în casă, e temperatura mult prea ridicată în casă?

Dr. Alexandra Duma: „Așa e. Dacă noi avem în casă 27 de grade și suntem îmbrăcați în tricou și pantaloni scurți, evident că vom resimți temperatura de afară ca fiind mult mai joasă. De asemenea, o temperatură mai ridicată în casă produce copiilor uscăciune la nivelul mucoasei nazo-faringiene. Adică, în nas și în gât. Deci copilul va avea usturime în gât și secreții nazale, mucișori, deci va fi mai predispus la boală”.

Cât este ideal să avem în casă temperatura?

Dr. Alexandra Duma: „Recomandările sunt 19 grade în timpul nopții și 20 de grade în timpul zilei. Și la o asemenea temperatură, ar trebui să-i ținem îmbrăcați în tricou și pantaloni scurți sau îi îmbrăcăm excesiv? Dacă mie mi-ar fi frig la 20-22 de grade, am tendința de a-i îmbrăca și pe copil excesiv în casă.

Dar dumneavoastră și copilul nu veți avea același tip de activități. Dumneavoastră veți sta și, presupun, veți citi o carte, în timp ce copilul se va agita, se va juca în casă. Deci, nu veți resimți la fel frigul. În plus, aș vrea să reglăm în casă, nu temperatura, ci numărul de straturi de haine al copilului. Dacă îl vedem că tremură, punem un strat de haine pe el. Dacă este transpirat, scoatem un strat de haine, dar nu umblăm la temperatura casei”.

Deci, cam cât rămâne temperatura?

Dr. Alexandra Duma: „Temperatura rămâne 20 pe timpul zilei și 19 pe timpul nopții”. 

Cum poți crește imunitatea copilului

În sezonul rece, evident, ei se îmbolnăvesc mult mai ușor. Se întorc de la grădiniță, de la școli cu diferite răceli, probleme. Ar trebui să le dăm pentru imunitate ceva, preventiv, sau îi lăsăm să se imunizeze pur și simplu?

Dr. Alexandra Duma: „O întrebare frecvent întâlnită. Nu dăm nimic de imunitate. Stimulatoarele de imunitate sunt egale cu zero. Suntem atenți la câteva lucruri. În primul rând, un copil de colectivitate va avea un număr de răceli mare, 10-12 episoade pe an, dar nu înseamnă că are o problemă cu imunitatea. Sunt firești, exact. Imunitatea sa este perfectă. Suntem atenți la o alimentație corectă. Ce înseamnă alimentație corectă? Înseamnă proteine, carne, fructe și legume proaspete”.

Dacă ei, totuși, răcesc, ce ar trebui să facem: le dăm noi acasă medicație sau mult mai indicat ar fi să mergem la medic?

Dr. Alexandra Duma: În primul rând, orice copil bolnav beneficiază de repaus la domiciliu. Pentru a-și putea reveni el din boală și pentru a nu infecta el alți copii sau alte persoane cu sistem imunitar fragil, cum ar fi bunicii sau femeile gravide. Trebuie să-i ținem izolați. Dacă, stând în casă, fiind atenți la hidratare, la alimentație, observăm semne de gravitate – febră înaltă, vărsături, nu mai mănâncă, nu mai bea – sigur căutăm sfatul unui medic. Al medicului de familie.

În perioada aceasta, camerele de gardă sunt deja pline și dacă am putea să le evităm ar fi bine pentru că, să nu uităm, un copil, pe lângă boala pe care o are, se poate infecta cu o altă infecție. Adică, în acest sezon circulă atât gripa, cât și epidemia de rujeolă, cât și coronavirusul, dar și virusul sincitial respirator (VRS) care este serios la copiii mici”.

Vezi și: De ce bebelușii scandinavi dorm afară la -15 grade Celsius? | Demamici.ro

Vezi și: Bebeluși, lăsați să doarmă în frig, rețeta popoarelor nordice pentru întărirea imunității copilului | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

5 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni