Bebeluși

Regresia somnului la 4 luni. Cum ajuți bebelușul să accepte noile schimbări | Demamici.ro

Regresia somnului la 4 luni. Trece prin schimbarea care-i afectează pe toți bebelușii de patru luni. Mulți se referă la această experiență ca fiind regresia de somn de la patru luni, dar să știi că este, de fapt, un semn că cel mic crește și se maturizează.

Regresia somnului la 4 luni. Ce este regresia de somn?

Regresia de somn este o perioadă de timp, de obicei oriunde între 2 și 6 săptămâni, când bebelușul tău se trezește mai frecvent în timpul nopții și refuză să doarmă. Cele mai frecvente regresii ale somnului apar la 4 luni, 8 luni și 18 luni. Regresia de somn de la 4 luni este de departe cea mai frecventă dintre toate regresiile somnului.

Regresia de somn este un eveniment cognitiv, fizic și emoțional care sparge tiparul normal de somn al copilului. Un copil mai mic de patru luni nu și-a dezvoltat încă niciun tipar de somn, așa că nu este posibil să apară regresia somnului.

Până acum, nevoile zilnice ale copilului tău nu au respectat o ordine: a dormit când i-a trebuit și a mâncat când i-a fost foame. Acum însă, corpul lui își dezvolta ritmuri biologice care îi spun când ar trebuie să doarmă.

Regresia somnului la 4 luni. Înțelegerea somnului la bebeluși

Cu toții avem ceasuri interne numite ritmuri circadiene care sunt controlate genetic. Aceste ceasuri biologice au apărut ca urmare a stimulilor de zi și de noapte. Aceste ritmuri biologice ne fac să ne simțim somnoroși în anumite momente și, dacă reușim să dormim sincronizandu-ne cu ele, obținem cel mai bun somn posibil.

Până la patru luni de viață, creierul copilului a fost prea imatur pentru a se sincroniza cu ceasul său intern. Din acest motiv, corpului îi este ușor să adoarmă oriunde și oricând.

După patru luni însă, copilul are nevoie de un program care respectă ritmul intern, inclusiv o oră de culcare care îi asigură somnul înainte de a deveni epuizată.

Regresia somnului la 4 luni. Există însă o explicație!

La vârsta de patru luni, au loc două evenimente majore:

– se maturizează ceasul biologic, ceea ce înseamnă că organismul funcționează mai bine în condiții de program. Daca somnul de zi este mai prost calitativ sau copilul stă treaz mai mult decât îi este limita, somnul de noapte este influențat negativ.
– se înregistrează un salt mental care îi crează copilului niste așteptări. Dacă acesta este obișnuit să adoarmă/ readoarmă într-un anume fel, se așteaptă să se găsească în același condiții la trezire. Când se formează niște asocieri de somn care au nevoie de atenție parentală, ajutorul părintelui este necesar pentru fiecare trezire.

E important să înțelegem și de ce apar aceste treziri nocturne la această vârstă:

1. oboseala adunată din timpul zilei
2. copilul nu are un program de somn ziua și calitatea acestuia este mai redusă
3. un somn de zi plasat prea târziu, înspre seară, îl influențează negativ pe cel de noapte
4. căldura/ frigul din mediul în care are loc somnul
5. disconfort dentar
6. imposibilitatea de a se întoarce de pe o parte pe alta
7. zgomote făcute de părinți sau venite din altă parte.

Când trece regresia de la 4 luni?

Ea poate să treacă sau să aibă un impact mai mic dacă conturăm un program care să-l avantajeze pe copil (să nu uitam că, dacă vorbim de copii activi și foarte curioși, aceștia nu-și fac singuri un program). Trebuie să ne asiguram că ceasul biologic este setat și să reducem impactul zgomotelor (folosirea de zgomot alb), să folosim un sac de dormit (asigurând o temperatură corporală constantă) și să lucrăm ziua cu ei abilitățile noi de întoarcere/ rostogolire, conform healthline.com.

Regresia somnului la 4 luni. Etapele somnului:

Etapa 1

Etapa inițială o cunoaștem cu toții, este cea în care te poți simți în derivă, dar nu simți cu adevărat că ai adormit, ca atunci când ai ațipit pe canapea.

Etapa 2

Considerată prima etapă de somn adevărat. Acesta este momentul în care oamenii tind să realizeze, odată treziți, că dormeau de fapt.

Etapa 3

Etapa profundă și regenerativă. Cunoscută și sub denumirea de somn cu val lent, acesta este momentul în care organismul începe să repare și să întinerească sistemul imunitar, țesuturile musculare, depozitele de energie, creșterea și dezvoltarea.

Etapa 4

Somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor). Acesta este momentul în care creierul începe să dea lovitura și să consolideze informațiile și amintirile din ziua precedentă. Este, de asemenea, etapa în care visăm cel mai des.

Regresia somnului la 4 luni. Cum ajuți bebelușul să accepte noile schimbări

La patru luni de viață, ritmurile circadiene încep să se dezvolte și vor face asta într-un ritm amețitor în următoarea perioadă. De aceea, somnul copilului va fi plin de inconsistențe. Unele zile sunt bune, altele, un coșmar. Vei avea nevoie de o abordare solidă și consistentă pentru a pune copilul la somn acum, respectând ferestrele adecvate vârstei biologice, fară a-l lăsa să ajungă epuizat.

Daca bebelușul doarme atunci când corpul este în modul de somn, va obține cel mai bun somn posibil. Va avea însă nevoie de metode de autoliniștire, așa că învață-ți copilul să adoarmă singur.

Un copil la 4 luni începe să se mute la 3 somnuri pe zi, două mai lungi și unul mai scurt.

Ora de culcare seara trebuie să fie aproximativ la 90-120 de minute după ce s-a trezit din ultimul somn de zi, care nu este bine să treacă de ora 17:00, pentru a nu-i bulversa noaptea. Este greșit să crezi că, dacă pui copilul la somn prea devreme, se vă trezi devreme. Nu e deloc adevărat. În mod normal, un copil de această vârstă poate ajunge să doarmă 11-12 ore pe noapte, dacă are somnuri mai scurte ziua, și 10 ore, dacă are somnuri mai lungi, ajungând la un total de 14-15 ore într-o zi.

Să fii atent la semnele de somn este esențial. Este bine să știi că între 1 lună și 4 luni, ora de culcare scade dramatic de la 23:00 seara ajungând în jur de ora 20:00, așa că atenție la semnele de somn să nu se transforme în semne de oboseală.

După ce ritmurile circadiene se maturizează, la vârstă de 4 luni, este momentul propice la care copilul poate să-și dezvolte abilitatea de liniștire/adormire singur pentru a putea primi somnul odihnitor de care are nevoie.

Regresia somnului la 4 luni. Poate fi regresia de somn prevenită?

Da, poate fi prevenită dacă, în perioada de 2-4 luni de viață, copiii își dezvoltă asocieri de somn pozitive, care sunt în controlul copilului. Studiile arată că putem ajuta copilul să-și dezvolte o zonă de confort care să-i permită să adoarmă și să se trezească în același loc pentru a trece fără probleme la următorul ciclu de somn.

Trebuie doar să punem copilul de până la 4 luni semiadormit/ treaz în pat pentru ca acesta să adoarmă singur (atenție, nu vorbim de sleep training, ci de oportunitatea de a-l pune jos să adoarmă fară ajutor). Mai mult, să nu răspundem instant atunci când se trezește și să așteptăm să vedem dacă reușește să treacă singur la următorul ciclu de somn. Este normal să se trezească în timpul nopții, căci și noi, adulții, o facem, numai că diferența apare la trecerea de la un ciclu de somn la altul, singur sau cu ajutor.

Regresia de somn de la 4 luni poate fi epuizantă. Dacă ai un partener, prieteni sau familia în preajmă, dispuși să te ajute, lasă-i. Pentru a avea grijă de copilul tău în mod corespunzător, trebuie să ai grijă de tine.

Vezi și: Asocierile de somn, obiectele sau acțiunile care ajută bebelușul să adoarmă. Cum știm care este asocierea de somn a bebelușului nostru | Demamici.ro

Vezi si: Somnul bebelușului. Cu cât este mai obosit, cu atât va adormi mai greu | Demamici.ro

Vezi si: Somnul la bebelusi. 12 sfaturi de aur care te vor ajuta sa adormi copilul repede | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni