Îngrijirea bebelușului

Dormitul alături de bebeluși nu este sigur. Ce indicații dau experții pentru co-sleeping | Demamici.ro

Dormitul alături de bebeluși nu este sigur. „Știm că mulți părinți aleg să împartă patul cu un copil, de exemplu, poate pentru a ajuta la alăptare sau din cauza unei preferințe culturale sau a credinței că este sigur”, a declarat Dr. Rebecca Carlin, coautor al liniilor directoare și al raportului tehnic de la AAP Task Force on Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) și AAP Committee on Fetus and Newborn, potrivit CNN.

„Dovezile sunt clare că (co-sleeping-ul) crește semnificativ riscul de rănire sau deces al bebelușului”, a declarat Carlin, profesor asistent de pediatrie la Columbia University Irving Medical Center. „Din acest motiv, AAP nu poate susține împărțirea patului în orice circumstanțe”.

Aceasta este una dintre numeroasele recomandări pe care AAP le-a oferit pediatrilor pentru a ajuta la oprirea valului de decese cauzate în timpul somnului bebelușilor.

Co-sleeping-ul, cauza decesului pentru mulți bebeluși

Dormitul alături de bebeluși nu este sigur. Aproximativ 3.500 de sugari, dintre care mulți se află în comunități dezavantajate din punct de vedere social, mor în fiecare an în Statele Unite din acest motiv, a declarat AAP.

„Am făcut mari progrese în a afla ce îi menține pe sugari în siguranță în timpul somnului, dar mai sunt multe de făcut”, a declarat Dr. Rachel Moon, autorul principal al ghidurilor și profesor de pediatrie la Universitatea din Virginia.

În timp ce AAP sfătuiește cu tărie împotriva co-sleeping-ului, orientările sale actualizate spun că bebelușii ar trebui să doarmă în aceeași cameră cu părinții lor timp de cel puțin șase luni, într-un pătuț separat, cu o suprafață fermă și plată.

Alte medii de somn pot, de asemenea, pune în pericol bebelușii. Odihna cu bebelușul pe o canapea, un fotoliu sau o pernă și adormirea acestuia crește riscul de deces infantil cu 67%, a precizat AAP. Dacă bebelușul este prematur, s-a născut cu o greutate mică la naștere sau are mai puțin de 4 luni, riscul de deces în timp ce doarme împreună cu adultul pe un pat, o canapea sau un alt loc crește de cinci până la 10 ori, se arată în informațiile făcute publice de către Academia de Pediatrie.

„O modalitate excelentă de a testa dacă o suprafață este prea moale este să o apăsați cu mâna, apoi să o ridicați. Dacă mâna ta lasă o adâncitură, este prea moale”, a declarat Alison Jacobson, CEO al First Candle, o organizație națională non-profit care se luptă pentru eliminarea deceselor sugarilor survenite în timpul somnului.

Alte indicații AAP

Dormitul alături de bebeluși nu este sigur. Părinții ar trebui să pună întotdeauna bebelușii să doarmă singuri pe spate, pe o saltea plată și fermă, acoperită cu un cearșaf ajustat și confortabil, potrivit AAP. Evitați toate elementele suplimentare în pătuț, inclusiv jucăriile moi, păturile, pernele, lenjeria de pat moale, poziționările de somn sau apărătoarele de pătuț, deoarece bebelușii pot fi prinși de astfel de obiecte și se pot sufoca.

„Apărătorile de pătuț au fost legate de mai mult de 100 de decese de sugari în ultimii 30 de ani”, afirmă AAP pe site-ul lor pentru consumatori, healthychildren.org.

Aceste produse sunt în general folosite de părinți bine intenționați, care nu doresc decât ce este mai bun pentru copilul lor și cred că fac ceea ce trebuie, a declarat psihologul Carol Pollack-Nelson, fost membru al personalului CPSC, care în prezent studiază modul în care oamenii folosesc produsele de consum.

„Căciulile și orice altă metodă de acoperire a capului ar trebui îndepărtate înainte de a pune bebelușul la culcare”, a mai adăugat Carol Pollack-Nelson.

Ce produse trebuie să evitați

Dormitul alături de bebeluși nu este sigur. Experții sugerează și evitarea produselor precum cuiburile pentru bebeluși, șezlongurile sau balansoarele. Multe astfel de produse de pe piață au o înclinație de până la 30%, ceea ce poate fi periculos, deoarece capul bebelușilor cade în față în timpul somnului, a precizat APP. Această poziție bărbie spre piept poate restricționa pătrunderea aerului spre căile respiratorii, provocând sufocarea. De asemenea, bebelușii se pot rostogoli din dispozitive și pot rămâne prinși sub ele, a avertizat AAP.

Scaunele de mașină, cărucioarele, leagănele, port-bebe și hamurile pentru bebeluși pot, de asemenea, să obstrucționeze căile respiratorii ale copilului, a precizat AAP. Așa că, atunci când bebelușul adoarme în ele, ceea ce este inevitabil, părinții ar trebui să mute copilul pentru a sta întins pe spate pe o suprafață plată și fermă, potrivit CNN.

În noul său ghid, AAP avertizează, de asemenea, împotriva utilizării dispozitivelor comerciale care pretind că reduc riscul de SIDS sau alte probleme legate de somn, inclusiv a monitoarelor portabile.

În plus, nu folosiți monitoarele cardiorespiratorii de acasă, dispozitive care monitorizează ritmul cardiac și nivelul de oxigen al copilului, ca modalitate de a reduce riscul de SIDS, deoarece nu există dovezi că acestea funcționează, a spus Jacobson.

Vezi și: O mama si-a sufocat bebelusul, in somn, din greseala! Tragedie petrecuta intr-un hotel din Iasi | Demamici.ro

Vezi și: Fără saltea moale, fără pături și perne! Un bebeluș de o lună a murit, în timp ce dormea cu mama în pat | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

5 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni