Regresia somnului in primul an de viata al bebelusului! Cum se manifesta si ce e de facut

Somnul bebelusului a devenit mai mult decat un subiect de discutie pentru multe mamici. Pentru cele mai multe femei care au devenit mame, sa doarma o noapte intreaga a devenit cea mai mare dorinta. Din pacate, nu avem vesti tocmai bune pentru voi. In primul an de viata bebelusul trece prin trei regresii ale somnului.

Ce este regresia somnului?

Regresia somnului este acel moment din viata sugarului cand brusc incepe sa se trezeasca noaptea mai des.

De ce apare? In primul an de viata, bebelusul acumuleaza informatii extrem de rapid. Insusirea abilitatilor cognitive il face sa treaca printr-un salt mental. La pachet vin si abilitatile fizice pe care micutul si le insuseste in fiecare zi si care, la un moment dat, se reflecta in fragmentarea somnului din timpul noptii.

Cand apar regresiile somnului?

Se presupune ca varstele la care apar regresiile somnului sunt 4, 8 si 12 luni de viata. Daca in primele doua luni de viata ale bebelusului parintii s-au confruntat cu nesomnul din cauza colicilor, intre 2 si 4 luni somnul bebelusului se mai regleaza. In momentul in care mama simtea ca apare o speranta la un somn mai bun, vine regresia de 4 luni care ii da din nou lumea peste cap. Bebelusul incepe sa se trezeasca noaptea din ce in ce mai des.

De ce are loc aceasta regresie tocmai la 4 luni? Pentru ca la aceasta varsta se maturizeaza ceasul biologic al bebelusului. Daca pana la 4 luni nu a putut face diferenta intre zi si noapte, de acum inainte corpul copilului va functiona in conditii de predictibilitate.

Este posibil la aceasta varsta ca micutul sa doarma mai profund in prima parte a noptii, cand primeste o cantitate mai mare de somn profund, si sa se trezeasca mai des in a doua parte a noptii, in timpul somnului superficial.

Regresia de 8 luni se poate intampla oricand intre 8 si 10 luni de viata ale copilului. Modificarea somnului de noapte este cauzat si de aceasta data de dezvoltarea accelerata prin care trece copilul. Aceasta varsta coincide cu mersul de-a busilea, dezvoltarea limbajului, abilitati fizice si cognitive corespunzatoare celor 8-10 luni de viata.

Regresia de 12 luni afecteaza mai putin somnul de noapte al bebelusului, insa se reflecta mai mult in somnul de pranz. Copilul va fi din ce in ce mai greu de convins sa mearga la somn in timpul zilei. Specialistii sustin ca aceasta regresie a somnului este in stransa legatura cu inceputul mersului in picioare.

Citeste si:

AVANTAJELE CO-SLEEPING-ULUI – MOTIVELE PENTRU CARE AM ALES SA DORM CU BEBELUSUL IN ACELASI PAT

CUM SA-TI FACI BEBELUSUL SA ADOARMA SINGUR INTR-O SAPTAMANA? METODA FERBER

CUM SA-TI FACI BEBELUSUL SA DOARMA TOATA NOAPTEA? TRUCURI PE CARE TREBUIE SA LE INCERCI

7 LUCRURI PE CARE NU AR TREBUI SA LE FACI DACA BEBELUSUL NU TE-A LASAT SA DORMI O NOAPTE INTREAGA

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână