Bebeluși

Copilul, la masă cu tehnologia. Efectele nocive ale mâncatului în fața ecranelor | Demamici.ro

Copilul la masă cu tehnologia. Obiceiul cel mai nociv și destul de întâlnit este atunci când părinții și copiii stau la masă cu tehnologia.

Ca să fie hrăniți mai ușor, copiii sunt puşi în faţa unui ecran, fie al televizorului, al tabletei ori al telefonului. Este într-adevăr mai comod, însă pe termen lung medicii atrag atenţia că va avea efecte negative la nivel fizic, dar şi emoţional.

Copilul la masă cu tehnologia. Părinții greșesc încă de la diversificare

Chiar din primul an de viaţă, copiii mănâncă în faţa televizorului, a tabletei sau a telefonului. Din lipsă de informare, dar mai ales din grabă, părinţii nu mai au răbdare să treacă peste mofturile celor mici la masă. Aşa că cel mai simplu truc este să îi lase să se uite la filmuleţele preferate. În timpul acesta, o mână străină îi îndoapă cu linguriţa.

Mai exact, din punct de vedere psihologic, copiii rămân flămânzi. În plus, cei care petrec astfel mai multe ore pe zi în faţa ecranelor, pot dezvolta un asa-numit autism virtual.

Copilul la masă cu tehnologia. Cât de periculoasă este expunerea constantă la telefon, tabletă sau televizor?

Auzim des în jurul nostru că expunerea copiilor la televizor, tabletă sau telefon este nocivă, că dăunează, doar că nu prea știm de ce. Nu există până în prezent un studiu care să dovedească avantajele folosirii lor de către copii.

Există însă studii medicale care demonstrează cât sunt de nocive. Conform unui studiu realizat în Suedia, aproximativ 31 de milioane de copii folosesc telefonul aproape 4 ore/ zi. Conform studiului, radiațiile emise duc la tulburări de metabolism și cresc de 5 ori riscul de a dezvolta tumori cerebrale.

Un sondaj realizat de o clinică pediatrică din Philadephia, efectuat pe 370 de părinți, a arătat că, o treime din copiii sub un an au folosit, cel puțin o dată, telefonul mobil, un sfert dintre ei au inițiat un apel și 15% au jucat jocuri. Subliniem faptul că acest sondaj a fost realizat pentru bebelușii sub 1 an. Acestea sunt doar câteva exemple de sondaje cu rezultate ce par greu de crezut, conform unicef.org.

Copilul la masă cu tehnologia. De ce nu-i bine să mâncăm cu ochii la televizor, telefon sau tabletă?

Pentru a înțelege de ce e foarte important să vedem ce avem în farfurie, să mestecăm și să fim atenți la ce mâncăm trebuie să discutăm întâi despre mecanismul foame-sațietate, pe care îl au și omul, și râma, și dinozaurul. Acest mecanism ține de structuri ale creierului vechi, ca dovadă că orice sugar sănătos după ce se satură, refuză să mai primească hrană.

S-a săturat, nu mai mănâncă, nu îi poți da hrană cu forța. Sigur că noi putem deteriora acest mecanism natural, insistând să oferim copilului hrană când nu îi e foame, inclusiv noaptea, de la o vârstă la care hrana pe timpul nopții nu îi mai este necesară, conform doamnei doctor Simona Tivadar.

Mecanismul de foame-sațietate se dezvoltă pe măsură ce copilul învață să mestece, adică atunci când începe diversificarea, introducerea hranei semi-solide și solide.

Copilul la masă cu tehnologia. Putem evita expunerea celor mici la dispozitivele electronice?

Da, evident că putem. Evitarea lor este foarte simplă. Pur și simplu nu le mai folosi. Nu deschide televizorul în prezența copilului. Nu lăsa tableta la dispoziția lui și nu ține telefonul lângă tine atunci când petreceți timp împreună.

Din păcate suntem dispuși să facem compromisuri din când în când pentru a avea momentele noastre de liniște. Ne dorim ca la restaurant să putem mânca liniștiți, așa că îi vom oferi copilului telefonul pentru a se uita la desene, în timp ce îi dăm să mănânce. E minunat, nu? Ei bine, din păcate, este și total greșit.

Acest lucru îi distrage atenția de la mâncare și este liniștit, însă va mânca mecanic, ca un roboțel, conectat la lumea virtuală și ignorând ce se întâmplă în jurul său. Deși pare o soluție bună pe moment, acest simplu gest va duce în timp la tulburări de atenție, de citire și vorbire, conform healthychildren.org.

Limitează sau exclude complet aceste dispozitive din viața copilului tău! Toți copiii cu vârsta de până la 3 ani au mult mai multe de învățat din viața reală decât din ceea ce văd la televizor.

Copilul la masă cu tehnologia. Cum ar trebui să arate mesele copiilor noștri, dar și ale noastre?

Ne așezăm cu toții pe scaune la masă, privim ce avem în farfurie, tăiem bucățele, mestecăm bine mâncarea, toate aceste lucruri duc la o relație sănătoasă cu mâncarea.

Un alt lucru care afectează grav mecanismul de foame-sațietate este ciugulitul. Acesta este motorul principal al obezităților morbide, mâncatul între mese, atunci când nu ți-e foame, conform printesaurbana.ro.

Trebuie avut în vedere că, toate aceste tulburări pleacă de la proastele obiceiuri de a mânca oriunde, nu la masă, privind un ecran și nu ce avem în farfurie. Iar aceste tulburări pot duce mai târziu la boli absolut incurabile. Suntem pe locul doi în Europa la obezitate infantilă. Mâncarea de proastă calitate și obiceiurile alimentare proaste sunt motive clare ale obezității. Astfel, în lipsa educației alimentare a părinților, copilul are cel mai mult de suferit pe termen lung.

Copilul la masă cu tehnologia. Câteva sfaturi pentru părinții care vor să scape de acest obicei nociv

1. Copilul nu are nevoie de televizor în cameră. Sunt mari șanse ca el să se uite la televizor în timp ce ar trebui să se odihnească sau să își facă temele. În plus, poate fi expus unui conținut neadecvat, mai ales daca nu ai control parental asupra grilei de programe.
2. Utilizarea televizorului în timpul meselor ca instrument de distragere a atenției este total contraindicată, mai ales în cazul bebelușilor. În cazul copiilor sau adulților, ronțăitul în fața „cutiei cu imagini” este cel mai scurt drum catre kilogramele în plus.
3. Dincolo de efectele psihice, privitul la tv este o activitate statică. Încurajând sedentarismul, poate duce inclusiv la obezitate infantilă. Întârzie dezvoltarea motorie a copilului, care la această vârstă își construiește musculatura și îndemanarea.
4. Dacă totuși copilul tău se uită la tv, cel mai indicat este să fii lângă el și să îl ajuți să înțeleagă ceea ce privește.

Autor: Loredana Dumitrașcu

În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.

Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.

Sursa foto: pixabay.com

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni