Legatura fascinanta intre somnul bebelusului si dezvoltarea limbajului | Demamici.ro

Cata calmitate, pace si iubire emana un copil care doarme… Parintii ar fi in stare sa stea ore in sir uitandu-se la minunile adormite, admirandu-le trasaturile si bebelusenia trecatoare. Cand iti privesti bebelusul dormind nu ai idee cate lucruri se petrec in spatele pleoapelor inchise, in creierasul lor mic, dar activ.

Totul este nou pentru bebelusi. Cu fiecare lucru experimentat, creierele micutilor lucreaza de zor sa organizeze si sa puna in categorii noile informatii. Studiile au demonstrat ca bebelusii cu varste cuprinse intre 6 si 8 luni sunt capabili sa descifreze intelesul unui cuvant nou numai dupa ce si-au facut somnul.

Cercetatorii au expus bebelusii de 6-8 luni la obiecte inventate carora le-au dat nume fictive „Bofel” si „Zuser”. Pentru acuratetea studiului oamenii de stiinta s-au asigurat ca atat forma obiectelor cat si denumirile erau noi astfel incat copiii sa nu le poata asocia cu anumite cunostinte anterioare dobandite din experientele trecute.

Copiii au fost expusi la noile obiecte in timpul diminetii o anumita perioada de timp. Cand li s-au aratat aceleasi obiecte putin mai tarziu, micutii nu au reusit sa le asocieze cu denumirile. Au reusit sa faca acest lucru dupa primul somn.

Acuratetea informatiei nou dobandite a fost direct proportionala cu timpul pe care micutii l-au petrecut dormind. Asadar, bebelusii care au dormit cel putin 50 de minute au reusit sa identifice mai usor obiectele noi si sa le asocieze cu denumirile lor.

„Studiile noastre au aratat ca bebelusii pot inmagazina in memoria de lunga durata intelesul unui cuvant, mult mai repede decat se credea pana acum. Chiar daca structurile din creier responsabile pentru acest tip de memorie nu sunt dezvoltate complet, pot fi folosite intr-o anumita masura”, a declarat Angela D. Friederici, coordonatoarea studiului.

Cercetatorii sustin ca una dintre cele 4 etape ale somnului e responsabila pentru memorarea intelesului cuvintelor. A doua etapa a somnului le permite bebelusilor sa invete si sa memoreze mai bine intelesul cuvintelor.

„Doar in timpul somnului, atunci cand creierul bebelusului este izolat de stimulii din lumea exterioara, informatiile pot fi extrase si incorporate mai bine. In timpul somnului informatiile sunt organizate si inmagazinate ceea ce favorizeaza dezvoltarea cognitiva si implicit a limbajului.”

Data viitoare cand vedeti o mogaldeata care doarme, ganditi-va la cate se intampla in creierul lor micut. Toate cuvintele si toate activitatile pe care le-ati facut in acea zi capata sens. Este uimitor cat de mult se dezvolta bebelusii chiar si in timp ce dorm.

Citeste si:

TINUTUL IN BRATE NU-I FACE PE COPII ALINTATI, CI SANATOSI! MAMICI, OFERITI CAT MAI MULTA AFECTIUNE MICUTILOR | DEMAMICI.RO

5 PASI PE CARE ORICE PARINTE TREBUIE SA-I FACA PENTRU A ANTRENA CREIERUL CURIOS AL BEBELUSULUI, POTRIVIT CERCETATORILOR DE LA HARVARD | DEMAMICI.RO

E DOVEDIT STIINTIFIC: LEGATURA DINTRE MAMA SI FIICA E CHIAR SI MAI PUTERNICA DECAT AM FI CREZUT | DEMAMICI.RO

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni