Sănătatea și siguranța bebelușului

Ecografia abdominală la bebeluși și copii. Lucruri pe care trebuie să le știi despre investigație | Demamici.ro

Ecografia abdominală la bebeluși și copii. Lucruri pe care trebuie să le știi despre investigație.

Ce este ecografia abdominală?

Ecografia abdominală este un test neinvaziv, care folosește unde sonore pentru a produce o imagine clară a organelor interne și a vaselor de sânge din abdomenul copilului. Medicul poate solicita o ecografie abdominală din mai multe motive.

Ecografia abdominală se poate efectua la orice vârstă având numeroase indicații: dureri abdominale localizate sau difuze, tulburări de apetit, tulburări de tranzit, vărsături, febra, infecții urinare, modificări ale diverselor analize de sânge însoțite sau nu de diverse simptome, deficit de dezvoltare psiho-somatică, traumatisme abdominale.

Ecografia abdominală la bebeluși și copii. Când trebuie să îi faci copilului o ecografie abdominală?

După nașterea copilului, dacă medicul neonatolog va avea suspiciuni în ceea ce privește dezvoltarea organelor interne sau bănuiește diferite probleme pe care acestea le pot avea, va recomanda o ecografie abdominală. Mai mult decât atât, pentru detectarea problemelor apărute la nivelul aparatului renal, e obligatorie o ecografie abdominală în prima săptămâna de viață extrauterină. În acest moment sugarul se deshidratează și pierde din greutatea de la naștere.

Astfel pot fi confirmate din primele zile de viață așa numitele hidronefroze, adică acumulări de urină în interiorul rinichiului. Se pot vizualiza și rinichii care prezintă chisturi sau care nu s-au diferențiat corect. Dacă nu i-ați făcut sugarului o ecografie după naștere, realizați acest examen în prima parte a copilăriei.

În plus, această investigație se impune în cazul sugarilor în următoare situație: incidența infecției urinare este destul de mare și atunci dacă vin pentru infecție urinară primul lucru ce trebuie făcut este o ecografie.

Ecografia abdominală se poate efectua și anual, de control și se poate repeta periodic, ori de câte ori este necesar. Este indicată în primul an de viață pentru o verificare a prezenței și dezvoltării normale a organelor abdominale și evidențierea unor eventuale malformații, care nu au putut fi observate în timpul sarcinii sarcinii, se arată pe reginamaria.ro.

Ce organe se pot vedea cu ajutorul unei ecografii abdominale?

Organele care se pot vedea la o ecografie abdominală sunt: ficatul, pancreasul, rinichii și splina, dar și vezica urinară, uterul și prostata. Printre cele mai frecvente boli care pot fi depistate cu ajutorul acestei investigații neinvazive se numără:

– stenoza pilorică
– pietre la rinichi sau vezica biliară
– apendicită
– lichid în abdomen
– abcese, chisturi sau tumori în abdomen

Ecografia abdominală nu are efecte secundare și poate fi efectuată fără să fie nevoie de sedarea sau imobilizarea completă a copilului. Mulți copii vor fi speriați de aparatul folosit pentru ecografie, dar este de preferat ca aceștia să fie relaxați, deoarece mușchii tensionați pot împiedica obținerea unor rezultate precise.

Cum pregătești copilul și ce îi spui înainte de a face o ecografie abdominală?

În primul rând, pentru ca investigația să fie în regulă, trebuie eliminați orice factori perturbatori, astfel că trebuie evitate alimentele care produc balonarea, cu o zi înaintea examinării. Dacă copilul este în general mai balonat, se poate administra un sirop antibalonare cu o zi înainte sau chiar în dimineața investigatiei.

Atenție! Dacă copilul are sub 8 ani, îl poţi hrăni cu trei  ore înaintea efectuării ecografiei, dar dacă are are peste 8 ani, nu îi da să mănânce cu 3-4 ore înaintea efectuării investigaţiei. De altfel, copiii mai mari vor consuma între 250 ml-500 ml lichide neacidulate cu 20/30 de minute înaintea efectuării ecografiei.

Pentru ca cel mic să fie în regulă şi să se simtă în siguranţă atunci când vei merge cu el la efectuarea investigaţiei, vorbește cu el înainte despre ce se va întâmpla în timpul ecografiei și fă în aşa fel încât întregul proces să îi trezească curiozitatea, să îşi dorească să o facă, să pună întrebări despre ce se va întâmpla. Explică-i pas cu pas procedura și asigură-l că nu va simţi nimic, că nu îl va durea.

Iar dacă copilul este micuţ, ia cu tine un obiect sau o jucărie pe care o îndrăgește şi alege o zi în care știi că va fi mai liniștit, că nu va fi obosit sau va avea o perioadă încărcată.

Sursa foto: Unsplash.com

Vezi și: Ecografia transfontanelară. Tot ce trebuie să știi despre această investigație | Demamici.ro

Citește și: Perimetrul cranian al bebelusului! Care sunt valorile normale in primul an de viata | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

7 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni