Tu - mamă și femeie

Primul an de maternitate: 10 lucruri de stiut | Demamici.ro

Primul an de maternitate este unul de acomodare cu noua ta viata. Aceea de mama.

Dupa nastere, esti pregatita sa iti imbratisezi copilul, dar si noua ta viata. Esti usor speriata, dar te bazezi pe toate informatiile pe care le-ai citit despre viata de mamica si dezvoltarea copilului, inca din timpul sarcinii.

Insa in realitate, lucrurile vor sta putin diferit.

Sa nu fii susprinsa daca unele lucruri vor parea ca scapa putin de sub control in primul an de maternitate.

Asadar, iata un top al lucrurilor care cu siguranta ti se vor intampla si tie pana la aniversarea de 1 an a bebelusului.

1. Parenting-ul – vei gresi de multe ori si te vei descurca de minune in acelasi timp

In primul an de maternitate vei ajunge la concluzia ca fiecare zi e diferita. In fiecare dimineata vei fi o alta mama, la fel cum si copilul tau se va schimba constant, pe masura ce va creste.

Fiecare zi va veni cu noi nevoi ale copilului si moduri diferite in care vei reactiona. Unele zile vor fi mai usoare ca altele. Vei fi o mama iubitoare si in control, asa cum ti-ai imaginat.

Alteori, te vei simti coplesita de situatie si vei plange si tu odata cu copilul. Nervii si frustrarile vor face si ele parte din marile provocari, insa ai rabdare cu tine. Si tu, ca mama, te dezvolti odata cu copilul si faci pasi mici in noua ta viata de mamica.

2. Corpul dupa nastere – altfel decat il stiai

Te vei simti rusinata, vei incerca sa iti ascunzi noile vergeturi, cicatrici si pielea flescaita a abdomenului postpartum.

Adu-ti mereu aminte ca ai adus pe lume un om. Si ca ceea ce traiesti acum nu ar fi fost posibil fara niste sacrificii.

Ai grija de tine, mananca sanatos, iesi la plimbare in aer liber. Nu te mai judeca, accepta cu zambet fiecare compliment pe care il primesti.

Vezi si: Asa arata corpul femeii la cateva zile dupa nastere. Cu pruncii la piept, cu burta mare, cu lenjerie de unica folosinta | Demamici.ro

3. Bebelusul tau e diferit de alti bebelusi

Te-ai pregatit pentru maternitate cu toate informatiile care ti-au iesit in cale. Insa, bebelusul tau e unic, asa ca sunt sanse mari sa nu se comporte exact ca „in carti”.

Vei invata ca, uneori, cel mai bine este sa ignori tot ce stiai pana in acel moment.

Concentreaza-te pe bebelusul tau, invata sa comunici cu el, sa intelegi care sunt nevoile lui si ce functioneaza cel mai bine pentru el.

Nimic nu este mai puternic decat conexiunea dintre o mama si copilul ei, iar asta nu este ceva ce se poate invata din carti.

4. Primul an de maternitate. Nu, nu este usor si e momentul sa acceptam acest lucru

Maternitatea pe retelele de socializare este de ambalata frumos. Din acest motiv, vei simti de multe ori ca toate femeile din jurul tau traiesc acea „magie a maternitatii”, mai putin tu.

Nu este usor pentru nimeni si nu este o rusine sa recunosti acest lucru. Cere ajutor cand ai nevoie, iar uneori strange din dinti. E o perioada cu suisuri si coborasuri pe care nu prea ai cum sa o „fentezi”.

5. Scutecele, noii tai prieteni in primul an de maternitate

Ai auzit povesti, te-au avertizat si alte mamici, insa pana cand nu ajungi sa simti pe pielea ta, nu te vei convinge.

Caca si pipi vor fi noul tau subiect de discutie. Vei schimba sute de scutece, iar cand te vei bucura ca l-ai curatat pe bebe, nu va dura mult si va trebui sa il mai schimbi o data.

Aerul din casa se va schimba, in timp ce tu te vei chinui sa analizezi textura, culoarea scaunului, sa fii sigura ca bebe este sanatos.

Uneori vei fi nesigura, asa ca vei intreba alte mamici. Pregateste-te pentru discutii lungi despre tot felul de teorii si supozitii despre „caca si pipi” si cum ar trebui sa arate in fiecare etapa de crestere a copilului.

6. Cu cat vei invata sa fugi de „furtuna” de sfaturi si sugestii din jurul tau, cu atat existenta iti va fi mai usoara

Fie ca vorbim de parinti, matusi, prietene sau alte cunostinte, femeile se pricep de minune sa gaseasca „solutii salvatoare” pentru cresterea copilului. Face parte din instinctul nostru.

Uneori, insa, prea multe opinii adunate la un loc iti vor da batai de cap, iar asta vei simti si tu, cu siguranta, in primul an de maternitate.

Invata sa spui „nu” atunci cand te simti bombardata cu sfaturi si sugestii. Intotdeauna alege ce consideri tu ca e mai bine pentru copilul tau (cu exceptia sfaturilor medicale).

7. Nu te neglija, altfel maternitatea va fi un chin

Bebelusul tau devine o prioritate. Uiti sa mananci, uiti sa dormi, iar de multe ori ti-e si rusine sa-ti aduci aminte cand te-ai pieptanat ultima oara.

Pe masura ce avansezi in primul an de maternitate, invata sa ai grija si de tine.

Fa miscare, odihneste-te si tu cand bebe doarme, obisnuieste-te sa lasi si vase nespalate in chiuveta. Altfel vei avea impresia ca mereu este „cate ceva de facut” si te vei neglija complet, iar pe termen lung nu te va ajuta.

Vezi si: Daca mama nu e bine, nimic nu e bine! O mama are nevoie de o pauza „de la copii” cel putin o data pe an | Demamici.ro

8. „E nevoie de un sat sa cresti un copil”

Vechea zicala „E nevoie de un sat sa cresti un copil” chiar e adevarata. La aceeasi concluzie vei ajunge si tu. „Satul” este cel care va reusi uneori sa te mentina pe linia de plutire. Fie ca e vorba de partenerul tau, rude sau prieteni, ei sunt cei care vor reusi sa te ridice de jos atunci cand te prabusesti.

Uneori cu o vorba buna, alteori cu o imbratisare, iar in unele zile vor veghea asupra bebelusului, cat timp tu vei recupera orele de somn pierdute.

Vezi si: Mamico, ai nevoie de o pauza inainte „sa te strici”! | Demamici.ro

9. Trebuie sa ne incurajam unele pe altele, ca de la mama la mama

Sa crestem copii este unul dintre cele mai grele lucruri pe care multe dintre noi am fost nevoite sa le facem. Fiecare mama considera ca metoda ei este cea mai buna.
Asa ca strambam din nas atunci cand vedem cum o alta mama aplica reguli complet diferite de ceea ce facem noi.

„De ce l-a imbracat asa?”, „De ce alapteaza in public?”, „Copilul plange si nu reuseste sa il calmeze”. Respira si adu-ti aminte. E si ea mama, la fel ca tine, in primul an de maternitate.

Este important sa ramanem unite, sa ne ajutam si sa ne incurajam.

Vezi si: Am timp sa muncesc o viata intreaga! Copiii mei nu vor mai fi niciodata la fel de mici | Demamici.ro

10. Succesul vine odata cu dorinta de cunoastere

Porneste de la premiza ca nu stii nimic. Si adevarul cam acesta este. Nimeni nu a parasit maternitatea cu un ghid de instructiuni de crestere a bebelusului.

Peste un an, te vei simti in continuare la fel de confuza. Acumuleaza experienta si intelepciune. Invata din greseli. Ramai umila. Fii deschisa posibilitatilor. Fii in fiecare zi un parinte mai bun.

Viata nu este un un concurs sau o intrecere. Este pur si simplu viata, in toata frumusetea ei. Iubeste-ti copilul. Distractia abia acum incepe!

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni