Raceala sau ceva mai grav? La ce simptome trebuie sa fii atent si cand trebuie sa duci copilul la doctor | Demamici.ro

Sezonul racelilor incepe toamna si se intinde pana in primavara. Simptomele de raceala ne sunt arhicunoscute, insa exista anumite situatii in care semnele indica o afectiune mai grava decat o simpla raceala.

Raceala este o afectiune comuna cauzata de inflamarea membranelor mucoase ale nasului si gatului din cauza unuia dintre cele peste 200 de virusuri posibile. Cum reusim sa facem diferenta intre o simpla raceala si o afectiune mai grava cum este gripa?

Simptome in cazul gripei:

stare generala proasta
febra mare
frisoane
tuse
durere de gat
nas care curge
durere de cap
stare de oboseala
durere la nivelul intregului corp

Simptome ale racelii:

nas care curge (secretie apoasa la inceput care se transforma in cateva zile intr-un mucus gros de culoare verde sau galbena)
durere de cap
durere de gat
febra moderata

In cazul unei raceli durerile si febra vor fi mai putin intense decat in cazul gripei.

Ce masuri trebuie sa luam la primele semne ale racelii?

Combaterea febrei. Antitermicul se administreaza la temperatura care depaseste 38 de grade Celsius (masurata rectal).

In cazul bebelusilor alimentatia trebuie sa contina mai multe lichide: san mai des, ceaiuri sau apa (daca nu sunt obisnuiti cu ceaiuri)

Copiii mai mari pot sa bea sucuri de fructe, in special de citrice

Cum putem noi, ca mame, sa deosebim o raceala de bronsiolita, bronsita:

„La inceput, primele semne sunt cele de raceala, deci semnele de raceala sunt cele cu care incepe si o bronsita, o bronsiolita si de abia dupa 2-3-4 zile apare tusea accentuata sau respiratia suieratoare. (…) De obicei peste 6 luni ale bebelusului apare bronsiolita, dar poate aparea si mai repede, si la 3 saptamani. Bronsiolita la bebelusi este o urgenta medicala si se va merge cat mai curand cu ei la o consultatie de specialitate”, sustine doamna doctor Laura Veronescu, medic pediatru cu peste 36 de ani experienta.

Cand trebuie sa ducem copilul la doctor:

1. Copilul continua sa se simta rau dupa ce temperatura scade. Atentie, o temperatura de 39,5 grade Celsius nu inseamna neaparat existenta unei afectiuni grave, dar trebuie atent monitorizata! Odata cu scaderea temperaturii corpului, micutul ar trebui sa se simta mai bine. Daca durerile si starea de sanatate nu se amelioreaza dupa scaderea temperaturii se poate sa fie un semn al unei afectiuni mai grave cum ar fi un tip de infectie (urinara, a urechii), pneumonie, gripa etc.

2. Daca durerea este localizata. In momentul in care copilul se plange de o durere intr-o anumita parte a corpului (de ureche, cand isi misca capul, cand respira, cand urineaza) este posibil sa existe o infectie localizata.

3. Daca apar simptome noi. Daca temperatura oscileaza creste si scade dupa administrarea de antitermice, dar continua sa creasca la loc in decurs de cateva zile sau saptamani, poate sa fie semnalul unei infectii virale sau bacteriene.

Citeste si:

IRITATIA DE SCUTEC – CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT | DEMAMICI.RO

AUTISMUL VIRTUAL, BOALA COPIILOR UITATI LA TELEVIZOR! CAT DE PERICULOASE SUNT DEVICE-URILE PENTRU COPIII SUB 2 ANI! VIDEO

BEBELUSUL MEU S-A NASCUT CU PICIOARELE STRAMBE! CE E DE FACUT?

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni