Gemeni, născuți prematur la 29 de săptămâni de sarcină. Bebelușul Dumitru a suferit un AVC în burtica mamei, iar creierul i-a fost afectat | Demamici.ro

Gemeni, născuți prematur la 29 de săptămâni de sarcină. Bebelușul Dumitru a suferit un AVC în burtica mamei, iar creierul i-a fost afectat. Dumitru și Filip Hristianovici s-au născut gemeni identici, însă în același timp sunt extrem de diferiți. Micuții au împărțit același uter și au multe trăsături similare, de la ochii albaștri, la părul blond și până la zâmbetul năstrușnic care poate înveseli orice încăpere în care s-ar afla.

Cu toate astea, există o diferență majoră între cei doi frați: micuțul Dumitru nu reușește să se dezvolte în același ritm cu fratele lui geamăn, din cauza problemelor de sănătate.

Gemenii s-au născut prematur, la 29 de săptămâni, din cauza unei condiții rare numită „Secvență anemie policitemie la gemeni”.

Această afecțiune este o forma rară de sindrom transfuzor-transfuzat care poate complica sarcina gemelară monocorială. Doar celule roșii (eritrocitele) se transferă între gemeni, în timp ce nivelul de lichid amniotic rămâne normal. În acest caz, unul dintre gemeni devine anemic, iar celălalt geaman are policitemie.

Secvența de anemie policitemie care apare la aproximativ 100 de sarcini dintr-un milion, afectează unul dintre bebeluși, care ajunge să fie deprivat de oxigen și nutrienții necesari, iar dezvoltarea lui să fie mai înceată.

Marieta Toleva și Gabriel Hristianovici trăiesc alături de gemenii lor în Londra, iar nevoile și tratamentul pentru micuțul Dumitru sunt acum prioritatea lor. Copiii s-au născut la spitalul Sfântul Thomas din Londra, la data de 29 iunie 2019. La naștere, Dumitru a cântărit doar 900 de grame, în timp ce frățiorul lui, Filip, a avut o greutate de 1,3 kilograme. După 5 zile petrecute în spital, copiii au fost transferați la spitalul Queen Elizabeth din Woolwich, unde au rămas internați timp de două luni.

Părinții copiilor au lansat o campanie de strângere de fonduri online, prin care speră să poată fi ajutați, astfel încât să acopere tratamentul necesar pentru Dumitru,.

„A fost foarte greu să îi vedem timp de 2 luni în spital, însă totodată eram recunoscători că sunt amândoi în viață, iar asta ne-a dat putere”, a declarat tatăl, Gabriel.

Gemeni, născuți prematur la 29 de săptămâni de sarcină. Bebelușul Dumitru a suferit un AVC în burtica mamei, iar creierul i-a fost afectat

Problemele au apărut încă din timpul sarcinii, iar cei doi părinți au rememorat cea mai neagră săptămână – atunci când au aflat că unul dintre micuți a suferit un AVC, ceea ce a dus la leziuni la nivelul creierului.

„Medicii ne-au zis că doar timpul poate da un verdict și deocamdată nu poate stabili o prognoză cu privire la dezvoltarea lui. Însă bebelușii noștri sunt niște luptători, așa că vom lupta și noi împreună cu ei”.

Cel mai greu le este atunci când trebuie să îi explice lui Filip de ce frățiorul lui nu se poate juca la fel ca el și de ce are nevoie de mai multă atenție. Plimbarea la locul de joacă e mereu o provocare pentru părinți.

„Unul din noi aleargă după Filip și celălalt stă și are grijă de Dumitru. La rândul lui, și Dumitru se simte frustrat, pentru că vrea și el să se miște precum fratele lui”.

Micuțul Dumitru, acum în vârstă de 3 ani a început să se târâie singur și să meargă în patru labe, ceea ce e o evoluție în ceea ce privește mobilitatea și dezvoltarea musculaturii. De asemenea, reușește să dea singur paginile la o carte și să asambleze singur piese de puzzle.

Dacă este întrebat, copilul poate da din cap în semn de „da” sau „nu”.

Deși sunt diferiți, conexiunea emoțională a gemenilor a rămas la fel de puternică

În ciuda diferențelor în ceea ce privește dezvoltarea lor, relația dintre Filip și Dumitru arată încă o dată cât de speciali sunt gemenii și legătura strânsă pe care o au, din uter și apoi, pentru tot restul vieții.

„Împart biscuiți, se pupă de noapte bună și uneori se și ciondănesc pe jucării sau pe atenția noastră. Țin minte că odată Filip și-a mușcat limba și a început să plângă, iar Dumitru, care se afla la etaj, a început și el să plângă brusc, fără un motiv aparent”, au mai povestit părinții.

Cei doi părinți au o răbdare de fier și nu le-a fost tot timpul ușor, mai ales cu familiile departe de ei, tocmai în România și în Bulgaria.

„Nu îl tratăm pe Dumitru diferit față de alți copii. Asta îi dă încredere și îl ajută în evouția lui. E foarte important să fim pozitivi. Orice mică victorie e încă un pas înainte și asta ne dă putere să mergem mai departe”, a declarat Marieta, mama copiilor.

Pe lângă costurile pentru tratament  și terapie, de 1200 de lire pe lună, Dumitru mai are nevoie de un dispozitiv – Galileo Vibration Plate, care s-a dovedit a fi de ajutor pentru copiii cu paralizie cerebrală și îi ajută să-și dezvolte oase mai puternice și o mai bună mobilitate. Acest dispozitiv costă 5,605 lire sterline.

Pentru Gabriel și Marieta, situația a devenit din ce în ce mai grea, după ce economiile lor s-au dus pe tratamentul copilului și ședințele de terapie. Gabriel se ocupă full time de copii, în timp ce Marieta lucrează pe un post de contabilă.

„Pur și simplu nu ne mai descurcăm. Toate economiile noastre s-au dus.”

Iar tot acest efort financiar nu a fost în zadar. Până acum, cei doi părinți s-au declarat mulțumiți de progresul pe care Dumitru l-a făcut mulțumită ședințelor de fizioterapie cu dr. Jose M. Sanz Mengibar la Vojta Therapy.

Toți cei care își doresc să ajute acești părinți și să-i ofere micuțului Dumitru mai multe șanse de normalitate, o pot face printr-o donație, AICI.

Dacă doriți să aflați alte moduri de a fi aproape de Dumitru, îl puteți contacta pe whatsapp pe tăticul Gabriel, la 00447765441212 sau îl puteți găsi pe Facebook – Gabriel Hristianovici.

Vezi și: Infecția cu VSR, deosebit de periculoasă pentru prematuri. Spitalele sunt pline de copii cu forme severe de boală acută respiratorie | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

17 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni