Bebelusul NU trebuie sa poarte caciula in interior. Argumente | Demamici.ro

In urma cu cateva zeci de ani, mai ales in mediul rural, nu exista aceasta intrebare. Nou-nascutul, bebelusul, copilul, toti trebuiau sa poarte obligatoriu bucata de material care le acoperea scafarlia.

Aceasta practica de a pune caciuli nou-nascutilor se aplica inca in anumite maternitati, desi in cele mai multe dintre spitale se acopera doar capetele bebelusilor prematuri sau a celor cu o greutate mica la nastere.

De ce bebelusii nu trebuie sa poarte caciula:

Atata timp cat bebelusii au avut o greutate normala la nastere, cei mai multi dintre specialistii in domeniul sanatatii nu recomanda folosirea caciulii. Vorbim aici despre purtarea caciulii in interior, nu despre cum ar trebui imbracat copilul cand e scos afara. Asta e o alta discutie.

La nastere, bebelusii ies de la temperatura de 37,7 grade Celsius intr-un mediu mult mai rece. Din cauza evaporarii lichidului amniotic, dar si din cauza contactului cu suprafete mai reci temperatura corpului le scade cu 2 grade. Din acest motiv, in unele maternitati se practica infasarea, iar capul micutului este acoperit cu caciula.

 

Acest lucru nu ar fi necesar daca imediat dupa nastere ar exista contactul piele pe piele. Aceasta este cea mai buna modalitate ca bebelusii sa-si regleze temperatura corpului. In timpul contactului cutanat, temperatura bebelusului ajunge la optim. Caciula nu aduce niciun beneficiu suplimentar, ba din contra, ar putea contribui la supraincalzirea nou-nascutului.

Purtarea caciulitei in casa poate creste riscul de hipertermie, o conditie medicala care poate pune in pericol viata bebelusului.

Micutii au o capacitate scazuta de pierdere a caldurii, motiv pentru care un bebelus imbracat prea gros se poate supraincalzi, iar lucrurile pot degenera in asfixiere sau sindromul mortii subite la sugari.

Nici macar dupa baie nu e necesara acoperirea capului bebelusilor, mai ales daca in camera de baie si in cea de odihna temperatura este una optima, intre 21 si 24 grade Celsius.

Citeste si:

JOACA IN ZAPADA, MITURI! COPILUL RACESTE DE LA FRIG SAU DACA MANANCA ZAPADA? | DEMAMICI.RO

RACEALA SAU CEVA MAI GRAV? LA CE SIMPTOME TREBUIE SA FII ATENT SI CAND TREBUIE SA DUCI COPILUL LA DOCTOR | DEMAMICI.RO

IRITATIA DE SCUTEC – CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT | DEMAMICI.RO

AUTISMUL VIRTUAL, BOALA COPIILOR UITATI LA TELEVIZOR! CAT DE PERICULOASE SUNT DEVICE-URILE PENTRU COPIII SUB 2 ANI! VIDEO

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni