Menstruația după naștere! Poți rămâne însărcinată dacă alăptezi? | Demamici.ro

Totul despre menstruația după naștere! Poți rămâne însărcinată dacă alăptezi?Menstruația după naștere este un subiect de interes pentru toate mămicile. Este drept că fiecare corp este diferit, astfel că și ciclul menstrual revine la intervale diferite pentru fiecare femeie.

Da, este absolut normal să te întrebi cum o să fie prima menstruație după naștere. Din păcate, nu există un răspuns universal care să te lămurească, deoarece totul ține de cum își revine corpul tău după naștere.

Mai mult, pentru unele femei menstruația după naștere este foarte greu de suportat, mai ales din cauza durerilor pe care le resimt. Sindromul premenstrual poate fi mai puternic decât în mod normal. Migrenele, durerile de sâni, amețeala sau balonarea sunt simptome pe care le poți avea înainte de prima menstruație după naștere, deoarece corpul tău a suferit numeroase schimbări.

Menstruația după naștere. La cât timp este normal să revină menstruația după naștere?

Metoda prin care este hrănit bebelușul constituie un factor important în ceea ce privește revenirea menstruației după cezariană sau naștere naturală. Dacă nu alăptezi din diverse motive, menstruația va reveni între 6 – 12 săptămâni de la naștere. În schimb, pentru femeile care alăptează nu există un moment fix când revine menstruația.

Menstruația după naștere. În cât timp revine menstruația, în funcție de metoda de hrănire a bebelușului:

Hrănirea bebelușului cu lapte praf: mamele care își hrănesc copiii numai cu formulă și nu alăptează niciodată, pot aștepta să le revină menstruația în 1-3 luni de la naștere. În acest timp, organismul are suficient răgaz pentru a se reechilibra hormonal.

Hrănirea bebelușului atât cu lapte matern, cât și cu lapte praf: dacă alăptatul este suplimentat cu formulă, ciclul menstrual poate reveni ceva mai târziu, adică în câteva luni.

Hrănirea bebelușului exclusiv cu lapte matern: femeilor care alăptează și hrănesc copilul numai cu lapte matern, ciclul menstrual le revine mai târziu decât celorlalte. Asta pentru că prolactina, hormonul care contribuie la producerea laptelui matern, suprimă hormonii reproducători. Astfel, femeia nu mai ovulează, ceea ce înseamnă că nu poate să apară ciclul menstrual.

Menstruația după naștere. Modificări ale menstruației după naștere

Dacă observi alte modificări ale ciclului menstrual ori simptome anormale ale menstruației, discută cu medicul tău ginecolog despre acestea. E posibil să fie vorba despre o problema mai serioasă. Sângerările abundente și îndelungate trebuie tratate cu prudență întrucât pot indică afecțiuni serioase.

Este cert că menstruația se schimbă după naștere. Acestea sunt cele mai comune modificări:

Durerea: adesea femeile care nu aveau dureri menstruale puternice încep să aibă după naștere, iar cele care aveau dureri mari înregistrează dureri mult mai slabe.

Durata menstruației: imediat după ce revine, menstruația poate dura mai multe zile, însă pe măsură ce organismul se reglează din punct de vedere hormonal, durata menstruației revine la normal.

Regularitatea: după naștere, uneori ciclul menstrual este neregulat. Este posibil că într-o luna menstruația să lipsească cu desăvârșire, iar în altă luna să vină mai devreme. În primul an, mai ales dacă proaspătă mămică alăptează, asemenea tulburări sunt normale.

Menstruația după naștere. De ce femeile care alăptează nu au menstruație?

Femeilor care alăptează exclusiv le revine menstruația după cezariană sau naștere naturală mai târziu, față de mămicile care oferă formule de lapte praf bebelușilor. Prolactina care ajută la producerea laptelui matern, inhibă în același timp hormonii reproductivi care declanșau ovulația. Din moment ce nu există ovul care trebuie eliminat, atunci nici menstruația nu se declanșează.

Lipsa menstruației în acest context se numește în termeni medicali amenoree lactică. Această amenoree de lactație este o metodă contraceptivă naturală de care beneficiază mămicile în primele 6 luni după naștere.

Pentru a menține eficiența maximă a amenoreei de lactație imediat după naștere trebuie îndeplinite două condiții simultan, anume copilul trebuie alăptat la sân pe timpul zilei la interval de cel puțin 4 ore, cât și noaptea la interval de cel puțin 6 ore, cu golirea completă a sânilor.

Odată ce copilul va ajunge la diversificarea alimentară, revine și menstruația după naștere, conform pregnancybirthbaby.org.au.

Menstruația după naștere. Va afecta calitatea laptelui?

Ovulația și menstruația înseamnă că apar modificări hormonale în corpul tău. Acestea pot afecta atât gustul, cât și valoarea nutritivă a laptelui tău matern. Dacă observi că bebelușul tău se agită la sân când ai menstruația, ar putea fi doar semn că are un gust diferit.

De asemenea, dacă bebelușul era obișnuit să mănânce mult, după revenirea menstruației acest lucru se schimbă, cantitatea de lapte fiind mai redusă față de primele luni postpartum.

Menstruația după naștere. Alăptatul este o metodă de contracepție?

Unele proaspete mămici folosesc alăptatul pe post de metodă naturală contraceptivă. Potrivit specialiștilor, cel mult 1 din 100 de femei care își hrănesc copilul în mod exclusiv prin alăptare rămân însărcinate anual.

Cu toate că alăptarea reduce fertilitatea, nu există nicio garanție a eficienței acesteia pe post de metodă contraceptivă întrucât ciclul menstrual poate reveni în orice moment, conform pregnancybirthbaby.org.au.

Menstruația după naștere. Viața sexuală în perioada alăptării

Nașterea și alăptarea afectează din anumite puncte de vedere viața sexuală. În primul rând, în timpul alăptării corpul tău produce mai puțin estrogen, adică un hormon care menține vaginul lubrifiat.

În lipsa acestui hormon, penetrarea în timpul actului sexual este mai dificilă, deoarece vaginul este prea uscat. De asemenea, alăptatul sensibilizează foarte tare sânii, de aceea multe femei se simt inconfortabil atunci când sunt atinse sau când se află în anumite poziții sexuale.

Este foarte important ca înainte să-ți reiei viața sexuală după naștere să fii pregătită fizic și emoțional. Lasă corpul să-și revină în ritmul său și indicat este să discuți cu partenerul tău despre toate problemele care te apasă.

Menstruația după naștere. Poți rămâne însărcinată după naștere?

Deși șansele sunt foarte scăzute, da, poți rămâne însărcinată după naștere. Deoarece perioada când ovarele tale vor elimina un ovul imediat după naștere este o necunoscută și diferă de la femeie la femeie. Faptul că alăptezi și ca nu ai încă menstruație, nu înseamnă că ești ferită de o sarcină.

Prin urmare, trebuie să fii foarte atentă și să folosești metode contraceptive de îndată ce începi din nou viața sexuală după naștere. Asta mai ales pentru că este nevoie să treacă o perioadă bună de timp, cam un an de zile până la o nouă sarcină. Iar dacă ai născut prin cezariană este recomandat să treacă cel puțin doi ani pentru a nu-ți pune viața în pericol.

Medicii recomandă să nu întreții raporturi sexuale până la controlul de 6 săptămâni de la naștere, când medicul îți poate spune dacă vaginul tău, cervixul și intregul aparat reproducător poate să susțină reînceperea vieții sexuale, conform medlife.ro.

Menstruația după naștere. Mergi rapid la o consultație dacă:

1. Schimbi mai mult de un absorbant plin la interval de o oră
2. Sângerarea abundentă durează mai mult de 7 zile
3. Elimini cheaguri de sânge mari
4. Sângerezi abundent chiar și între menstre
5. Menstruația nu a venit la 3 luni de la naștere deși nu alăptezi
6. Ai scurgere vaginală urât mirositoare
7. Febră bruscă
8. Durere în timpul urinării
9. Migrene puternice
10. Dificultăți în respirație

Autor: Loredana Dumitrașcu

În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.

Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.

Sursa foto: pixabay.com

Vezi si: Greva suptului. Metode de a trece mai ușor peste această etapă, fără a renunța la alăptat | Demamici.ro

Vezi si: Sfaturi pentru o alăptare de succes de la Anca Bălășoiu, moașă licențiată. Interviu exclusiv | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o zi

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână