Dezvoltarea bebelușului

Înălțimea normală a bebelușului în funcție de vârstă și sex. Există valori ideale? | Demamici.ro

Înălțimea normală a bebelușului în funcție de vârstă și sex. Există valori ideale? Din momentul în care și-a văzut pentru prima dată bebelușul, pentru fiecare mămică începe o nouă călătorie în viață, în care centrul Universului său va deveni cel mic. Însă, acolo unde există atât de multă iubire, există și numeroase griji, de cele mai multe ori, născute din nimic. De aceea este extrem de important, ca mămică, să știi informaţii preţioase despre dezvoltarea copilului, pentru a putea să îl creşti frumos, fără să îţi faci griji inutile.

Fiecare copil este unic, aşadar acesta se va dezvolta individual, unul va creşte mai rapid, altul mai lent. Cu toate acestea, există standarde medii de înălțime și greutate pentru copiii de fiecare vârstă, elaborate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Pe acestea le poți găsi AICI, în cazul în care dorești să le consulți. Cu ajutorul lor, pediatrii analizează schimbările fizice ale copilului tău pentru a se asigura de dezvoltarea sa normală.

Indicatorii prezentați pe site-ul OMS sunt: lungimea/înălțimea, greutatea, indexul de masă corporală, circumferința craniană și circumferința brațului. Există de asemenea grafice pentru raportul între înălțime și greutate, și informații despre principalele etape de dezvoltare motorie din primii ani de viață.

Există diferenţe între copiii alăptaţi la sân şi cei hrăniţi cu formulă de lapte?

Potrivit cercetărilor de până în prezent, este dovedit că bebelușii care se hrănesc artificial câștigă în greutate mult mai repede decât bebelușii pe care mama îi alăptează la cerere.  Mai mult decât atât, în ultimii 20 de ani, standardele de creștere și greutatea corporală a sugarilor până la un an au scăzut cu 15-20%. Acest lucru se datorează faptului că recent, majoritatea mamelor preferă să-și hrănească copilul nou-născut într-un mod natural. În acest sens, în 2006, tabelele de standarde pentru înălțimea și greutatea copiilor au fost ajustate pentru dezvoltarea copiilor moderni.

Tabelele cu parametri de greutate și înălțime ale copiilor elaborate de OMS sunt considerate cele mai acceptabile pentru determinarea parametrilor dezvoltării fizice a copilului.

Cum știi dacă copilul tău are înălțimea ideală?

Lungimea bebelușului este dictată de sistemul musculoscheletal. La naștere, acesta conține mai mult cartilaje decât țesut osificat, dar acest țesut se dezvoltă rapid în primul an de viață. (atunci când ar trebui să se închidă și fontanela). Sistemul muscular este destul de dezvoltat la naștere.

Creșterea în lungime este dată de nivelul de dezvoltarea a oaselor și a musculaturii, acestea fiind determinate de factori genetici, dar și factori nutriționali, aportul de proteine și de alți nutrienți esențiali.

Cu câți centimetri va crește copilul pe lună în primul an de viață?

Un bebeluș născut la termen va avea, în medie, o înălțime de aproximativ 50 cm. (e perfect normal și dacă va avea 49 sau 51). Primele luni de viață reprezintă o perioadă de creștere și dezvoltare rapidă, bebelușul crescând în înălțime cu aproximativ 2,5-3,8 cm/lună în primele trei luni.

În perioada 4-6 luni copilul continuă să crească și să se dezvolte, îmbunătățindu-și și abilitățile fizice și motilitatea. În aceste luni bebelușii cresc cu aproximativ 2 cm/lună în înălțime. Creșterea în înălțime continuă cu aproximativ 1-2 cm/lună în lunile 7-12.

Între 3 și 9 luni bebelușul crește în înălțime ajungând la aproximativ 60-70 cm, iar la un an are aproximativ 75 de cm.

Grafic de creștere – înălțime, fete de la naștere la 2 ani
Grafic de creștere – înălțime, băieți de la naștere la 2 ani

Care sunt factorii care influențează înălțimea bebelușului?

Înălțimea copilului este influențată, în primul rând, de factori genetici (înălțimea părinților, a bunicilor fiind un factor extrem de important care va influența indicii antropometrici ai copilului), statusul endocrin (anumiți hormoni pot influența creșterea în înălțime a copilului), alimentația, unele medicamente, unele afecțiuni. În plus, greutatea pe care cel mic a avut-o la naștere are o relație directă cu înălțimea.

Creșterea accentuată în înălțime peste valorile normale este cauzată de afecțiuni endocrine cum este excesul hormonului de creștere, hipertiroidism sau boli genetice rare, în timp ce creșterea redusă poate fi rezultatul unor afecțiuni endocrine (deficit de hormoni de creștere, hipotiroidismului, rahitism), boli cronice (anemie cronică, afecțiuni renale sau cardiovasculare), afecțiuni genetice cromozomiale sau afecțiuni nutriționale (malnutriție, deficit alimentar sau infecții).

Dacă nu știai sau nu erai complet sigură de acest lucru, somnul este foarte important pentru bebeluși, somnul influențând creșterea în lungime a copilului. Acest lucru se întâmplă datorită proceselor biologice care se produc, reprezentând un sistem anabolic integrat. Acțiunea hormonului de creștere se intensifică în timpul nopții, implicit în timpul somnului. Așadar, copilul are nevoie de somn pentru a crește, pentru a se dezvolta neurologic (odihna este foarte importantă în viața copiilor), dar pentru a se trezi dimineața cu cel mai dulce zâmbet pe care l-ai văzut în această lume: zâmbetului copilului tău.

Sursa foto: Pexels.com

Vezi si: Grafice de creștere la bebeluși și copii. Ce trebuie să știi despre acestea | Demamici.ro

Vezi si: Greutatea si inaltimea bebelusului in primul an de viata – grafice de crestere | Demamici.ro

Vezi și: Greutatea normală a bebelușului în funcție de vârstă și sex. Cât trebuie să ia în greutate în primele luni de viață | Demamici.ro

Vezi și: Perimetrul cranian al bebelusului! Care sunt valorile normale in primul an de viata | Demamici.ro

 

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni