Mamico, nu-ti lasa bebelusul sa planga! Ce se intampla in corpul unui copil lasat sa planga prea mult

Plansul bebelusului este un subiect intens dezbatut. De cate ori nu ni s-a intamplat sa primim sfaturi de genul: „lasa copilul sa planga. Asa isi dezvolta si el plamanii mai bine” sau „lasa-l sa planga. Sunt niste santajisti astia mici. Cum il inveti asa il ai”. Bineinteles ca nicio mama nu-si doreste un copil super alintat care sa ii faca probleme, insa calmarea plansului bebelusului nu are nimic de-a face cu cresterea unui copil alintat. Si nu o spun eu, ci specialistii in domeniu.

„Acum ca stim cum se dezvolta creierul uman putem spune ca practica este de-a dreptul daunatoare”, avertizeaza Laura Markham, expert in parenting, un nume cu renume mondial. Orice pediatru poate confirma faptul ca plansul bebelusului nu are nicio legatura cu dezvoltarea plamanilor. Plansul copilului transmite o nevoie. Fie ca ii este foame, sete, somn, ca il doare ceva, se simte singur sau are o altfel de urgenta, plansul este singura modalitate prin care bebelusul poate transmite parintilor ca ceva nu este in regula.

Mai mult decat atat, specialistii avertizeaza despre cat de daunatoare este ignorarea plansului celui mic. Un copil lasat sa planga des va ajunge sa fie mai putin rezistent la boli, anxios, neincrezator si necooperant. Contactul cu parintii, atingerea, contribuie la dezvoltarea fizica a celui mic. Un copil caruia nu i se refuza contactul si care va fi luat in brate va deveni mai usor independent decat unul care a fost lasat sa planga.

Plansul reprezinta un factor de stres imens pentru bebelus. Prin plans se elibereaza cortizolul, hormonul stresului, iar in cantitati mari acesta determina moartea celulelor nervoase care se gasesc in creier. Efectul nociv al plansului nealinat se va vedea in timp.

„Daca vrei sa ii dezvolti copilului tau creierul in mod optim, pentru a avea succes in viata, raspunde-i nevoilor! Parintele receptiv este cel mai important pentru sanatatea emotionala a copilului, implicit pentru succesul lui in viata”, adauga Laura Markham.

Bebelusii nu pot simula nefericirea, asadar ei nu pot manipula parintii. Lacrimile lor sunt reale si la fel e si nevoia pe care o au. Mami, ai incredere in propriul instinct. Daca bebelusul tau plange si simti nevoia sa mergi la el, sa-l alini, sa-l strangi in brate, sa il linisteti, fa asta. Nu-ti lasa puiul sa planga neconsolat pentru ca ii faci un mare rau.

Citeste si:

ADEVARUL DESPRE DURERILE DE DUPA CEZARIANA – RAHIANESTEZIA SI DURERILE DE CAP

MASURI DE PRIM AJUTOR PENTRU BEBELUSI! MANEVRELE CARE II POT SALVA VIATA! EXEMPLIFICARE VIDEO

AUTISMUL VIRTUAL, BOALA COPIILOR UITATI LA TELEVIZOR! CAT DE PERICULOASE SUNT DEVICE-URILE PENTRU COPIII SUB 2 ANI! VIDEO

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

19 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni