Bunicile voluntare ofera iubire nou-nascutilor bolnaviori si abandonati: „Ii schimbam, le dam sa manance, le cantam… ” | Demamici.ro

„Clubul Seniorilor” a luat nastere la initiativa Mihaelei Ungureanu, director general DGASPC, care s-a gandit ca pensionarilor din Sectorul 4 le-ar prinde bine un loc in care sa socializeze, sa-si impartaseasca ganduri, griji, amintiri.

Activitatile din cadrul „Clubului Seniorilor” au fost diverse de-a lungul timpului, insa programul care a reusit sa emotioneze printr-o profunzime aparte a fost „Bunicii voluntari”.

„Am demarat programul «Bunicii voluntari» pornind de la ideea că mulți dintre bunicii care vin la Clubul Seniorilor n-au avut ocazia să-și crească nepoții sau chiar să aibă nepoți.

Şi, tot așa, mulți dintre copiii pe care îi avem în sistemul de protecție nu au avut parte de îngrijirea bunicilor, de o poveste spusă de un bunic”, a declarat Mihaela Ungureanu, directorul general al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sectorul 4, Bucuresti.

Astfel, bunicii de ocazie au ajuns sa-i ajute pe copiii defavorizati aflati in grija Directiei. Dupa alte cateva luni, programul a fost extins in centrele pentru copiii cu dizabilitati, iar din 2018, programul „Bunicii voluntari” a ajuns si la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Marie Curie”.

Aici, nou-nascuti, bebelusi bolnavi, carora parintii nu le sunt aproape, fie din motive financiare, fie din cauza nepasarii, asteapta ca cineva sa-i tina in brate. Asteapta o imbratisare, un pupic, asteapta sa simta caldura iubirii.

Cei mai multi dintre bebelusii internati la „Marie Curie”, in sectia de Terapie Intensiva, au diferite probleme de sanatate care necesita tratamente complicate si indelungate. Micutii isi petrec in spital saptamani sau chiar luni, timp in care parintii nu-si permit sa le fie alaturi.

La inceputul programului, 37 de persoane s-au inscris ca voluntari. Timp de 2 zile, pensionarii au fost instruiti cu privire la normele de igiena din spital si au fost invatati cum sa-i ingrijeasca pe micuti.

Doamna Matilda Ziegler are 71 de ani. A fost asistenta inainte de a se pensiona. A crescut intr-o casa de copii si stie cata nevoie de afectiune au copiii. Acesta este si motivul pentru care s-a inscris in programul de voluntariat.

„Petrecem două-trei ore în care îi schimbăm, le dăm să mănânce cu biberonul, le cântăm cântecele, ne prostim: cum face cățelul, cum face pisica, găina… Și atunci, îi văd că se luminează! Sunt fericiți! Asta e cel mai important!”

Pensionarii care au devenit voluntari au spus ca experienta le-a schimbat viata in bine. Bunicii au ajuns sa analizeze indelung fiecare gest al micutilor, au ajuns sa-i cunoasca si sa-i iubeasca ca pe nepotii lor.

Bucuria celor mici a devenit si bucuria lor. Lina Truta, o doamna de 79 de ani, a simtit implinirea de a se atasa de un copil ca de al ei, prin intermediul acestui program. „Pentru mine, care pun prima dată mâna pe un copil așa mic… Mi s-au înmuiat picioarele când am văzut-o. Mă gândesc că e singurică, ce-o face, abia aștept să merg la ea.

Merg cu o jumătate de oră înainte. O iubesc foarte mult! Să știți că acest proiect ne-a schimbat viața…”, a declarat femeia care nu a putut sa aiba copii, potrivit pressone.ro.

Nu trebuie sa fii pensionar pentru a le putea oferi iubire si caldura acestor copilasi bolnavi si abandonati. O poti face inscriindu-te ca voluntar pe site-ul inimacopiilor.ro.

 Fotografii: Lucian Muntean

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

6 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni