Sănătatea și siguranța bebelușului

Stomatita la copii. Cauze, simptome, tratament. Ce să faci atunci când copilul se confruntă cu această problemă | Demamici.ro

Stomatita la copii. Cauze, simptome, tratament. Ce să faci atunci când copilul se confruntă cu această problemă? Copilul tău pare perfect sănătos, dar plânge mult și aparent fără motiv, mai ales atunci când îi dai să mănânce? Unul dintre motivele acestui comportament ar putea fi stomatita. Aceasta reprezintă inflamarea mucoasei orale, iar zona devine extrem de dureroasă.

Stomatita poate apărea pe limbă, buze sau chiar pe gingii și cerul gurii și, deși nu pare o afecțiune severă, ea este extrem de dureroasă și neplăcută.

Din păcate, stomatita la copii apare destul de frecvent, mai ales  că cei mici nu înțeleg importanța îngrijirii orale până în momentul în care experimentează o durere de dinți sau merg la medic pentru că au o carie.

Stomatita la copii. Care sunt cauzele stomatitei?

Stomatitele pot avea diverse cauze, de la virusuri, bacterii, până la alergii și ulcerații mecanice. Cauzele stomatitei la copii pot fi:

Toxice (stomatitele toxice sunt determinate de mercur, plumb, fosfor, etc)
Iritative (factorii iritativi pot fi: igiena defectuoasă a gurii, aparate dentare necorespunzătoare, alimentele fierbinți sau prea condimentate sau chiar abuzul de tutun sau de alcool atunci când vorbim despre adolescenți)
Infecțioase (stomatitele infecțioase sunt provocate de un streptococ, un stafilococ ori un pneumococ, anaerobi sau alte virusuri)
Alergice
Alimentare
Ciupercile pot provoca și ele un tip de stomatită, numită stomatită candidozică.
Alte cauze ale stomatitei mai pot fi: stările alergice, sindromul de malnutriție, diabetul, afecțiunile hepatice, uremia.

De asemenea, tratamentul prelungit cu antibiotice poate să provoace anumite forme de stomatite. Mai mult decât atât, stomatitele pot să apară și în caz de: rujeolă, scarlatină, febră tifoidă sau leucemii.

Există două tipuri de stomatită: aftoasă și herpetică. (Cea herpetică este întâlnită mult mai des la adulți și la copii mai mari). Ele se manifestă diferit, având o serie de simptome la care trebuie să fim atenți:

Principalele semne ale unei stomatite herpetice

  • febră ridicată
  • ulcerații bucale
  • respirație neplăcută (halitoză)
  • înghițire și masticație îngreunate
  • gingii umflate și dureroase.

Simptomele stomatitei aftoase

  • senzația de arsură
  • leziuni bucale
  • respirație neplăcută
  • mâncărime.

Stomatita la copii. Tratament

Diagnosticul stomatitei se face prin examinarea de către medic a cavității bucale. Doctorul îți va spune dacă este nevoie de tratament medicamentos sau doar de o igienă riguroasă a gurii.

În general, antibioticele nu fac parte din schema de tratament în cazul stomatitelor la copii.

Însă, de ajutor pot fi probioticele și clătirea gurii cu tinctură de propolis, însă doar dacă acestea sunt recomandate de medic. Este posibil ca, din cauza gustului amărui, cel mic să refuze propolisul, iar în acest caz, propolisul poate fi combinat cu ceai de musetel.

Consumul de lichide ajută ca stomatita să se vindece mai repede. Sucul de lămâie are proprietăți antiseptice și poate grăbi vindecarea leziunilor bucale, însă, atunci când leziunile sunt destul de mari, acesta poate crea discomfort. Ceaiul de salcie poate fi folosit cu succes în tratarea stomatitei pentru că are proprietăți antiseptice, cicatrizante și astringente. De asemea, ceaiul din frunze de urzică este benefic, la fel ca şi cel de scumpie. Însă, cea mai eficientă protecţie împotriva stomatitei este igiena bucală corectă.

Trebuie evitate alimentele reci sau fierbinți, mâncărurile sărate sau acide. Cu puțină atenție, lezinile se vindecă într-o săptămână, cel mult două.

Stomatita este contagioasă?

De reţinut este faptul că stomatita aftoasă nu este contagioasă, aşa că, dacă aveţi în preajmă o persoană afectată, nu există risc să vă molipsiţi. Partea mai puţin bună, în schimb, este că cel mic riscă să se mai confrunte cu această boală, care poate să reapară periodic, pe parcursul următorilor ani de la prima declanșare.

Din păcate,  stomatita herpetică poate fi transmisă prin sărut sau prin împărțirea mâncării sau băuturilor, folosirea tacâmurilor sau a paharelor în comun (fără ca acestea să fie spălate cu multă atenție), deci este imperios necesar să fim conștienți de acest aspect.

Stomatita la copii. Cum poate fi prevenită?

Stomatita poate fi prevenită prin:

  • adoptarea unei rutine de îngrijire orală corespunzătoare
  • hidratare suficientă.
  • echilibrarea dietei: creșterea consumului de alimente bogate în vitamina B.

Este important să fii atentă mereu la gurița copilului, mai ales că în primii ani de viață igiena corectă este făcută cu ajutorul unui adult. Spală-i dinții, hidratează-l mereu, oferă-i alimente sănătoase și cel mic va fi ferit de boli precum stomatita.

Vezi și: Pupatul copilului pe buze. Specialistii explica de ce nu e bine | Demamici.ro

Vezi și: A ajuns in spital dupa ce-a fost pupat. Parintii au facut publice pozele cu chipul copilasului distrus de herpes pentru a trage un semnal de alarma | Demamici.ro

Sursa foto: Pexels.com

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni