Știri interne

S-a schimbat legea! Grupa mijlocie de la grădiniță devine obligatorie din toamna 2023 | Demamici.ro

S-a schimbat legea! Grupa mijlocie de la grădiniță devine obligatorie din toamna 2023.

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.

Grupa mijlocie de la grădiniță devine obligatorie din toamna 2023

În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.

În România, în prezent este obligatorie doar grupa mare, adică pentru copii între 5-6 ani, cu mențiunea că la 6 ani se pot înscrie și la clasa pregătitoare. Abia din toamna anului 2023 va deveni obligatorie grupa mijlocie care corespunde categoriei de vârstă 4-5 ani, conform edupedu.ro.

Potrivit articolul 16, alin. (1) din Legea Educației, “învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030”.

De ce nu au copiii loc la grădinița de stat

Teoretic, la nivel național, există suficiente locuri în grădinițe pentru toți copiii între 3 şi 5 ani.

Problema este însă distribuția acestor locuri, neadecvată realității: în unele grădinițe nu sunt suficienți copii, iar în altele, numărul cererilor depășește capacitatea. În aceste orașe, numărul grădinițelor private îl depășește, de regulă, pe cele de stat.

Atunci când se confruntă cu prea multe cereri, fiecare unitate stabilește o serie de criterii de departajare pentru înscrierea copiilor.

Criterii de departajare la grădiniță

Cele mai multe dintre aceste criterii sunt cele legate de distanța față de domiciliul părinților, de tipul de familie – monoparentală sau cu părinţi plecați în străinătate – evident grupurile dezvantajate. Toate aceste criterii sunt luate în considerare.

„Când a fost să băgăm cererea mai din timp, cu un an de zile, cu jumătate de an, nu ne-a primit. Care n-au fost din cartier, i-au respins dacă n-au mai avut locuri.”,a declarat o bunică pentru stirileprotv.

Cifra de școlarizare pentru anul următor va fi aprobată în aprilie, și ar trebui să se ţină cont că grupa mijlocie devine obligatorie, potrivit Legii Educației.

În vreme ce la noi doar trei sferturi dintre copii merg la grădiniță, în Franța procentul este de 100%. Belgia, Norvegia și Danemarca sunt pe aproape. Ultimii clasați sunt bulgarii, slovacii, croații și noi.

Când încep înscrierile la grădiniță și la creșă pentru anul școlar 2023-2024

Înscrierile la grădiniță și la creșă pentru anul școlar 2023-2024. Părinții își pot înscrie copiii cu vârste între 3 și 5 ani la grădiniță din luna mai, pentru anul școlar 2023-2024, potrivit unui document publicat de Ministerul Educației. Amintim că înscrierea copiilor la creșă începe tot în luna mai.

Documentul trimis de Ministerul Educației prevede, referitor la înscriere, faptul că părinții pot comunica unității de învățământ și prin fax, poștă electronică sau telefonic, datele necesare (date privind solicitantul, date privind copilul) pentru a se realiza planificarea pentru depunerea dosarelor.

Când încep înscrierile la grădiniță și la creșă pentru anul școlar 2023-2024

Etapa de depunere a dosarelor cu documentele necesare se va desfășura conform planificării realizate de unitatea de învățământ, pe zile și pe intervale orare. Planificarea va fi postată atât pe site-ul unității de învățământ, cât și la avizier.

Ce mai scrie în documentul trimis inspectoratelor: „Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică, cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare.” Citește tot articolul aici.

Vezi și: Când încep înscrierile la grădiniță și la creșă pentru anul școlar 2023-2024. Documentele necesare | Demamici.ro

Vezi și: Înscrierea copiilor la școală în 2023 – 2024. Tot ce trebuie să știe părinții despre depunerea dosarelor | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni