Sarcina poate fi contagioasa ☺️ Stiinta a demonstrat asta | Demamici.ro

Vi s-a intamplat sa auziti intr-un grup de prieteni apropiati ca mai multe femei urmeaza sa devina mame cam in acelasi timp? „Gravizenia” pare sa fi devenit contagioasa intr-un timp record facand „victima” dupa „victima”. Ei bine, potrivit studiilor, sarcina chiar poate fi contagioasa. Exista si un rationament in spatele acestei afirmatii.

Un studiu intreprins in anul 2014, publicat in Revista Asociatiei Sociologice Americane arata ca exista o tendinta de comparare in randul femeilor si ca cele care devin mame isi pot influenta prietenele direct sau indirect sa ia decizia de a aduce pe lume un copil. Studiul s-a desfasurat pe un esantion de 1720 de femei. Acestea au fost „urmarite” de la 15 ani pe perioada unui deceniu. Pana la finalul experimentului, jumatate au devenit mame. Experienta maternitatii, cunoscuta prin intermediul prietenelor, a fost o importanta sursa de invatare pentru femeile care au luat exemplul prietenelor si au decis sa aduca pe lume un copil.

Teoria cercetatorilor se bazeaza pe interdependenta dintre mecanismele sociale si pe faptul ca fertilitatea individuala depinde de comportamentul fertil al altor membri cu care interactioneaza. Un alt studiu desfasurat in Germania, de aceasta data in 2011, a demonstrat ca „presiunea” exercitata de prieteni are o mai mare influenta asupra cuplurilor decat cea exercitata de familie. Potrivit studiului probabilitatea ca o femeie sa ramana insarcinata creste cu fiecare prietena care a nascut in ultimii 3 ani.

Cand ai o prietena insarcinata exista un risc major de „contaminare”. Acest lucru se datoreaza faptului ca oamenii au tendinta de a actiona conform mediului si interactiunilor interpersonale. Fericirea si implinirea prietenei devin factori care iti vor influenta, la nivel subconstient, deciziile pe care le iei.

Potrivit „Studiului National Longitudinal cu privire la Sanatatea Adolescentilor din Statele Unite ale Americii”, acest fenomen poarta numele de „influenta fertilitatii” si are la baza 3 teorii:

– invatarea sociala – Daca prietena se descurca cu brio in aceasta noua postura, esti mai predispusa sa imbratisezi si tu statutul de mama
– influenta sociala – Daca prietenele din grupul apropiat devin mame, presiunea creste intrucat apare sentimentul ca nu mai poti tine pasul si ca esti „lasata in urma”
– impartirea costurilor – Daca prietenele care au devenit mame reusesc sa managerieze bine resursele finainciare si dupa venirea unui copil inseamna ca si tu esti capabila sa faci asta.

sursa

Citeste si:

AL DOILEA COPIL VA FI MAI NEASTAMPARAT DECAT PRIMUL NASCUT? CE SPUN CERCETATORII | DEMAMICI.RO

BUNICII CARE STAU CU NEPOTII TRAIESC MAI MULT! CERCETATORII AU DEZVALUIT SI ALTE BENEFICII | DEMAMICI.RO

GENETICA BEBELUSULUI – CE TRASATURI MOSTENESTE DOAR DE LA TATA | DEMAMICI.RO

 

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni