Știri interne

Elevii vor avea programe de educaţie sexuală în școli. Legea a fost adoptată în Parlament | Demamici.ro

Educația sexuală în școli aprobată. Elevii vor avea, începând din clasa a VIII-a și cu acordul scris al părinţilor, programe de educaţie pentru sănătate.

După mai bine de trei ani de discuții în plenul Parlamentului, avem un rezultat concret. Camera Deputaţilor a adoptat cu 224 voturi pentru, 49 de abțineri și un singur vot împotrivă, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Conform legii, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor, în şcoli se vor desfăşura programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor, potrivit Observator.ro.

Cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost admisă.

Legea a fost reformulată

Educația sexuală în școli aprobată. Înainte de a fi aprobată, legea a fost reformulată astfel: „derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.”

În cererea de reexaminare se preciza că prin introducerea sintagmei educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul promovării educaţiei pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, potrivit Observator.ro.

România se află în topul țărilor europene în ceea ce privește mamele minore

Educația sexuală în școli aprobată. La rândul său, deputata USR Simina Tulbure a afirmat că țara noastră se află pe primul loc la numărul de mame minore în UE și avem nevoie de educație sexuală în școli.

„Trebuie să vorbim acum despre educația sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o țară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul țărilor din UE unde violența domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimțământ, pentru că elevii noştri nu cunosc ideea de consimțământ. Așadar, nu înțeleg de ce să vorbim de educație sanitară într-o țară în care suntem în spatele UE pentru că nu suntem la curent cu ce se întâmplă cu elevii noștri, care învață despre sex la internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializați în școli care ar trebui să vorbească despre educație sexuală”, a susținut Simina Tulbure, potrivit Observator.ro.

Apoi, deputata PNL Mara Calista a precizat că dezbaterea pe această temă ar trebui să aibă loc, deoarece sunt multe mame minore în România, boli cu transmitere sexuală la copii sub 15 ani și cazuri de violență domestică cu minore.

Educația sexuală în școli aprobată. „Una citim, una sunt recomandările și alta sunt realitățile în care trăim”, a declarat Mara Calista.

Vezi și: O mamă şi fiica ei de 14 ani au născut în aceeași zi într-o maternitate din Botoşani | Demamici.ro

Vezi si: Sarcina in adolescență, principala cauză a morții în rândul fetelor tinere | Demamici.ro

Vezi si: Cele mai tinere mame din istorie. Fetița devenită mamă, la doar 5 ani și 7 luni | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni