Dr. Mihai Craiu, despre obezitatea infantila: „Sintagma gras si frumos nu mai este ancorata in realitate!” | Demamici.ro

Dr. Mihai Craiu, despre obezitatea infantila. Dr. Mihai Craiu a detaliat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii problema obezitatii in randul copiilor si adolescentilor.

Renumitul pediatru a sintetizat pentru cititorii sai un studiu publicat de nature.com cu privire la obezitatea infantila, oferind si solutii cu referire la aceasta problema spinoasa a realitatii romanesti.

Dr. Mihai Craiu, despre obezitatea infantila

„Epidemia globală de obezitate, cu tot ce presupune ea (risc de mortalitate precoce de cauză cardiovasculară, diabet sau cancer, depresie) afectează, din ce in ce mai mult, adolescenții si copiii. Inclusiv în România.

Sintagma „gras și frumos” nu mai este deloc ancorată in realitate. Este un concept perimat pentru țara noastră in 2019.

Revenind la obezitate… Acest studiu recent identifica 3 factori de risc ce ar putea fi utilizați in predicția obezității unui copil altfel sănătos.

Ca să putem raspunde la intrebarile părinților legate de obezitate (Va fi copilul meu un adolescent obez? Copilul meu obez are riscul să rămână un adolescent/adult obez?) putem utiliza 3 factori ce par a fi puternic asociați cu riscul de obezitate.

1. Indicele de masă corporală crescut al copilului
2. Indicele de masa corporala crescut al mamei
3. Nivelul educațional scăzut al mamei

Dr. Mihai Craiu, despre obezitatea infantila

Adolescenții care au avut la inceputul studiului (au fost urmăriti de la vârsta de 2 ani in sus, cu măsuratori periodice) toți cei trei factori de risc, au fost aproape toți obezi (3 din 4 au avut obezitate!) in timp ce aceia care nu au avut nici unul din factorii de risc au avut obezitate doar in 13% din cazuri (1 din 7 au avut obezitate in adolescență).

CONCLUZIA MEA – copiii mamelor care au greutate excesivă (mamele😊) si nivel educational scăzut, ar trebui monitorizați atent. Programe educaționale școlare și intervenții active comunitare ar trebui adresate în special copiilor cu greutate peste medie, încă de la clasa 0.”

Obezitatea infantila – o boala incurabila

Din pacate, copiii obezi vor deveni adolescenti, apoi adulti obezi. Cu cat surplusul ponderal dureaza mai mult, cu atat sansele ca el sa devina definitiv cresc.

Parintii sunt direct responsabili de prevenirea obezitatii, iar micutii trebuie sa deprinda din familie obiceiurile alimentare sanatoase. Un copil obez se va transforma intr-un adult cu probleme asociate de sanatate.

Vorbim aici despre diabet, cresterea colecterolului din sange, hipertensiune arteriala, scurtarea sperantei de viata.

Vezi si: Copiii grasi si frumosi, predispusi la probleme de sanatate! Riscul copilului de a fi obez creste daca parintii sunt obezi | Demamici.ro

Principalele cauze ale kilogramelor in plus la copii:

Consumul de bauturi dulci, in special sucuri. Acest consum creste cu 60% riscul de obezitate. Copiii care beau zilnic bauturi dulci, bogate in zahar, fructoza sau sirop de porumb vor deveni obezi.

Consumul de grasimi

Sedentarismul – un copil care petrece 1-2 ore in fata televizorului sau calculatorului are mai multe sanse sa ajunga obez decat unul care face miscare.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

21 de ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni