Afectiuni ale sanilor in alaptare. Dermatita atopica a mamelonului, perla de lapte si infectia cu candida | Demamici.ro

Afectiuni ale sanilor in alaptare. In timpul alaptarii, mamele se pot confrunta cu o serie de afectiuni la nivelul sanilor, care pot cauza disconfort, dar si dificultati la alaptare.

Cauzele acestor afectiuni ale sanilor pot fi diverse si variaza de la caz la caz. Multe dintre aceste probleme se pot trata, insa, acasa.

Dermatita atopica a mamelonului. Simptome si cauze

Daca simti dureri frecvent la nivelul mameloanelor sau areolei s-ar putea sa te confrunti cu o dermatita atopica. Mamelonul/areola pot fi eritematoase (rosii), acoperite de scuame albicioase sau pot fi chiar zemuinde si acoperite de cruste galbui.

Acest aspect poate fi insotit si de o durere asemanatoare cu o arsura, dar si de mancarimi.

Tratament: Dermatita atopica la nivelul mameloanelor se trateaza prin utilizarea unui unguent pe baza de cortizon (n.r. – doar la recomandarea medicului). Lasati sanii sa se usuce dupa alaptare, apoi aplicati produsul intr-un strat subtire pana la ameliorarea simptomelor.

Citeste si: Alaptarea NU ar trebui sa doara! Cum sa scapi de „furia laptelui” si de ragadele mamare

Pentru o forma usoara de dermatita se va folosi o crema pe baza de corticoid slab, cum este hidrocortizonul (unguent cu hidrocortizon 1% – Locoid). Daca dermatita este mai severa se poate utiliza un corticoid mai puternic (Advantan milk, Dermovate).

Bebelusul poate fi alaptat in continuare, iar daca urmatoarea sesiune de alaptat are loc la cel putin 2 ore dupa aplicarea unguentului, nu mai e necesar nici sa curati zona in prealabil.

Afectiuni ale sanilor. Perla de lapte

Perla de lapte reprezinta acumularea unei mici cantitati de lapte sub piele. Aceasta afectiune apare atunci cand orificiul unui duct lactifer este acoperit de o piele foarte subtire. Veti observa un punct alb, transparent sau galbui la nivelul mamelonului sau areolei, insotit de durere exact in acelasi loc. Perlele de lapte pot fi extrem de dureroare in timpul alaptarii.

Cauzele aparitiei acestei afectiuni pot varia: supraproductie de lapte, presiune localizata la nivelul mamelonului, candidoza (de suspectat cadidoza in caz de vezicule multiple) sau alte cauze de blocare a ductelor.

Citeste si: „Pot ramane fara lapte din cauza stresului sau a supararilor?” Cum este influentata producerea de lapte matern? | Demamici.ro

Tratament: aplicati compresa calda local inainte de supt, inlaturati pielea care obtureaza ductul, alaptati/mulgeti, iar apoi aplicati produse pentru vindecarea zonei. Se pot aplica unguente tip Cicalfate, Cicabio, Bepanthen pana la vindecarea completa.

Dupa cateva zile urmand aceasta rutina, ductul va fi eliberat.

Infectiile cutanate

Un alt tip de durere la nivelul mameloanelor poate fi cauzata si de o infectie cu candida. Iata cateva simptome care pot sugera prezenta candidozei:

  • Durerea seamana cu o arsura la nivelul mameloanelor. Durerea se accentueaza dupa supt si continua sa creasca in intensitate.
  • Tratamentul cu antibiotice sau pozitia incorecta in timpul alaptarii
  • Sanul nu este cald sau rosu, areola poate avea culoarea normala, poate fi rosie, lucioasa sau acoperita de scuame albicioase

Tratament: Este indicat sa aplicati o crema cu miconazol dupa fiecare sesiune de alaptat. Nu uitati sa inlaturati urmele de crema inainte de o noua alaptare. Umeziti o compresa cu apa de la robinet sau apa termala si stergeti local. Evitati curatarea zonei cu apa si sapun, deoarece pielea se poate usca si mai tare.

Toate unguentele si cremele recomandate in acest articol trebuie folosite DOAR la recomandarea medicului. Specialistul este cel care pune diagnosticul si prescrie tratamentul. Informatiile din acest articol au rol de informare si nu tin loc de prescriptie medicala.

Vezi si: Cum arata sanii afectati de mastita. O mama a facut publica poza din spital | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni