Bebeluși

Kinetoterapia la copii: beneficii și când este recomandată | Demamici.ro

Kinetoterapia la copii. Care sunt acestea și ce presupune kinetoterapia în mod concret veți afla în rândurile următoare.

Kinetoterapia la copii. Ce este kinetoterapia

Desemnată și gimnastica medicală și deseori aplicată alături de fizioterapie, kinetoterapia constituie tratamentul diverselor îmbolnăviri prin mișcări sau exerciții, respectiv aplicarea terapeutică și corectarea mișcărilor pasive și active. Desi mulți părinți nu cunosc acest aspect, kinetoterapia poate fi aplicată mai multor tipuri de afecțiuni și este inițiată imediat ce starea de sănătate se stabilizează.

Este recomandată de medic pentru a remedia sau a susține recuperarea funcției motorii, reduce șansele de complicații și pentru a menține capacitatea generală fizică a pacientului deoarece de obicei după o boală, intervenție chirurgicală sau traumă, mușchii se slăbesc, mobilitatea articulară scade, mișcările naturale sunt alterate și în final toate trăsăturile fizice au de suferit.

De asemenea, kinetoterapia este indicată de medic în cazul în care există dureri de spate, dureri articulare, mobilitate articulară redusă ca urmare a traumei, a posturii defectuoase sau a altor afecțiuni musculo-scheletice, conform kineticfit.ro.

Kinetoterapia la copii. Specializarea pentru copii

În cazul copiilor se urmăresc proceduri menite să îmbunătățească abilitățile de mișcare ale acestora, folosindu-se de metode cum sunt antrenarea mișcării, fortifierea, exercițiul, întinderea, echipamentul adaptat, învățarea motricității și joaca, precum și educația.

Colaborarea cu copiii este oarecum diferită de cea cu adulții, în primul rând deoarece există diferențe anatomice, psihologice și fiziologie. Un specialist în kinetoterapie pentru copii poate oferi o intervenție timpurie în întârzieri de ordin neurologic și de dezvoltare, precum și în deficiențe asociate auzului și vederii. De asemenea, poate ajuta copiii cu leziuni de natură biomecanică, de poziție și sportivă.

Unele exemple de afecțiuni la care pot ajuta kinetoterapeuții:

– sindromul Angelman,
– durerea de spate,
– paralizia cerebrală,
– tulburările de întârziere în coordonare,
– sindromul Down,
– paralizia lui Erb,
– problemele posturii,
– întârzierea în dezvoltarea motrice,
– durerile de creștere,
– sindromul hipermobilității,
– hipotonia,
– durerile articulare,
– artrita juvenilă,
– distrofia musculară,
– afecțiunile neurologice,
– obezitatea (și alte afecțiuni metabolice),
– boala Osgood-schlatter,
– amiotrofia spinală,
– boala perthes,
– sindromul rett,
– boala Scheuermann,
– boala sever,
torticolis.

Cel mai adesea este însă vorba de corectarea diverselor deformări ale coloanei vertebrale (cifoza, scolioza, hiperlordoza), tratarea afecțiunilor aparatului locomotor (luxații, platfus, picior equin, genu varum sau valgum), luxația congenitala de șold, conform fiziolife.ro.

Kinetoterapia la copii. Când trebuie să mergem la kinetoterapeut

Kinetoterapia sau terapia prin mișcare reprezintă acea ramură a medicinei care vine să completeze celelalte specialități medicale, adresându-se copiilor cu diagnostice din aria ortopediei-traumatologie, neurologie pediatrică, dar și copiilor sănătoși pentru o dezvoltare fizică armonioasă.

Din momentul nașterii, orice bebeluș, așa cum are nevoie de o urmărire pediatrică pentru starea generală de sănătate (greutate, alimentație, imunizare), are nevoie și de o urmărire riguroasă a creșterii și dezvoltării osoase și musculare, de depistarea din timp a tulburărilor și deformărilor osoase ce pot apărea de la naștere sau pe parcursul creșterii.

Kinetoterapia joacă un rol important în afecțiunile ortopedice (picior tal valg/plat, torticolis muscular, genunchi în valg sau în var etc.) și mai ales în cele neurologice ale copilului, încă din primele zile de viață.

Majoritatea afecțiunilor pot fi tratate cu succes, dacă tratamentul de recuperare se inițiază cât mai curând după naștere.

Mai tărziu în evoluția copilului pot apărea diverse vicii de mers, postura/poziții ale corpului, deviații ale coloanei pe care tot specialistul kinetoterapeut, stabilind o schemă de tratament pe baza investigațiilor clinice și paraclinice poate ameliora până la trata aceste afecțiuni.

În ceea ce privește dezvoltarea fizică armonioasă, specialistul în recuperare medicală urmărește etapele normale de dezvoltare neuro-motorii ale copilului în primul an de viață, urmărește primii pași în viață ai bebelușului pentru a-i imprima acestuia un stil de viață sănătos. Acest lucru se poate face atât prin exerciții de gimnastică a bebelușului cât și prin programe de educație acvatică menite atât să adapteze copilul în apă cât și să-i asigure o devoltare fizică adecvată.

Kinetoterapia la copii. Tratament

În funcție de rezultatele evaluării și de obiectivele stabilite, opțiunile terapeutice și recomandările vor fi discutate cu părinții, iar planul de tratament va presupune implicarea și consimțământul părinților. Tratamentul și frecvența ședințelor variază de la un caz la altul, în mod evident, dar de sublinat că cel mai adesea implică o durată lungă de timp.

Programele sunt realizate cu antrenor personal și pot include exerciții statice sau dinamice cum ar fi mișcări ale articulațiilor, hidroterapie, fizioterapie, exerciții de rezistență, întinderi musculare, împachetări, exerciții de respirație și masaj. De cele mai multe ori sunt create rutine de exerciții care trebuie efectuate și acasă.

Părinții sunt de multe ori derutați și nu știu ce să creadă, ce să aleagă și de multe ori renunță în a mai face ceva pentu un timp și așteaptă să mai crească copilul. Acesta este un timp pierdut care lucrează întotdeauna în defavoarea tuturor: a copilului, a familiei și implicit a medicilor.

Întârzierea în aplicarea unui tratament în afecțiunile ortopedice sau neurologice duce inevitabil la agravarea și scăderea șanselor de reabilitare pe termen lung. Kinetoterapia, încă de la naștere, este modalitatea facilă și la îndemână tuturor prin care putem imprima copilului o creștere frumoasă și armonioasă.

Vezi și: Genu valgum sau genunchii în X la copii: cauze și tratament | Demamici.ro

Vezi și: Piciorul tal valg la bebeluși: cauze și tratament | Demamici.ro

Vezi si: Picioarele strâmbe la naștere? Malformația „Picior varus equin”, explicată de un specialist în Ortopedie Pediatrică VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

13 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni