Educație

Metoda Montessori la tine acasă. Pedeapsa, un rău mare pe care i-l poți face copilului | Demamici.ro

Metoda Montessori la tine acasă. Pedeapsa, un rău mare pe care i-l poți face copilului. Fie că ești deja pe „calea Montessori” sau doar ai auzit în treacăt de această metodă, cu siguranță aceste sfaturi despre cum ar trebui tratate pedepsele la copii îți vor prinde bine.

Metoda Montessori pune accentul pe independența copilului, iar în ceea ce privește atenționarea cu privire la un comportament greșit, se merge pe consecințe, nu pedepse. Mai exact, când vine vorba de consecințele unei fapte comise de copil, cel mic trebuie să ajungă să se comporte adecvat pentru că înțelege că așa este spre binele lui, și nu de teamă că va fi pedepsit.

Pedeapsa, cel mai mare rău pe care i-l poți face copilului

Sigur, aceste sisteme de educație lansate de către medicul pediatru Maria Montessori vin în contradicție cu modul în care noi sau părinții noștri am fost educați. Metoda Montessori susține că pedepsirea copilului nu este deloc o metodă eficientă pentru a-l învăța pe copil obiceiuri bune, ba chiar dimpotrivă.

Copilul trebuie să înțeleagă conceptul de „consecință” singur, pentru ca data viitoare să se ferească din proprie inițiativă, și nu de teamă că va fi pedepsit.

În timp, pedepsele și agresivitatea nu vor face decât să adune traume asupra psihicului copilului și să creeze o relație defectuoasă cu părintele care îl pedepsește.

S-a spart paharul. Relaxează-te, e un lucru atât de firesc

Să luăm un exemplu la îndemână. Îți este teamă să-l lași pe copil să bea singur din paharul de sticlă, de teamă să nu verse paharul sau să îl spargă.

A sparge un obiect este un lucru atât de normal. Este consecința firească atunci când scapi un obiect din mână. L-ai scăpat și s-a spart. Odată spart, părinții vor fi nevoiți să se oprească din ce făceau, să strângă cioburile și să curețe în jur.

Dacă tratezi această situație cu țipete și pedepse, copilul își va pierde încrederea în sine. Va înțelege că nu este capabil și că părinții sunt supărați pe el.

Pe de altă parte, dacă dai dovadă de calm, iar copilul are ocazia să urmărească cu atenție dezastrul creat și efortul tău de a strânge în urma lui, va putea înțelege mai bine noțiunea de „consecință a unui fapt”, iar data viitoare va încerca să fie cel puțin mai atent.

Totodată, un copil care ajunge să înțeleagă aceste lucruri, va deveni un copil mult mai responsabil și va fi capabil să facă singur anumite alegeri, în loc să acționeze doar prin frica de a nu fi pedepsit.

Chiar și atunci când părinții nu vor fi prezenți, copilul educat astfel prin metoda Montessori se va descurca mult mai bine în situații critice, va fi atent la faptele sale pentru că înțelege că orice faptă are, la urma urmei, și o consecință.

Și în fond, nu asta și-ar dori orice părinte, atunci când nu-și poate supraveghea din umbră puiul?

Vezi si: Cele 19 sfaturi ale Mariei Montessori pentru a creste un copil independent | Demamici.ro

Vezi si: Cei mai fericiti copii sunt in Olanda. 8 obiceiuri de aur de la parintii olandezi | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

5 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni