Fără saltea moale, fără pături și perne! Un bebeluș de o lună a murit, în timp ce dormea cu mama în pat | Demamici.ro

Fără saltea moale, fără pături și perne! Un bebeluș de o lună a murit, în timp ce dormea cu mama în pat. Dormitul în pat cu bebelușul se poate transforma într-o experiență cu sfârșit tragic. Din nefericire, multe mame bine intenționate ajung în această postură nefericită, din cauza unei banale greșeli, dar cu urmări uriașe.

Amanda Saucedo, o mamă din SUA în vârstă de 27 de ani, credea că s-a informat bine în ceea ce privește creșterea bebelușului în primele luni de viață. A citit cărți de parenting și s-a pregătit, înainte de a veni cu bebelușul ei acasă, de la maternitate. Voia să înceapă un nou capitol al vieții sale, alături de micuțul care îi completase familia.

Fără saltea moale, fără pături și perne! Un bebeluș de o lună a murit, în timp ce dormea cu mama în pat

„Eram o mamă singură cu doi copii, așa că pentru mine somnul era ceva ce se întâmpla când și pe unde apucam. Citisem că poți dormi cu bebelușul în pat, în timp ce îl alăptezi, atâta timp cât îți iei niște măsuri de precauție: o singură pernă, o singură pătură și nimeni altcineva în pat.”

De altfel, Amanda își aduce aminte că același lucru l-a făcut, cu succes, și la primul copil, iar de data aceasta a fost și mai precaută, informează CNN.

Din nefericire, în dimineața zilei în care micuțul Ben, cel de-al doilea copil al ei, ar fi trebuit să împlinească 30 de zile de viață, Amanda l-a găsit mort.

Cauza morții: sindromul morții subite a bebelușului

„Nu îi acoperea absolut nimic fața în momentul în care m-am trezit. Dormeam
împreună în pat, el lângă mine, iar atunci când m-am trezit el nu mai respira.

Sigur, poate că salteaua patului meu nu era la fel de fermă precum salteaua de la pătuț, iar acest lucru ar fi putut să-i afecteze respirația. Sau poate că respiram spre fața lui, iar din acest motiv nu a mai primit suficient oxigen. Nu știu exact. Știu doar că m-am învinovățit foarte tare.

Când am sunat la Salvare le-am spus încă de la telefon: „Știu că nu este indicat să dormi cu bebelușul în pat, însă doar așa putea să doarmă”.

Cazul Amandei a atras din nou atenția asupra sindromului morții subite la sugari în rândul opiniei publice. Doar în SUA, aproximativ 3500 de bebeluși mor în fiecare an din cauza acestui sindrom.

Sindromul morții subite la sugari apare atunci când copilul moare prin sufocare, din cauza posturii neadecvate în pat sau ceva ce îi blochează căile respiratorii, infecții, înec sau când pur și simplu cauza decesului nu poate fi explicată.

„Astfel de decese încă se petrec și li se întâmplă nu neapărat părinților neglijenți, dar și părinților bine intenționați”, a declarat Dr. Rachel Moon, președinte al Academiei Americane de Pediatrie.

Fără saltea moale, fără perne pufoase! Părinții acordă mai multă atenție poziției de dormit a copilului, decât a suprafeței pe care doarme

În anii’ 90, cercetătorii pediatri au descoperit că somnul copilului pe o suprafață fermă scade dramatic mortalitatea în rândul bebelușilor. Tot atunci, în SUA, a avut loc și o campanie masivă („Back to Sleep”) prin care părinții erau încurajați să-și poziționeze bebelușul pe spate, și nu pe burtică.

De asemenea, se încuraja evitarea utilizării saltelelor moi, a păturilor, jucăriilor sau pernele în pătuțul copilului.

„Copilul trebuie să stea poziționat pe spate, într-un pătuț sau orice alt spațiu separat, cu o suprafață tare, aproape de părinți. Este tot ce trebuie să știți”, recomandă specialiștii.

Te trezești doar ca să trăiești cel mai negru coșmar al unui părinte

Au trecut 6 ani de când Amanda și-a pierdut bebelușul, la doar o lună de viață.
În tot acest timp, ea și-a transformat durerea din inimă într-o adevărată cruciadă în rândul părinților, pentru evitarea unor astfel de tragedii.

Ea s-a implicat în mai multe campanii de informare a părinților cu privire la riscurile fatale ale dormitului împreună cu bebelușul.

Principalele mesaje transmise de ONG-ul fondat de Amanda Saucedo sunt:

  • copilul trebuie să doarmă pe spate ziua, dar și noaptea, până la vârsta de 1 an
  • această regulă se aplică și bebelușilor care au probleme cu refluxul gastroesofagian. Mulți părinți se tem ca nu cumva copilul lor să se înece dacă stă pe spate, însă anatomia bebelușului și reflexul vomitiv îl vor proteja de o eventuală asfixiere.
  • dacă bebelușul adoarme în mașină, leagăn, stroller, mută copilul pe o suprafață fermă cât mai repede.
  • nimic altceva nu ar trebui să se mai afle în pătuțul copilului: fără jucării, fără decorațiuni, fără perne. Doar bebelușul. Îmbracă copilul adecvat, dacă ți se pare că îi va fi frig, însă nu îl acoperi cu pătură.
  • bebelușul poate fi adus în pat cu tine doar atunci când plânge și vrei să îl liniștești. La culcare, du-l înapoi în pătuț.
  • nu așeza niciodată copilul pe canapea, fotoliu etc.

„Oricât de greu ți s-ar părea, practică dormitul în siguranță de fiecare dată pentru bebelușul tău. Pentru că îți va fi mult mai greu să te trezești într-o zi doar ca să trăiești cel mai negru coșmar al unui părinte”, mai spune Amanda.

Vezi si: Sindromul morții subite a bebelusului. Care sunt cauzele și cum se previne | Demamici.ro

Vezi si: Bebeluș de 3 luni, găsit mort, noaptea, în pătuțul lui: „Venisem să-i schimb scutecul, dar era rece ca gheața” | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

7 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 săptămâni

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

2 săptămâni

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

3 săptămâni